Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Φουρτούνες στη ΝΔ από την κυβέρνηση Παπαδήμου.


Φουρτούνες στη ΝΔ από την κυβέρνηση Παπαδήμου 
 
Ισχυρές αναταράξεις καταγράφονται στο εσωτερικό της ΝΔ μετά τη συμμετοχή του κόμματος στο νέο κυβερνητικό σχήμα, αναγκάζοντας τον Αντώνη Σαμαρά σε άμεση παρέμβαση με στόχο την εσωκομματική ηρεμία. Ωστόσο οι τριβές στο «γαλάζιο» στρατόπεδο εντείνονται και στελέχη του κομματικού επιτελείου δεν αποκλείουν η ψηφοφορία αύριο τα μεσάνυχτα για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου να εξελιχθεί σε δοκιμασία για τη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Ηδη ο βουλευτής Πάνος Καμμένος, εκ των βασικών εκφραστών της «σκληρής» αντιμνημονιακής γραμμής, δηλώνει δημόσια ότι θα καταψηφίσει τη νέα κυβέρνηση - και από τη λεωφόρο Συγγρού αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο της άμεσης διαγραφής του στην περίπτωση που επιμείνει στη διαφοροποίησή του από τις επιλογές της κομματικής ηγεσίας. Στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά ευελπιστούν ότι ο βουλευτής θα ανακρούσει πρύμναν, αλλά τονίζουν πως μια διαφοροποίηση από την κεντρική απόφαση του κόμματος σε σημαντικές ψηφοφορίες στη Βουλή, όπως η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η ψήφιση του προϋπολογισμού κτλ., δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή χωρίς συνέπειες. Στο στενό επιτελείο του κ. Σαμαρά εκτιμούν ότι μια «ανταρσία» βουλευτών, υπό την ανοχή της κομματικής ηγεσίας, θα μπορούσε να εκληφθεί ως κίνηση υπονόμευσης της νέας κυβέρνησης και, ουσιαστικά, ως αθέτηση της συμφωνίας που συνυπέγραψε ο κ. Σαμαράς για τη συγκρότησή της.

TA ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ. Ο κ. Καμμένος, ο οποίος είχε εναντιωθεί στην κομματική γραμμή καταψηφίζοντας τον περασμένο μήνα επί της αρχής το νομοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλματα, ενώ έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει και τη νέα δανειακή σύμβαση, δικαιολόγησε την αρνητική θέση του για την κυβέρνηση Παπαδήμου κάνοντας λόγο (στον «Βήμα FM 99,5») για «κοινοβουλευτική χούντα». Ο ίδιος επικαλέστηκε τον σύμβουλο του κ. Σαμαρά, τον Δημήτρη Σταμάτη, ο οποίος είχε απορρίψει προ δύο εβδομάδων με αντίστοιχο χαρακτηρισμό τη συγκυβέρνηση ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα.

Στο «γαλάζιο» επιτελείο εκτιμούν ότι οι απειλές για «ανταρσία» στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας περιορίζονται στην περίπτωση του Π. Καμμένου, αλλά σαφείς αποστάσεις από την απόφαση της κυβερνητικής συνεργασίας κρατούν και άλλοι βουλευτές. Ενδεικτική είναι και η αντίδραση του πρώην υπουργού Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση αυτή μας επιβλήθηκε από την Ευρώπη, δεν έχει τη συναίνεση του ελληνικού λαού, ούτε καν την ελεύθερη συναίνεση των κομμάτων». Ο ίδιος μάλιστα είχε προτρέψει τον κ. Σαμαρά να δώσει η ΝΔ «ψήφο ανοχής» και όχι ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.

Μέσα στο κλίμα αυτό ο πρόεδρος της ΝΔ συγκάλεσε εκτάκτως σήμερα την Κοινοβουλευτική Ομάδα, με βασικό στόχο να πέσουν ο τόνοι όχι μόνον από τους βουλευτές, αλλά και από το σύνολο των κομματικών στελεχών. Ο κ. Σαμαράς θα επιμείνει στον «υπηρεσιακό» χαρακτήρα της νέας κυβέρνησης, θα σημάνει εκ νέου τη λήξη του βίου της στις 19 Φεβρουαρίου επικαλούμενος τη συμφωνία στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ θα δηλώσει ότι «η ΝΔ δεν συγκυβερνά». Παράλληλα, θα καλέσει τους βουλευτές να βρίσκονται σε κατάσταση εκλογικής ετοιμότητας και θα επιδιώξει να τονώσει το ηθικό της κομματικής βάσης δίνοντας έμφαση στην παραίτηση του Γιώργου Παπανδρέου και δηλώνοντας ότι η ΝΔ δεν θα προσυπογράψει νέα μέτρα.
Πολεμικές ιαχές ωστόσο ακούγονται την ίδια ώρα από τον χώρο των «γαλάζιων» συνδικαλιστών, οι οποίοι έχουν διαμηνύσει στη λεωφόρο Συγγρού ότι θα βρεθούν δυναμικά απέναντι στη νέα κυβέρνηση. Το μήνυμα αυτό, μάλιστα, έγινε ξεκάθαρο από τον πρόεδρο της ΔΑΚΕ Νίκο Κιουτσούκη (γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ), ο οποίος έκανε λόγο για «κυβέρνηση Παπα-δήμιων» και εκτόξευσε ευθείες βολές κατά της κομματικής ηγεσίας και των «γαλάζιων» στελεχών που μετέχουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα: «Φαίνεται ότι μετά το μοίρασμα των υπουργείων θα σταματήσουν και οι κωλοτούμπες!.. Κοινή διαπίστωση είναι ότι οι τεχνοκράτες νίκησαν τους πολιτικούς».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου