Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Reuters: Τι προβλέπει η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα.



Reuters: Τι προβλέπει η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα : Την αναλυτική έκθεση που ετοίμασαν τα οικονομικά επιτελεία του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ (δηλαδή της τρόικας) παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα το πρακτορείο Reuters.Στην 9σέλιδη
Την αναλυτική έκθεση που ετοίμασαν τα οικονομικά επιτελεία του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ (δηλαδή της τρόικας) παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα το πρακτορείο Reuters.

Στην 9σέλιδη έκθεση, η οποία παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στο συμβούλιο των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών η τρόικα τονίζει ότι θα απαιτηθεί «συνέχιση της εσωτερικής υποτίμησης, η οποία όμως με τη σειρά της θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε υψηλότερο επίπεδο χρέους βραχυπρόθεσμα».

Αυτή η εσωτερική υποτίμηση, συνεχίζει η έκθεση, σε συνδυασμό με την υστέρηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και μεταρρυθμίσεων θα προκαλέσει ακόμη βαθύτερη ύφεση στην ελληνική οικονομία. «Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μια διαδρομή με υψηλότερο χρέος που θα οδηγήσει σε ποσοστό της τάξης του 160% του ΑΕΠ το 2020» αναφέρει χαρακτηριστικά η τρόικα, επισημαίνοντας ότι το ελληνικό πρόγραμμα συνεχίζει να εγκυμονεί κινδύνους.

Αναφέροντας συγκεκριμένα στοιχεία και κάνοντας υπολογισμούς, η έκθεση της τρόικας τονίζει ότι το χρέος μπορεί αν μειωθεί αντί να αυξηθεί αν η Ελλάδα δεν καλύψει το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού και καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 2,5%.

Στη συνέχεια αναφέρει ότι το χρέος ενδεχομένως να φθάσει το 148% το 2020 (εάν τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις δεν φθάσουν τα 46 δισ. ευρώ αλλά περιοριστούν στα 10 δισ. ευρώ), το 143% (αν ο ρυθμός ανάπτυξης δεν βρίσκεται διαρκώς σε επίπεδα πάνω από 1%) ή το 135% (εάν το κόστος δανεισμού του μηχανισμού στήριξης λόγω υποβάθμισης αυξηθεί κατά 100 μονάδες βάσης).

Τέλος, το πρακτορείο αναφέρει ότι η συμμετοχή των πιστωτών στο PSI «εκτιμάται στο 95%» σύμφωνα με την έκθεση, η οποία ξεκαθαρίζει ότι «για κάθε υποχώρηση 5% στη συμμετοχή ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ για το 2020 θα σκαρφαλώνει κατά 2%».

http://www.madata.gr/epikairotita/economy/173804.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου