Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Τίτλοι τέλους για το ευρώ!!!!!



stiglitz281211

Την ίδια ώρα που η Ελλάδα εισέρχεται σε καθεστώς πτώχευσης (πληροφορίες κάνουν λόγο για τέλος Μαρτίου) και επιστροφή στη δραχμή, ενάς εκ των κορυφαίων οικονομολόγων και νομπελίστας Τζότζεφ Στίγκλιτς, προέβλεψε ότι εντός του 2012 θα πάψει να υπάρχει το ευρώ. Βέβαια πρέπει να καταστεί σαφές ότι δεν μιλάμε για τον οποιοδήποτε οικονομολόγο αλλά γι’ αυτόν που προέβλεψε την οικονομική κρίση του 2008 στις ΗΠΑ.
Ο  κ. Στρίγκλιτς έκανε την εκτίμηση ότι το 2012 θα έρθει η «συντέλεια» του ευρώ. Ο βραβευμένος με νόμπελ επιστήμονας ανέφερε ότι το νέο έτος θα είναι η χρονιά κατάρρευσης του ενιαίου νομίσματος, καθώς τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα είναι αποσπασματικά, καθυστερημένα και εντείνουν την πολιτική λιτότητας.
«Η ευρωζώνη έχει εισέλθει σε ένα φαύλο κύκλο, με τους Ευρωπαίους να αδυνατούν να δώσουν μία σαφή και αποτελεσματική απάντηση στην κρίση», ανέπτυξε την επιχειρηματολογία του ο κ. Στρίγκλιτς ο οποίος διατέλεσε και σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου ο οποίος βέβαια ουδέποτε άκουσε τις συμβουλές του προτιμώντας αυτές του χαμηλόβαθμού στελέχους του ΟΟΣΑ και τότε υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με τα τρομακτικά αποτελέσματα για την ελληνική κοινωνία.
Ο κ. Στρίγκλιτς στηλίτευσε τον τρόπο που αντιλαμβάνονται την έξοδο από την κρίση η ευρωπαίοι ηγέτες και ουσιαστικά έχει προγράψει την ακολουθούμενη πορεία στο γκρεμό για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. «Τα μέτρα που λαμβάνουν είναι αποσπασματικά, καθυστερημένα, ενώ την ίδια ώρα εντείνουν την πολιτική της λιτότητας. Το πιο πιθανό σενάριο για το 2012 «θα είναι η αναπαραγωγή του ίδιου σχεδίου: λιτότητα, αποδυνάμωση της πραγματικής οικονομίας, περισσότερη ανεργία και διαιώνιση των δημοσιονομικών προβλημάτων», ανέφερε ο νομπελίστας καθηγητής.
Παράλληλα, ο Στίγκλιτς επέκρινε τη Γερμανία για την αντίδραση της στη χρηματοδότηση των εθνικών χρεών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, λύση την οποία ο ίδιος είχε υποστηρίξει εξ αρχής.
«Η μέρα της Κρίσης, τότε που το ευρώ θα καταρρεύσει ή η Ευρώπη θα λάβει τα ριζοσπαστικά μέτρα που απαιτούνται για να λειτουργήσει το κοινό νόμισμα θα έρθει πιθανότατα το 2012.

http://www.syrosnews.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=209:στριγκλιτσ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου