Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Απειλούνται οι ψυχικώς πάσχοντες


Μόνον ερωτηματικά μπορεί να προκαλέσει η εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για κατάργηση όλων των επιτροπών των υπουργείων.
Ακόμη κι αν η συντριπτική πλειονότητα των επιτροπών των υπουργείων είναι άνευ αντικειμένου ή άχρηστες, κάτι για το οποίο δεν έχω άποψη, υπάρχουν σίγουρα επιτροπές οι οποίες επιτελούν έργο, είναι χρήσιμες και λειτουργούν βάσει εξουσιοδότησης νόμου.
Μία τέτοια επιτροπή είναι αυτή του νόμου 2716/99 για τα δικαιώματα των ψυχικώς πασχόντων. Η Επιτροπή παρακολουθεί συστηματικά και οργανωμένα την τελευταία δεκαετία την τήρηση των δικαιωμάτων των ψυχικώς πασχόντων στη χώρα μας, όπως ο νόμος 2716/99 ορίζει συγκεκριμένα.
Η πρώην υπουργός Υγείας Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου ήταν εκείνη η οποία είχε προχωρήσει από την αρχή της θητείας της στο υπουργείο Υγείας στη γενικευμένη κατάργηση όλων των επιτροπών του υπουργείου Υγείας, με αποτέλεσμα ο πανεπιστημιακός ψυχίατρος Βλ. Τομαράς, τότε πρόεδρος της Επιτροπής, και όλα τα μέλη της, ψυχίατροι, παιδοψυχίατροι, νομικοί και χρήστες υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας να υποβάλουν πάραυτα τις παραιτήσεις τους.
Την κατάργηση της Επιτροπής για τα δικαιώματα των ψυχικώς πασχόντων ακολούθησε, όπως ήταν φυσικό, ένα πολύ σοβαρό κενό στον ευαίσθητο τομέα της τήρησης των δικαιωμάτων αυτής της πολύ αδύναμης κατηγορίας των συνανθρώπων μας, ένα κενό το οποίο δεν διέφυγε της προσοχής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα κλιμάκια της οποίας επεσήμαναν μετ' επιτάσεως την έλλειψη και την παρανομία κάθε φορά που επισκέπτονταν τη χώρα μας.
Έτσι, η νομιμότητα αποκαταστάθηκε πολύ καιρό αργότερα, λίγους μήνες πριν ο Αν. Λοβέρδος αποχωρήσει από το υπουργείο Υγείας. Η Επιτροπή επανασυστάθηκε με πρόεδρο και πάλι τον Βλ. Τομαρά και αναπληρωτή του τον Δημ. Πλουμπίδη, αντιπρόεδρο της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ).
Η χώρα μας δεν φημίζεται για την ευλαβική τήρηση των δικαιωμάτων των ψυχικώς πασχόντων, με πολύ ενδεικτικό παράδειγμα το αφύσικα πολύ υψηλό ποσοστό των εισαγγελικών εντολών για αναγκαστική νοσηλεία σε ψυχιατρεία  και την πλήρη ανυπαρξία ελέγχων στις ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές της χώρας. "Ουδείς γνωρίζει τι συμβαίνει στις ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές της Ελλάδας", δήλωνε με έμφαση πριν από μερικά χρόνια ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας Νίκος Τζαβάρας.
Η επιτροπή του νόμου 2716/99 για τα δικαιώματα των ψυχικώς πασχόντων είναι αναγκαία, πολύτιμη και χρήσιμη. Υπάρχει νόμος ο οποίος υποχρεώνει το υπουργείο Υγείας να τη διατηρεί σε λειτουργία. Θα τη "φάει η μαρμάγκα" με αυτή την ακατανόητη και λαϊκίστικου χαρακτήρα απόφαση του πρωθυπουργού;

http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=16599

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου