Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Τι θα μείνει στη τσέπη μας μετά τη νέα φοροκαταιγίδα.


Τι θα μείνει στη τσέπη μας  μετά τη νέα φοροκαταιγίδα 
+
Δεν μπήκε καλά ο Αύγουστος για χιλιάδες εργαζόμενους και συνταξιούχους, αφού από την πρώτη του μηνός τίθενται σε ισχύ τα νέα μέτρα που συμπεριλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και θα έχουν άμεσες επιπτώσεις στην τσέπη μας. Τις επιπτώσεις θα τις δούμε στην πράξη στο τέλος του μήνα, όταν θα λάβουμε τον μισθό ή τη σύνταξή μας και θα διαπιστώσουμε ότι θα είναι μειωμένος.

Και αυτή είναι μόνο η αρχή, αφού ουσιαστικά πρόκειται για μια δέσμη δεκάδων μέτρων που απλώς άρχισαν να εφαρμόζονται σταδιακά από χθες και αναμένεται να φέρουν έσοδα στο κράτος. Ειδικότερα:

Από 1ης Αυγούστου επιβάλλεται αυξημένη ειδική εισφορά (τύπου ΛΑΦΚΑ) στις κύριες συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ.

Επιβάλλεται επίσης επιπρόσθετη εισφορά από 6% έως 12% στις συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ, για τους συνταξιούχους που είναι μικρότεροι των 60 ετών.

Από χθες εφαρμόζεται αυξημένη παρακράτηση κατά 1% (από το 4% στο 5%) υπέρ ανεργίας, σε μισθωτούς και εργοδότες του ιδιωτικού τομέα (μοιράζεται ισομερώς από 0,5% η κάθε πλευρά).

Στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα θεσπίζεται ειδική εισφορά υπέρ των ανέργων ύψους 2%.

Από εκεί και πέρα, την 1η Σεπτεμβρίου θα επιβληθεί ειδική εισφορά 3%-10% στις επικουρικές συντάξεις που ξεπερνούν τα 300 ευρώ.

Μειώνεται κατά 15% το ποσό του εφάπαξ τόσο των δημοσίων υπαλλήλων όσο και της ΔΕΗ.

Μέσα στον Σεπτέμβρη θα ολοκληρωθεί και η αναθεωρημένη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, που θα έχει ως αποτέλεσμα να βγουν 120.000 εργαζόμενοι από το ειδικό καθεστώς.

Συν τοις άλλοις, από τον Σεπτέμβριο τίθεται σε λειτουργία ο νέος φορέας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ενώ θα λειτουργήσει και το Ενιαίο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, το οποίο θα αναλάβει το έργο του ελέγχου του συνόλου των αναπηρικών συντάξεων.

Επίσης, οι συντάξεις που καταβάλλονται από το ΝΑΤ μειώνονται αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου του 2011 κατά 6%, ενώ αυξάνονται από την αρχή του 2012 οι εισφορές και στους ασφαλισμένους των πρώην λεγόμενων «ειδικών ταμείων» και νυν ΕΤΑΑ (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι).

Από χθες ενεργοποιήθηκαν και οι διατάξεις του νόμου που προβλέπουν ποινές φυλάκισης για όλους όσοι χρωστούν στο Δημόσιο. Για ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι 5.000 ευρώ δεν θα υπάρχει ποινικό αδίκημα. Για όσους χρωστούν από 5.001 έως 10.000 ευρώ προβλέπεται φυλάκιση έως ένα έτος. Οφειλές από 10.001 έως 50.000 ευρώ επισύρουν φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών. Ληξιπρόθεσμα χρέη από 50.001 έως 150.000 ευρώ τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους, ενώ όσοι χρωστούν πάνω από 150.001 ευρώ αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών ετών.

Σε αυτούς τους τελευταίους θα ρίξει το βάρος το οικονομικό επιτελείο, αφού όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, «το αυτόφωρο δεν θα αφορά όσους χρωστούν 5.000 και 10.000 ευρώ στην εφορία, αλλά τους “μεγάλους”, δηλαδή όσους χρωστούν άνω των 150.000 ευρώ».
http://www.madata.gr/epikairotita/economy/122769.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου