Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Φρανσουά Ολάντ:Ανάχωμα για την Συντηρητική Ευρώπη;



                                                                                           Γράφει ο Λευτέρης Φράτης

Ο όρος ΄΄σοσιαλισμός΄΄ σήμερα μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από παρωχημένος ως ιδεολογική συμπεριφορά αλλά ίσως αποτελεί το φάντασμα μιας συντηρητικής Ευρώπης.Είναι κατά κάποιο τρόπο ο αδικημένος που καιροφυλαχτεί προκειμένου να πάρει την ρεβάνς.Και εννοούμε μια δίκαιη νίκη έναντι του συντηρητισμού και του άκρατου καπιταλισμού που καταδυνάστευσαν και καταδίκασαν μια συλλογική και ενωμένη Ευρώπη μετατρέποντας την άρδην σε Ένωση κοινωνικής ανισότητας με μεγάλες κοινωνικές αποκλίσεις.Όταν ο καπιταλισμός έθεσε ως πυρήνα το χρήμα η δημιουργική και αλληλέγγυη Ευρώπη έπαψε να υφίσταται. Βέβαια υπήρξε ποτέ αλληλέγγυη η Ευρώπη ακόμη και με Σοσιαλιστικές ηγεσίες ;Σίγουρα όχι αλλά η σημερινή συντηρητική ηγεμονία της ,την καταδίκασε σε κάτι χειρότερο: να γίνει έρμαιο των αγορών.Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στο βιβλίο του με τίτλο:Να αλλάξουμε το πεπρωμένο λέει χαρακτηριστικά: Σήμερα η αυτοκρατορία του χρήματος τίθεται ξανά στο εδώλιο. Το χρήμα κυριαρχεί. Ήταν εργαλείο, έγινε αφεντικό. Ενώ το χρήμα θα έπρεπε να υπηρετεί την πραγματική οικονομία, ανάγεται σε μέτρο των πάντων, σε κριτήριο της ανθρώπινης ζωής. Έχετε χρήμα; Έχετε τα πάντα. Δεν έχετε; Δεν αξίζετε τίποτα.Απόλυτα ακριβής και σωστή παρατήρηση του Ολάντ.Aυτή είναι η φρικτή πραγματικότητα.Το χρήμα είναι το κυριότερο μέσο αξιολόγησης των ανθρώπων. Αυτό ευθύνεται για τον αμοραλισμό που διαθέτουν σήμερα οι άνθρωποι.Την ρήξη με το ανθρώπινο πρόσωπο. Την έλλειψη του ουμανισμού.Αρκεί όμως μόνο θέληση για ρήξη; Όση επιρροή και δύναμη να διαθέτει ένας ηγέτης δεν μπορεί να αλλάξει έμφυτες  πεποιθήσεις και αντιλήψεις των ανθρώπων.
    Η νίκη του Φρανσουά Ολάντ στον πρώτο γύρω των Προεδρικών εκλογών στην Γαλλία είναι η αφετηρία για την αλλαγή στην Ευρώπη.Η άτυπη αλλά πολύ συγκεκριμένη πολιτική συμμαχία μεταξύ Μέρκελ και Σαρκοζί αηδίασε ολόκληρο τον Ευρωπαϊκό λαό ο οποίος θεωρεί τον Ολάντ ως Μεσσία που θα λυτρώσει και θα λειτουργήσει ως ανάχωμα στον συντηρητικό κατήφορο της Ευρώπης που διχάζει τους λαούς και τους υποχρεώνει σε επώδυνες και  αορίστου χρόνου θυσίες οι οποίες έχουν ως στόχο την εξυπηρέτηση συμφερόντων των ανά την υφήλιο τοκογλύφων.Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Γάλλος σοσιαλιστής  υπογράμμισε ότι εφόσον εκλεγεί θα ελαφρύνει τα βάρη των Ελλήνων. Επίσης επέκρινε την ηγεμονική στάση της Γερμανίας έναντι των άλλων κρατών λέγοντας ότι δεν μπορεί η Γερμανία να αποφασίζει για την υπόλοιπη Ευρώπη.Ο Φρανσουά Ολάντ δεν είναι ο άνθρωπος ο έχει ως στόχο να αλλάξει μόνο την Γαλλία. Είναι αυτός που θα επιδιώξει να σταθεί απέναντι στις κατάφορες αδικίες που υφίσταται σήμερα κάθε αδύναμος εταίρος.
    Ο Νικολά Σαρκοζί από την άλλη  επέλεξε να συμπορευτεί με τις αγορές και όχι με τον Γαλλικό λαό και αυτό θα του κοστίσει την Προεδρία. Ήδη ο πολιτικός κατακερματισμός του επιβεβαιώθηκε με τις εκλογές του πρώτου γύρου. Πριν από δύο μήνες τουλάχιστον στον Α’ γύρο σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα κέρδιζε οριακά .Κάτι που όμως δεν έγινε. Ο βασικός πυρήνας με τον οποίο πολιτεύτηκε ήταν η προσέγγιση των ακροδεξιών ψηφοφόρων και με ότι αυτό συνεπάγεται. Χρησιμοποίησε ακροδεξιά πολιτική ρητορεία η οποία του κόστισε.Πρόσφατα ο Ντομινίκ Στρος-Καν άφησε σε δηλώσεις του σαφείς αιχμές για σκευωρία και οργανωμένη πολιτική του εξόντωση από τον Νικολά Σαρκοζί όσον αφορά το σκάνδαλο με τον βιασμό της καμαριέρας. Ας μην ξεχνάμε βέβαια ότι ο Στρος Καν προαλειφόταν για ηγέτης των Σοσιαλιστών πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο το οποίο τον δολοφόνησε πολιτικά.
  Μένει να δούμε τι θα πράξει ο Φρανσουά Ολάντ μετά την νίκη του στις εκλογές.Θα αλλάξει πράγματι το ρου της Ευρώπης;Θα συγκρουστεί με τις αγορέςΑς ελπίσουμε βέβαια ότι  το Γαλλικό  σοσιαλιστικό μοντέλο δεν θα  αποδειχθεί ψευδεπίγραφο όπως το αντίστοιχο Ελληνικό και Ισπανικό.

http://lefterisfratis.blogspot.com/2012/04/blog-post_28.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου