Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Επιβραδύνεται η ανοδική τάση των επισφαλειών στις τράπεζες

Στο 10,5% «έκλεισε» ο δείκτης επισφαλειών στο τέλος του 2010 με βάση τα αποτελέσματα της χρήσης που ανακοίνωσαν οι τράπεζες.
Πρόκειται για μια μάλλον θετική εξέλιξη με την έννοια ότι στο τέταρτο τρίμηνο επιβραδύνθηκε ο ρυθμός αύξησης των καθυστερούμενων δανείων. Από την άλλη πλευρά, καταγράφεται μικρή μόνο πρόοδος στον έλεγχο των λειτουργικών δαπανών, ειδικά δε εάν ληφθούν υπόψη οι αυστηρές απαιτήσεις της τρόικας για το συγκεκριμένο «μέτωπο».
Οι τέσσερις μεγαλύτεροι όμιλοι είχαν πάντως ικανοποιητικές επιδόσεις στη μείωση του κόστους και φιλόδοξα σχέδια για το τρέχον έτος. Ενισχυμένοι ήταν το 2010 οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας με αποτέλεσμα ο συνολικός δείκτης να διαμορφώνεται σε 13,8% έναντι 12,2% στο τέλος του 2009.
Ανθεκτικά έσοδα
Αξιοσημείωτη, θετική, εξέλιξη είναι τα ανθεκτικά, όπως αποδείχθηκαν, καθαρά έσοδα από τόκους, κυρίως, των μεγάλων ομίλων, σε μια περίοδο με ασθενή πιστωτική επέκταση. Με τη βοήθεια της διαδικασίας ανατιμολόγησης των δανειακών χαρτοφυλακίων, οι τέσσερις μεγάλοι πέτυχαν το 2010 να διατηρήσουν γενικότερα την οργανική κερδοφορία τους.
Το 2010 κατέληξε με οκτώ ζημιογόνες τράπεζες καθώς, πέραν από τους «συνήθεις υπόπτους» Εμπορική και Geniki, στο «κόκκινο» βρέθηκαν τα αποτελέσματα της Atebank για δεύτερη συνεχή χρήση και αυτή, όπως επίσης η Τράπεζα Πειραιώς [BOPr.AT] Σχετικά άρθρα , το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο η Attica Bank, η Τ Βank και η Proton Bank [PRBr.AT] Σχετικά άρθρα .
Οι αυξημένες προβλέψεις, κατά 12,2% σε ετήσια βάση, επιβάρυναν τα αποτελέσματα του κλάδου, καθώς ανήλθαν σε 7,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,15 δισ. ευρώ ελήφθησαν στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Τα καθαρά έσοδα από τόκους του κλάδου ήταν αυξημένα κατά 6,8% σε ετήσια βάση και ανήλθαν στο ποσό των 13,7 δισ. ευρώ, αν και στο τέταρτο τρίμηνο κατέγραψαν μείωση κατά 4,6% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2009.
Σε ποσοστό 6,7% υποχώρησαν οι προμήθειες, στο ποσό των 2,36 δισ. ευρώ εξαιτίας της επιβράδυνσης όλων των τραπεζικών εργασιών, ενώ ειδικά στο τέταρτο τρίμηνο, κατέγραψαν ακόμη μεγαλύτερη μείωση κατά 8,9% σε ετήσια βάση.
Υπό αυτές τις συνθήκες και την πίεση στα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα, το σύνολο των λειτουργικών εσόδων υποχώρησε κατά 6%, στα 16,52 δισ. ευρώ για τους ομίλους, ενώ για τις μητρικές τράπεζες, η μείωση είναι της τάξης του 11%. Τα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν μεν στο τέταρτο τρίμηνο και σε ετήσια βάση κατά 1,5%, αλλά στο σύνολο του 2010 καταγράφηκε άνοδος για τον κλάδο κατά 4,8%.
Εν μέσω του εξαιρετικά δύσκολου περιβάλλοντος για τις ελληνικές τράπεζες, με ασφυκτικές πιέσεις που προέρχονται από το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας και μπορούν να αρθούν μόνο με την εξομάλυνση αυτού, τα οικονομικά αποτελέσματα αναδεικνύονται ως μικρότερης σημασίας ζήτημα και μόνο σε ποιοτικό επίπεδο έχουν ενδιαφέρον.
Τα κρίσιμα θέματα
Στο πλαίσιο αυτό, κρίσιμα θέματα είναι, μεταξύ άλλων, ο έλεγχος του κόστους, ο οποίος στις μεγάλες τουλάχιστον τράπεζες γίνεται αποτελεσματικότερα, όπως και η διαχείριση των επισφαλειών.
Μέσω εκτεταμένων προγραμμάτων ρύθμισης, τα πιστωτικά ιδρύματα φαίνεται να επιτυγχάνουν την επιβράδυνση της ανόδου των καθυστερούμενων δανείων. Ετσι, από το 9% του εξαμήνου ο δείκτης ανήλθε σε 10% το εννεάμηνο και σε 10,5% για το σύνολο του 2010. Οι διοικήσεις, πάντως, των μεγάλων ομίλων αναμένουν την έξαρση των επισφαλειών περί τα τέλη του έτους ή ακόμη και μέσα στο 2012, αναλόγως της πορείας ύφεσης.
Σαφώς βελτιωμένη ήταν η εικόνα για την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών, καθώς έχουν πραγματοποιηθεί αυξήσεις κεφαλαίου και επιμέρους κινήσεις ενίσχυσής της με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ακόμη καλύτερες συνθήκες εν όψει των επόμενων stress tests.
Ελλειψη ρευστού
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Βασίλης Ράπανος, μιλώντας χθες στη Βουλή αναφέρθηκε στο θέμα των επισφαλειών, δηλώνοντας ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν φθάσει στο 10% στο εννεάμηνο από 4% που ήταν την περίοδο 2007-8.
Πρόσθεσε δε ότι όταν αυξάνονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και μειώνονται οι καταθέσεις είναι προφανώς δύσκολο να βρουν οι τράπεζες ρευστό, ενώ απαντώντας στην προτροπή των βουλευτών-μελών της επιτροπής να ανοίξουν οι στρόφιγγες των τραπεζών προς την αγορά, ο κ. Ράπανος δήλωσε χαρακτηριστικά: «οι στρόφιγγες είναι ανοιχτές, η δεξαμενή όμως δεν έχει ρευστό».
ΑΝΝΑ ΔΟΓΑ - adoga@naftemporiki.gr
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1953670

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου