Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;

Οι δέκα προτάσεις Γιούνκερ για την έξοδο από την κρίση.

 

Σε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δηλώνει ότι πρέπει να συζητηθεί εκτενώς η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Για να γίνει αυτό, όπως λέει ο Γιούνκερ θα πρέπει να εξεταστούν όλες οι εναλλακτικές λύσεις καθώς και οι συνέπειες αυτών.
Το πλέον σημαντικό όμως της συνέντευξης είναι η δήλωση του κ. Γιούνκερ ότι αν από την έκθεση της τρόικας προκύψει ότι η Αθήνα είναι τελείως εκτός των στόχων τότε η έκτη δόση του δανείου δεν θα καταβληθεί στην Ελλάδα.
Σχετικά με την ενδεχόμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δηλώνει ότι οι φορολογούμενοι πρέπει να λαμβάνουν μερίσματα από τις ανακεφαλαιοποιημένες από τις κυβερνήσεις, τράπεζες.
Πρότεινε ακόμα σχέδιο 10 σημείων για την επίλυση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, που περιλαμβάνει την αυτόματη επιβολή κυρώσεων για τα δημοσιονομικά απείθαρχα κράτη, την επέκταση της δικαιοδοσίας της Κομισιόν καθώς και μέρισμα για τους φορολογουμένους που διασώζουν τράπεζες.
«Δεν μπορούμε απλά να τους δώσουμε χρήματα. Χρειάζεται να διασφαλίσουμε ότι αυτοί που παρέχουν κεφάλαια, υπό οποιαδήποτε μορφή, να εκπροσωπούνται και στα όργανα λήψης αποφάσεων -- στο εποπτικό συμβούλιο, στο διοικητικό συμβούλιο, στη διοίκηση-- και ότι συμμετέχουμε στα κέρδη», είπε ο Γιούνκερ.
«Βέλη» κατά Γερμανίας και Γαλλίας
Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με αφορμή την πρόσφατη συνάντηση Μέρκελ – Σαρκοζί , επικρίνει τον πολλαπλασιασμό των διμερών πρωτοβουλιών της Γερμανίας και της Γαλλίας, το 70% εκ των οποίων δεν έχει υλοποιηθεί.
"Ο,τι αποφασίζουν η Γαλλία και η Γερμανία δεν μετατρέπεται αυτομάτως σε απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης", δηλώνει ο πρόεδρος του Eurogoroup στην εφημερίδα. "Εάν κοιτάξετε τους τελευταίους 12 μήνες, περί το 70% των γαλλο-γερμανικών προτάσεων δεν έχει μετατραπεί σε απόφαση", προσθέτει.
Η οικονομική κυβέρνηση της ευρωζώνης, υπό το σχήμα που οι χώρες μέλη της ευρωζώνης δεσμεύθηκαν ότι θα συγκροτηθεί "δεν πρέπει να είναι μία γαλλο-γερμανική δύναμη κρούσης", λέει.
"Η εμπειρία δείχνει ότι αυτό θα είναι μία γαλλική δύναμη κρούσης, αλλά συντονισμός της οικονομικής πολιτικής δεν μπορεί να σημαίνει: προσγειώνονομαι στο Παρίσι και ακολουθώ τυφλά ένα αυτοκίνητο που γράφει 'Ακολούθησέ με' ". τόνισε ο Γιούνκερ. 
Οι δέκα προτάσεις Γιούνκερ για την έξοδο από την κρίση
1 - "(Απελευθέρωση) της επόμενης δόσης (για την Ελλάδα), εάν αυτό είναι δυνατό".
2 - "Διακρίβωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ή εναλλακτικά εξεύρεση άλλων βημάτων που μπορούμε να κάνουμε, μόνον εφόσον εξετάσουμε προηγουμένως προσεκτικά όλες τις επιπτώσεις αυτών των βημάτων, (στην Ευρώπη, αλλά ) και εκτός Ευρώπης, επίσης."
3 - " Αυστηρή συνέχιση, φυσικά, της δημοσιονομικής προσαρμογής, με αυτόματες κυρώσεις για υποτρόπους σε ζητήματα τήρησης του προϋπολογισμού"
4 - "Έναν οδικό χάρτη στην κατεύθυνση της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, Οι τράπεζες (με προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας) πρέπει πρώτα να προσπαθήσουν να αναχρηματοδοτηθούν μέσω των αγορών. Εάν αυτό δεν επιτύχει, τα κράτη θα μπορούσαν να εξετάσουν αν μπορούν να παρέμβουν ώστε να παράσχουν τα απαραίτητα κεφάλαια".
5 - Εισαγωγή φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών
6 - "Πρόγραμμα ανάπτυξης για τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα".
7 - "Έναν διαφορετικό τόνο στους ευρωπαϊκούς προϋπολογισμούς. Δεν είναι δυνατόν τα κράτη - μέλη της ΕΕ να χωρίζονται σε εκείνα που δίνουν και εκείνα που λαμβάνουν".
8 - "Ισχυρότερη εποπτεία στις χρηματοοικονομικές αγορές"
9 - "Έναν νέο τρόπο χειρισμού (και αντιμετώπισης) των Οίκων αξιολόγησης"
10 - "Χρειαζόμαστε μια οικονομική διακυβέρνηση. Είμαι ευτυχής, που ο αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι υποστηρίζουν την ιδέα αυτή διευρύνθηκε ταχύτατα".
http://www.newscode.gr/oikonomia/story/56493/gioynker-den-tha-katablhthei-h-6h-dosh-an-h-athhna-einai-ektos-stochwn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου