Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Μνημόνιο με περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και παροχές.Παραδείγματα.


Μνημόνιο με περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και παροχές.Παραδείγματα : Οι απαιτήσεις της τρόικας, οι οποίες  καταγράφονται στο 50σέλιδο  κείμενο της συμφωνίας  που έχει στα χέρια της η ελληνική κυβέρνηση από το πρωί, για τη  
 
Οι απαιτήσεις της τρόικας, οι οποίες  καταγράφονται στο 50σέλιδο  κείμενο της συμφωνίας  που έχει στα χέρια της η ελληνική κυβέρνηση από το πρωί, για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Αξιοσημείωτο είναι  ότι παρά τους  «πανηγυρισμούς» για τη διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού, οι υπολογισμοί δείχνουν ότι ενώ εμείς παραφυλάγαμε για να μην περάσει κανένα… ποντίκι, πέρασε ολόκληρος ελέφαντας!


Έτσι, μπορεί να διατηρούμε, όπως όλα δείχνουν, τον 13ο και τον 14ο μισθό αλλά χάνουμε… τον 12ο, τον 11ο και τον 10ο!


Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η μείωση του κατώτατου μισθού (και μάλιστα για όλους και όχι μόνο για τους νεοεισερχόμενους) κατά 22% έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος για την τσέπη των εργαζόμενων.


Ας πάρουμε για παράδειγμα έναν εργαζόμενο που αμείβεται με τον βασικό μισθό:


Σήμερα παίρνει 751 επί 14 (12 μήνες συν τα δώρα) = 10.514 ευρώ ετησίως. Με τη μείωση κατά 22%, ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 585 ευρώ. «Ευτυχώς», διατηρείται ο 13ος και ο 14ος μισθός οπότε οι ετήσιες απολαβές του θα είναι 585 επί 14 = 8.190 ευρώ.


Δηλαδή η διαφορά είναι 2.324 ευρώ ετησίως! Με μια απλή διαίρεση με τον ισχύοντα βασικό μισθό, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η μείωση αντιστοιχεί σε τρεις μισθούς και… 171 ευρώ από τον τέταρτο! Σα να λέμε, χίλιες φορές να έπεφτε «τσεκούρι» στον 13ο και τον 14ο μισθό και όχι μείωση του κατώτατου.


Τα αρνητικά δεν σταματούν όμως εδώ, καθώς η ρύθμιση συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους εργαζόμενους.  Χαρακτηριστικό είναι ότι για εργαζόμενο στην ιδιωτικό τομέα με 3 τριετίες προϋπηρεσίας, ο βασικός μισθός από τα 1097,13 ευρώ μειώνεται  στα 808,96 ευρώ, ενώ για εργαζόμενο με 2 τριετίες ο βασικός μισθός πέφτει από τα 889,13 ευρώ στα 693,52.


Απώλεια  εισοδήματος προκύπτει και από τη μείωση διαφόρων επιδομάτων. Σε  πτυχιούχο ξενοδοχοϋπάλληλο π.χ. που ο μισθός του διαμορφωνόταν στα 1558,12 ευρώ με την προσθήκη τριών επιδομάτων (εποχικού, τροφής, διαμονής),  θα υπάρξει μείωση 350, 6 ευρώ πλέον, καθώς τα επιδόματα αυτά  δεν θα καταβάλλονται!


Αρνητικές επιπτώσεις θα υπάρξουν όμως και  για άλλες κατηγορίες από άλλες προβλέψεις του «νέου Μνημονίου».


Όπως:

- Μεσοσταθμική μείωση στις επικουρικές συντάξεις 15%


- Μείωση και στις κύριες συντάξεις των εργαζομένων  στις ΔΕΚΟ


-  Η μετενέργεια μετά τη λήξη των συλλογικών συμβάσεων (με την οποία διατηρούνται οι ίδιοι  όροι για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα)  θα ισχύει για 3 μήνες (και όχι 6 όπως εθεωρείτο πιθανό) 


-  Θα υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο με την κατάργηση οργανικών θέσεων. 
http://www.madata.gr/epikairotita/economy/170348.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου