Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

ΣΩΣΤΑ, ΜΗΝ ΑΦΗΣΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΟΡΘΙΟ!!!!!!

Τόμσεν: Οι απολύσεις στο δημόσιο είναι ταμπού και πρέπει να σπάσει.....


Τόμσεν: Οι απολύσεις στο δημόσιο είναι ταμπού και πρέπει να σπάσει 
 
Θέμα απολύσεων στον δημόσιο τομέα έθεσε ευθέως χθες ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Αθήνα Πολ Τόμσεν, λέγοντας ότι τα σχετικά «ταμπού» πρέπει να σπάσουν.

Μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ο κ. Τόμσεν υποστήριξε συγκεκριμένα ότι μια σειρά από φορείς του Δημοσίου που δεν είναι χρήσιμοι πρέπει να κλείσουν και μαζί τους να αποχωρήσει το προσωπικό. «Χωρίς να αντιμετωπίσουμε τα ταμπού δεν θα πετύχει το πρόγραμμα», είπε.

Με αυτόν τον τρόπο υποστήριξε ο κ. Τόμσεν ότι πρέπει να περικοπούν στο εξής οι δαπάνες και όχι με οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων. Αυτό, μάλιστα, είπε ότι είναι ένα από τα μαθήματα που πήρε η τρόικα στον ενάμιση χρόνο της εφαρμογής του προγράμματος του Μνημονίου. Ενα άλλο μάθημα είναι ότι το πρόγραμμα βασίστηκε υπερβολικά στα φορολογικά έσοδα, τα οποία έφτασαν στο όριό τους. Πληρώνουν συνεχώς οι λίγοι που δεν μπορούν να το αποφύγουν, είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας την ανάγκη να αντιμετωπισθεί η φοροδιαφυγή.

Ακόμη, στα «μαθήματα» που πήρε η τρόικα, σύμφωνα με τον κ. Τόμσεν, είναι ότι δεν χρειάζεται μόνο να ψηφίζονται νόμοι, αλλά και να παρακολουθείται η εφαρμογή τους, όπως και ότι έπρεπε να προωθηθούν λιγότερες μεταρρυθμίσεις, αλλά επικεντρωμένες στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Εκτός από τις απολύσεις, ο κ. Τόμσεν υπέδειξε την ανάγκη για μειώσεις μισθών, επικεντρώνοντας όμως το ενδιαφέρον του στις επιχειρήσεις υποδομών (ιδιωτικές επιχειρήσεις πρώην ΔΕΚΟ) που, όπως είπε, προέρχονται από το Δημόσιο και έχουν βασιστεί σε μια παράδοση γενναιόδωρων αμοιβών.

Ο Ευ. Βενιζέλος. Μήνυμα στους εταίρους της κυβέρνησης ότι τώρα είναι η ώρα να πουν τις θέσεις τους και να δεσμευθούν ότι θα τηρήσουν τα συμφωνηθέντα ώσπου η Ελλάδα να βγει από το Μνημόνιο έστειλε από το βήμα του συνεδρίου ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Βενιζέλος δεν έκρυψε, παράλληλα, ότι ο ίδιος θα έκανε άλλες επιλογές οικονομικής πολιτικής από αυτές που ακολουθήθηκαν έως τώρα, απευθύνοντας τις βολές του και στο εσωτερικό του κόμματός του.
«Αν μπορούσαμε να καλύψουμε μόνοι μας τις ταμειακές μας ανάγκες, θα έπρεπε να κάνουμε μια επιλογή πιο αργής και ήπιας προσαρμογής», είπε χαρακτηριστικά.

Στον τομέα όμως των διαρθρωτικών αλλαγών έπρεπε να είχαμε κινηθεί πιο γρήγορα. Δύο χρόνια μετά εξακολουθούμε να είμαστε αντιμέτωποι με τα ίδια διλήμματα, τόνισε, αναφερόμενος στο άνοιγμα των επαγγελμάτων, τη δημόσια διοίκηση, την αναδιάρθρωση φορέων και το νέο βαθμολόγιο.
«Αυτό αφορά τη δυνατότητα να δώσουμε ξανά στα παιδιά αυτής της χώρας το δικαίωμα να μείνουν εδώ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το ερώτημα δεν είναι αν είναι μνημονιακός ο ίδιος ή όχι. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν θέλουμε να παραμείνει αλώβητος ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας.

Τώρα, τόνισε, είναι η ώρα της διαπραγμάτευσης. Κανείς δεν μπορεί να διαπραγματευθεί μετά τη σύναψη της νέας σύμβασης. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα να του δοθεί κάποτε η ευκαιρία να ασκήσει την οικονομική πολιτική που πιστεύει ως ωφέλιμη για τη χώρα. Αλλά, πρόσθεσε, όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση εθνικής ανάγκης δεν μπορούμε παρά να διαχειριστούμε την κρίση.

Η αξία των υπογραφών των πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν την κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, συνέχισε, είναι ισοδύναμη με την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. «Οι υπογραφές ζητήθηκαν για τη συνολική πορεία της χώρας έως την ολοκλήρωση του προγράμματος και την έξοδο της χώρας στις αγορές. Τώρα είναι η στιγμή της διαπραγμάτευσης, η ώρα να πούμε τι προτείνουμε».
Σε ό,τι αφορά το PSI, o κ. Βενιζέλος εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα φτάσουμε όχι δύσκολα σε μια εθελοντική λύση.

"Μείωση μισθών, απολύσεις υπαλλήλων" επιμένει η τρόικα


ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου