Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

ΧΩΡΙΣ ΚΟΙΝΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΠΟΥ ΠΑΤΕ ΡΕ ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΙ;



Ο Μάριο Ντράγκι θα κρίνει σήμερα το μέλλον το ευρώ

Οι επιλογές του Μάριο Ντράγκι που θα κρίνουν -σήμερα- το μέλλον το ευρώ....



Στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει σήμερα στη Φραγκφούρτη ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι στρέφεται το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Μετά τη δήλωσή του ότι θα κάνει «τα πάντα για να σώσει το ευρώ», ο επικεφαλής της ΕΚΤ θα διευκρινίσει σήμερα ποια εργαλεία θα επιστρατεύσει για να επιτύχει το σκοπό του.
Οι δηλώσεις Ντράγκι για το ευρώ είχαν ήδη δύο θετικές συνέπειες. Η πρώτη ήταν να αρχίσει να μειώνεται το κόστος δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας έπειτα από μια τρελή κούρσα των σπρέντ. Η δεύτερη ήταν να αρχίσει ένας διεθνής γύρος εκτιμήσεων για τις προθέσεις του κ. Ντράγκι.
Δύο είναι οι επιλογές του :
  • Να προχωρήσει σε μαζική αγορά των ομολόγων των αδύναμων χωρών της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
  • Να δώσει τραπεζική άδεια στον Ευρωπαικό Μηχανισμό Στήριξης
Η πρώτη επιλογή θα μπορούσε να επικρατήσει αφού έχει την έγκριση ακόμη και της Ανγκελα Μέρκελ. Η δεύτερη επιλογή φαίνεται πιο δύσκολη αφού η γερμανίδα καγκελάριος δείχνει ανένδοτη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Η σημερινή συνέντευξη Τύπου Ντράγκι θα αναπτερώσει τις ελπίδες για οριστική επίλυση της κρίσης ή θα σκορπίσει απογοήτευση, ανάλογα με τα εργαλεία τα οποία θα επιλεγούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ακόμη και η Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε χθες την ΕΚΤ να πάρει επιπλέον μέτρα ώστε να σταθεροποιηθεί η οικονομία της Ευρώπης. «Ο Ντράγκι πρέπει να βγάλει έναν άσο από το μανίκι του γιατί διαφορετικά θα προκαλέσει μεγάλη απογοήτευση στις αγορές» τόνιζε αναλυτής σε ειδησειογραφικό πρακτορείο.
Και η Ουάσινγκτον συνεχίζει να πιέζει την Ευρώπη για τη λήψη πρόσθετων μέτρων, με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τίμοθυ Γκάιτνερ να ζητά από τους Ευρωπαίους να φανούν «πιο δημιουργικοί και αποφασιστικοί». Ο Μπάρακ Ομπάμα είχε επικοινωνία με τον Μάριο Μόντι και τον Φρανσουά Ολάντ και εξέφρασε το ενδιαφέρον του «για τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ».

http://www.iefimerida.gr/news/61879/%CE%BF-%CE%BC%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%AC%CE%B3%CE%BA%CE%B9-%CE%B8%CE%B1-%CE%BA%CF%81%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%83%CE%AE%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%BD-%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου