Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Δαμανάκη: "Καμπανάκι" εξόδου από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή.


Δαμανάκη: "Καμπανάκι" εξόδου από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή

«Η µεγαλύτερη κατάκτηση της µεταπολεµικής Ελλάδας, το ευρώ και η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, είναι σε κίνδυνο. Το σενάριο της αποµάκρυνσης της Ελλάδας από το ευρώ βρίσκεται πλέον στο τραπέζι, καθώς και η µεθόδευσή του. Είµαι υποχρεωµένη να µιλήσω ανοικτά. Εχουµε ιστορική ευθύνη να δούµε το δίληµµα καθαρά:

Ή συµφωνούµε µε τους δανειστές µας σε ένα πρόγραµµα σκληρών θυσιών µε αποτελέσµατα, αναλαµβάνοντας τις ευθύνες για το παρελθόν µας ή επιστρέφουµε πίσω στη δραχµή. Ολα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα στις σηµερινές συνθήκες».
Το ισχυρότερο ίσως «σήµα κινδύνου» για το µέλλον της ελληνικής οικονοµίας και της Ελλάδας ήρθε χθες από τα χείλη της ελληνίδας επιτρόπου Μαρίας Δαµανάκη. Για πρώτη φορά κοινοτικός αξιωµατούχος επιβεβαίωσε επισήµως πως υπάρχει σενάριο αποµάκρυνσης της Ελλάδας από το ευρώ και επιστροφής της χώρας στη δραχµή – και η ακύρωσή του εξαρτάται αποκλειστικά από την υιοθέτηση ενός άκρως σοβαρού και αποτελεσµατικού προγράµµατος από µέρους της ελληνικής κυβέρνησης.

Η δήλωση της ελληνίδας επιτρόπουέπεσε ως κεραυνός στις Βρυξέλλες – κυρίως διότι η κ. Δαµανάκη έχει αποφύγει όλο το τελευταίο διάστηµα δηµόσιες δηλώσεις για θέµατα πέραν της αρµοδιότητάς της ως επιτρόπου, τα οποία αφορούν την αλιεία. Για τους γνωρίζοντες, ωστόσο, είναι γνωστό πως έχει επικοινωνία µε τον έλληνα Πρωθυπουργό, ενώ παράλληλα διαθέτει άριστες σχέσεις µε τοναρµόδιο επίτροπο για τα οικονοµικά ολι Ρεν και µε τον επίτροπο κ. Μπαρνιέ. Ετσι, κοινοτικές πηγές θεωρούσαν πως µε τη δήλωσή της η κ. Δαµανάκη κατ’ αρχάς «ξεµπρόστιασε» κάποιους στην Ευρώπηπου συζητούν την επιστροφή της Ελλάδας στηδραχµή. Σύµφωνα µε πληροφορίες, σχετικά σενάρια έχουν εξεταστεί ατύπως από συνεργάτες της γερµανικής καγκελαρίας, αλλά και από συνεργαζόµενα µε την Κοµισιόν think tanks. οµως, το σενάριο αυτό – όπως υποστήριξε και το «Σπίγκελ» - είναι καικάτι που έχει µελετηθεί και απότην ελληνική κυβέρνηση ως «υπόθεση εργασίας».

Η Μαρία Δαµανάκη, όπως αναφέρουν συνεργάτες της, δεν έχει κρύψει την ανησυχία της όλο το τελευταίο διάστηµα για το µέλλον της Ελλάδας. Την ίδια ανησυχία έχει εκφράσει στο περιβάλλον του και ο κ. Ρεν, υποστηρίζοντας πως «µόνη σωτηρία της Ελλάδας είναι η εφαρµογή µέχρι κεραίας ενός σφιχτού, σκληρού, µεταρρυθµιστικού προγράµµατος». Η δήλωση ωστόσο της επιτρόπου – κατά τους κοινοτικούς – εµπεριέχει και αιχµές για τους χειριστές του προγράµµατος από µέρους της κυβέρνησης, µε την έννοια ότι επειδή δεν έχουν γίνει τα δέοντα – και επειδή δεν διαφαίνεται τέτοια διάθεση – µεθοδεύονται τα σενάρια για επιστροφή στη δραχµή.



http://www.madata.gr/epikairotita/politics/108187.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου