Τρίτη 24 Απριλίου 2012

ΤτΕ: Βαθύτερη η ύφεση το 2012!!!!!


ΤτΕ: Βαθύτερη η ύφεση το 2012

Βαθύτερη από την αρχική πρόβλεψη θα είναι η ύφεση το 2012, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας, που θα δημοσιοποιηθούν την Τρίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ετήσια έκθεση για την ελληνική οικονομία που θα παρουσιαστεί στη γενική συνέλευση των μετόχων, η ΤτΕ αναθεωρεί την εκτίμησή της για μείωση του ΑΕΠ κατά 4,5%, εκτιμώντας πλέον ότι η ύφεση μπορεί να υπερβεί αυτό το ποσοστό και ότι η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει από τα τέλη του 2013.

Ο κ. Προβόπουλος σημειώνει στην ετήσια έκθεσή του ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και θεωρεί απαραίτητη την τήρηση των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη δανειακή σύμβαση, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τα πολιτικά κόμματα.

Αστοχίες

Επισημαίνει ωστόσο ότι η πολιτική που εφαρμόζεται στην τελευταία διετία, εμφανίζει αστοχίες που οφείλονται στη δυσμενέστερη εξέλιξη βασικών οικονομικών μεγεθών και κυρίως της ύφεσης, που αποδείχτηκε βαθύτερη της αναμενόμενης.

Εφόσον εφαρμοστεί το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές, αλλά και προωθηθούν οι κατάλληλες προσαρμογές, εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος για την οικονομία, υπό την προϋπόθεση ότι θα προωθηθούν πολιτικές που θα τονώσουν την ανάπτυξη.

Στις πολιτικές αυτές εντάσσει:

1. Ενα λιτό και σταθερό φορολογικό σύστημα, που θα είναι φιλικό προς την επιχειρηματική δραστηριότητα και παράλληλα θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή.

2. Την επιτάχυνση της απορρόφησης και την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων των διαρθρωτικών Ταμείων της Ε.Ε., αν ληφθούν υπόψη το αυξημένο ποσοστό κοινοτικής συμμετοχής στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και η τεχνική βοήθεια της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

3. Την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας -αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που δημιουργεί το αρνητικό κλίμα στην οικονομία- που εκτιμά ότι μπορούν να ενισχύσουν τόσο την εμπιστοσύνη όσο και τα δημόσια έσοδα, δημιουργώντας ταυτόχρονα ευκαιρίες για ξένες άμεσες επενδύσεις (π.χ. στους τομείς της ενέργειας, των λιμενικών υποδομών, της παραθεριστικής κατοικίας) και για μεταφορά τεχνολογίας. Ο στόχος πρέπει να είναι η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, τα οποία θα ακολουθηθούν από δευτερογενείς εισροές πόρων στο πλαίσιο μιας πολλαπλασιαστικής διαδικασίας, καθώς θα απαιτηθούν πρόσθετες επενδύσεις για την αξιοποίηση της αρχικής τοποθέτησης, ενώ θα υπάρξουν και παρεπόμενα οφέλη για άλλες επιχειρήσεις ή κλάδους.

4. Την υλοποίηση του προγράμματος «Ηλιος» για την εξαγωγή ηλιακής ενέργειας στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

http://www.metarithmisi.gr/el/readText.asp?textID=7610

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου