Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

ΤΕΤΟΙΑ........ΥΠΟΛΗΨΗ!!!!

Τελεσίγραφο. Χωρίς υπογραφή Σαμαρά δεν μας δίνουν την 6η δόση.
 
 
Μετρούν αντίστροφα για την υπογραφή Σαμαρά οι Βρυξέλλες, που έστειλαν χθες με απόλυτο τρόπο -συνεπικουρούμενες από τη Γερμανία και την Ολλανδία- τελεσίγραφο στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δώσει τις έγγραφες δεσμεύσεις το αργότερο έως το Eurogroup, που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Τρίτη στις 29 Νοεμβρίου.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη συνάντησή του με το Λουκά Παπαδήμο διεμήνυσε, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και ότι έχει ήδη αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την ικανοποίηση του αιτήματος της Ευρωζώνης. Μάλιστα, ο Ζ. Γιούνκερ κατέστησε σαφές ότι εάν δεν δοθούν οι έγγραφες δεσμεύσεις που ζητούνται από την ελληνική κυβέρνηση και τις βασικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας, τότε «δεν θα καταβληθεί η 6η δόση των δανείων στην Ελλάδα».
Την πεποίθησή του ότι οι αρχηγοί των τριών πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν τη νέα κυβέρνηση «θα κάνουν το καθήκον τους», εξέφρασε ο κ. Παπαδήμος, σημειώνοντας εκ νέου ότι οι γραπτές δεσμεύσεις αποτελούν προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου προς τη χώρα μας. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η Ευρωζώνη ζητά από τους πολιτικούς ηγέτες να στείλουν μια επιστολή δέσμευσης σχετικά με τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν τα επόμενα χρόνια.
Ο κ. Παπαδήμος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί σύντομα λύση τονίζοντας πως αυτό πρέπει να έχει γίνει έως το τέλος του μήνα. Μετά τη συνάντηση, συνεργάτες του πρωθυπουργού σημείωναν ότι χωρίς επιστολή με έγγραφες δεσμεύσεις δεν πρόκειται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκταμίευση της 6ης δόσης και τόνιζαν ότι το ζητούμενο εξακολουθεί να είναι η εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης για τη μορφή που θα λάβουν αυτές οι δεσμεύσεις.
Στην Αθήνα και στο επιτελείο του Αντ. Σαμαρά γίνεται πλέον σαφές ότι τα περιθώρια ελιγμών στενεύουν και σύμφωνα με πληροφορίες η «λύση» θα δοθεί μέχρι την Παρασκευή. Είτε με την «τροποίηση» της επιστολής που εστάλη στο ΕλΚ είτε με επιστολή που θα έχει αποδέκτη τον κ. Παπαδήμο και θα «επισυναφθεί» στη συνέχεια στο Εurogroup. Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. επέμεινε και χθες ότι η άρνηση του κ. Σαμαρά είναι θέμα εθνικής αξιοπρέπειας, σημείωσε ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. «δεν θα βάλει υπογραφή όπως του ζητούν οι Ευρωπαίοι». Aπό το Λουξεμβούργο ο πρωθυπουργός μετέβη στη Φραγκφούρτη, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Ολλανδία
Τη σκυτάλη των πιέσεων προς τον κ. Σαμαρά πήραν χθες από τον κ. Γιούνκερ η Ολλανδία και η Γερμανία, οι οποίες απέδειξαν ότι βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή και απόλυτο συντονισμό. Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Κεες ντε Γιάχερ, ζήτησε την έγγραφη δέσμευση του κ. Σαμαρά σχετικά με την εφαρμογή της πολιτικής που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση. Ο Ολλανδός αξιωματούχος ξεκαθάρισε πως σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα εκταμιευθεί η έκτη δόση. «Είναι επιτακτικό να γίνει σαφές ότι πρέπει να υπάρχει και η δέσμευση του αρχηγού του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης για την εφαρμογή του πακέτου των μεταρρυθμίσεων. Έχουμε ξεπεράσει αυτό το στάδιο, το να λες ότι οι δηλώσεις σου αρκούν. Θέλουμε την υπογραφή αυτού του κυρίου Σαμαρά, αλλιώς δεν θα πάρουν χρήματα, σε καμία περίπτωση», δήλωσε ο Κεες ντε Γιάγκερ στο τηλεοπτικό δίκτυο «RTL 7».
Η υπογραφή που ζητείται από τον αρχηγό της Ν.Δ., Α. Σαμαρά, είναι θέμα σοβαρότητας, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Βέρνερ Χόγιερ, χαρακτηρίζοντας παράλληλα πολιτικά επιζήμια και νομικά αδύνατη την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Παράλληλα, κυβερνητική πηγή του Βερολίνου σημείωσε πως προϋπόθεση για την εκταμίευση 6ης δόσης είναι η υπογραφή του κ. Σαμαρά, διότι μόνον αν υπογράψουν οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων θα ανακτηθεί η εμπιστοσύνη που χάθηκε με την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος και κάλεσε τον κ. Σαμαρά «να κάνει το καθήκον του για τη χώρα του».
Ο ίδιος κυβερνητικός αξιωματούχος τόνισε πως η Γερμανία «ποτέ δεν απείλησε την Ελλάδα με έξοδο από την Ευρωζώνη», σημείωσε ωστόσο, πως η χώρα του θέλει να γνωρίζει πως «η Ελλάδα θέλει να μείνει εντός της Ευρωζώνης με τις υποχρεώσεις που αυτό συνεπάγεται».Οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας θα συναντηθούν την Παρασκευή στο Βερολίνο, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της Ελλάδας και της εκταμίευσης της έκτης δόσης.
Εως την Παρασκευή
Σύμφωνα με πληροφορίες η «λύση» θα δοθεί μέχρι την Παρασκευή. Είτε με την «τροποίηση» της επιστολής που εστάλη στο ΕλΚ είτε με επιστολή που θα έχει αποδέκτη τον κ. Παπαδήμο και θα «επισυναφθεί» στη συνέχεια στο Εurogroup.
Τη σκυτάλη των πιέσεων προς τον κ. Σαμαρά πήραν χθες από τον κ. Γιούνκερ η Ολλανδία και η Γερμανία, οι οποίες απέδειξαν ότι βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή και απόλυτο συντονισμό.
Η υπογραφή που ζητείται από τον αρχηγό της Ν.Δ., Α. Σαμαρά, είναι θέμα σοβαρότητας, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Βέρνερ Χόγιερ, χαρακτηρίζοντας παράλληλα πολιτικά επιζήμια και νομικά αδύνατη την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112685552

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου