Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

ΛΕΤΕ!!!!!!

ΑΝ Η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ PSI ΔΕΝ ΦΤΑΣΕΙ ΤΟ 75% ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ! Η MOODY’S ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕ ΞΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!
... KAI ENA ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ "ISKRA"!
Όλες οι ενδείξεις κατατείνουν ότι, παρά τις θριαμβολογίες, η Ελλάδα οδεύει ολοταχώς προς πτώχευση, με ορόσημο την 9η Μαρτίου!

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's ανακοίνωσε τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο ότι υποβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας από "Ca" σε "C".   Ο οίκος αξιολόγησης ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η υποβάθμιση αυτή οφείλεται στην έναρξη της διαδικασίας ανταλλαγής των ελληνικών κρατικών ομολόγων, η οποία θα σημάνει απώλειες μεγαλύτερες από 70% της ονομαστικής τους αξίας για τους ιδιώτες επενδυτές που τα διακρατούν - συνολικά ένα ποσό ύψους 107 δισ. ευρώ.   
Ο οίκος Standard and Poor' s είχε υποβαθμίσει την Δευτέρα το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα "SD", δηλαδή «επιλεκτική στάση πληρωμών», εξαιτίας της διαδικασίας εθελοντικής ανταλλαγής των ελληνικών κρατικών ομολόγων.
Παράλληλα, αν δεν υπάρξει παράταση, τα ξημερώματα Παρασκευής 9 Μαρτίου θα έχει καταστεί γνωστή η συμμετοχή των ιδιωτών στην αναδιάταξη του ελληνικού χρέους - το περίφημο PSI.
Με βάση πρώτες πληροφορίες από καλά ενημερωμένες πηγές, ο στόχος του 75% πιθανότατα δε θα επιτευχθεί και η συμμετοχή θα κινηθεί μεταξύ 68% και 72%. Μέχρι τώρα η συμμετοχή είναι ελαχιστότατη (πραγματικά πολύ μικρή), αλλά προφανώς θα κορυφωθεί έως τις 8 Μαρτίου.  Αν η πληροφορία αυτή επιβεβαιωθεί, καθώς μέχρι τις 8 Μαρτίου πολλά μπορεί να συμβούν, το PSI+ θα ακυρωθεί. Η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει τα CACs, αφού συγκεντρώσει πάνω από το 66,66% και θα πληρωθούν τα CDS (ασφαλιστικά ομολόγων από τον κίνδυνο πτώχευσης), καθώς η ISDA θα πιστοποιήσει Credit Event (δηλαδή "πιστωτικό γεγονός" - πτώχευση).
Η τρόικα και κυρίως η Γερμανία έχουν αναλάβει να ασκήσουν, προς το δικό τους συμφέρον, αφόρητες πιέσεις, προκειμένου να αναδιαρθρωθεί "εθελοντικά" το ελληνικό χρέος, μια "εθελοντική αναδιάρθρωση" που μάλλον είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα, αν και είναι πολύ αμφίβολο ότι θα ευοδωθεί!
Με βάση τους στόχους του PSI+ το όριο συμμετοχής είναι 90%. Δηλαδή το 90% των κεφαλαίων που έχουν επενδυθεί στα ελληνικά ομόλογα να συμμετάσχουν εθελοντικά.
Ο στόχος αυτός δεν είναι πιθανός.
Έτσι λοιπόν, προβλέφθηκε από την Ελλάδα και την τρόικα να υιοθετηθεί εύρος ποσοστού συμμετοχής, το οποίο προσδιορίστηκε στο 75% με 90%, κατόπιν διαβούλευσης με τους πιστωτές.
Αν δηλαδή η συμμετοχή φθάσει στο 75% του στόχου των 206 δις ευρώ και υψηλότερα, η διαδικασία του PSI+ θα θεωρηθεί έγκυρη και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί εθελοντικά.
Όσοι δεν συμμετάσχουν (το υπόλοιπο 25%) δεν θα υποστούν haircut. Αυτό ισχύει για τους ιδιώτες θεσμικούς, αλλά και για τα φυσικά πρόσωπα.
Αν όμως η συμμετοχή είναι χαμηλότερη του 75%, τότε το ελληνικό δημόσιο θα υποχρεωθεί να ακυρώσει την διαδικασία και αν η συμμετοχή είναι πάνω από το 66,66%, τότε η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει τα CACs που θα υποχρεώσει τους πάντες να υποστούν haircut.
Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει CDS trigger δηλαδή πληρωμή των CDS, καθώς η ISDA «αυτοβούλως» θα συνεδριάσει για να πιστοποιήσει credit event.
Με βάση πληροφορίες από το bankingnews.gr, που ακόμη όμως στηρίζονται σε πολύ μικρό δείγμα συμμετοχής και με ορισμένες αναγωγές και πληροφορίες από το club των συμμετεχόντων, προκύπτει ότι η συμμετοχή θα κινηθεί μεταξύ 68% και 72% και ίσως αυτό να είναι καλό σενάριο. 
Σε μια τέτοια περίπτωση είναι ξεκάθαρο ότι η διαδικασία του PSI+ θα ακυρωθεί, καθώς δεν επιτυγχάνεται το όριο του 75% που θα κρίνει αν η διαδικασία είναι έγκυρη ή όχι.
Σε ειδική έκθεση της, η BNP Paribas, η οποία σημειωτέον είναι ο σύμβουλος των ιδιωτών στο PSI+, αναφέρει ότι οι μεγαλύτερες πιθανότητες είναι να ενεργοποιηθούν τα CACs και σε αυτή την περίπτωση, η διαδικασία καθίσταται υποχρεωτική, ακυρώνεται το PSI+ και υποχρεωτικά όλοι θα συμμετάσχουν.
Το ζητούμενο, σύμφωνα με το bankingnews.gr, είναι απλό: η Ελλάδα θα είναι η νέα Ουρουγουάη όπου υπήρξε εθελοντική αναδιάρθρωση χωρίς trigger CDS δηλαδή χωρίς πληρωμή CDS ή η Ελλάδα θα είναι η επόμενη Αργεντινή, Anglo Irise Bank ή η Northern Rock όπου υπήρξε χρεοκοπία και πληρώθηκαν τα CDS; 
ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ISKRA: ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΚΑΙ "ΠΤΩΧΕΥΣΗ"!
Οι κυρίαρχες κατεστημένες δυνάμεις, προκειμένου να γίνει ανεκτή η πολιτική της μνημονιακής λεηλασίας, συμπεριλαμβανομένου του 2ου Μνημονίου, μας έλεγαν ότι όλα τούτα είναι αναγκαία για να αποφύγουμε την πτώχευση.
Όπως γίνεται φανερό από τα ως άνω, η πτώχευση, με τη βούλα και την ομπρέλα της ΕΕ και του ΔΝΤ, όχι μόνο δεν αποφεύγεται, αλλά είναι μάλλον βέβαιη. Και είναι, επίσης, πιθανόν, πιθανότατο, εντός ολίγων μηνών, η Ελλάδα να οδεύσει από την επικείμενη "ελεγχόμενη" πτώχευση και σε ανεξέλεγκτη πτώχευση!
Επομένως, όταν οι κυρίαρχοι κύκλοι καταγγέλουν τη στάση πληρωμών στο χρέος - που υποστηρίζει η Iskra - ότι οδηγεί σε πτώχευση, υποκρίνονται! Σε πτώχευση οδηγεί η πολιτική τους και μάλιστα, με καταστροφικούς όρους!
Η Iskra δεν αρνείται ότι η στάση πληρωμών στο χρέος που εισηγείται, θα οδηγήσει τη χώρα σε πτώχευση. Μόνο που η πτώχευση αυτή θα γίνει σχεδιασμένα, με πρωτοβουλία του δανειζόμενου (όχι εξ ανάγκης, η πρωτοβουλία των πιστωτών για να γλιτώσουν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους) και θα συνοδεύεται με την έξοδο από την ευρωζώνη, την εθνικοποίηση των τραπεζών και την αναδιανομή του πλούτου για την εφαρμογή ενός προοδευτικού προγράμματος ανασυγκρότησης και σοσιαλιστικής προοπτικής. Αυτού του είδους η "πτώχευση" δεν είναι καθόλου "κατάρα", αλλά διέξοδος για τον τόπο!
Προς πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών της, η Iskra παραθέτει ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες:


ΚΡΙΣΙΜΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΕΙΚΟΣΙΤΕΤΡΑΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΟΜΟΛΟΓΩΝ
Η χαμηλή συμμετοχή και η αναγνωριστική διάθεση των ιδιωτών ομολογιούχων χαρακτήρισαν την πορεία του προγράμματος ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI) την πρώτη εβδομάδα μετά την δημόσια πρόσκληση που απεύθυνε η Ελληνική Δημοκρατία στους επενδυτές. Ωστόσο, τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης, όσο και από την πλευρά των θεματοφυλάκων εκφράζεται η αισιοδοξία ότι στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι το βράδυ της 8ης Μαρτίου, οπότε και θα λήξει η πρόσκληση για το PSI, η συμμετοχή θα ανέλθει στα επιθυμητά επίπεδα.  
Κατά το διάστημα 24 Φεβρουαρίου - 2 Μαρτίου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που σχεδίασαν η Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ και η Bondholder Communications και η οποία τρέχει στην διαδικτυακή διεύθυνση http://www.greekbonds.gr/ είχαν εγγραφεί και πιστοποιηθεί λίγοι από τους 8.000 κατόχους ελληνικών ομολόγων, ενώ οι εντολές συναλλαγής ήταν ελάχιστες και προέρχονταν κυρίως από τις ΗΠΑ, την Ασία και την Αφρική.
Σύμφωνα με τα Νέα Σαββατοκύριακο, οι θεματοφύλακες και οι επενδυτές κινήθηκαν τις πρώτες ημέρες αναγνωριστικά και μέχρι την Παρασκευή η συμμετοχή δεν ξεπερνούσε το 5%, καθώς οι μεγάλες ελληνικές και διεθνείς τράπεζες δεν έχουν ακόμη συλλέξει τις περισσότερες εντολές από τους επενδυτές τους, κάτι που θα κάνουν τις επόμενες ημέρες συναινώντας στην εθελοντική ανταλλαγή των ομολόγων που κατέχουν. 
Όπως αναφέρουν Τα Νέα, τα τμήματα private banking των Eurobank, Alpha Bank και Εθνικής Τράπεζας έστειλαν την Πέμπτη και την Παρασκευή εκατοντάδες ενημερωτικά e-mail στους μεγάλους πελάτες τους ζητώντας να δηλώσουν εάν συναινούν ή όχι στους όρους της δημόσιας πρόσκλησης. Οι ίδιες οι τράπεζες αναμένεται να δηλώσουν έως την Τετάρτη 7 Μαρτίου την συναίνεση τους για την ανταλλαγή των ομολόγων που κατέχουν στα επενδυτικά και trading χαρτοφυλάκια τους.
Μεγάλη είναι η κινητοποίηση και στις ξένες τράπεζες, όπου το συντονισμό της διαδικασίας και της συγκέντρωσης της συμμετοχής έχει αναλάβει κεντρικά το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF). Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, οι Deutsche Bank, JP Morgan Securities, Royal Bank of Scotland, Societe Generale, Credit Suisse Securities, BNP Paribas και UBS έχουν ήδη ετοιμασθεί για τη διαδικασία και θα ανταποκριθούν μέσα στα επόμενα 24ωρα στη δημόσια πρόταση.
Η θετική, δε, ανταπόκριση των ξένων και ελληνικών τραπεζών στο PSI σε συνδυασμό με την συνεισφορά των ασφαλιστικών ταμείων δημοσίων και ιδιωτικών δύναται να οδηγήσει τη συμμετοχή κοντά στα επίπεδα του 60% -70%.
Η ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ CACS
Εφόσον προταθεί εγκύρως για ανταλλαγή λιγότερο από 75% του ανεξόφλητου ονομαστικού χρέους, το PSΙ δεν θα ολοκληρωθεί. Εάν η συμμετοχή είναι μεγαλύτερη από το 75% και μικρότερη του 90%, αλλά η Ελλάδα έχει τις συναινέσεις των ομολογιούχων για να τροποποιήσει τους τίτλους με ρήτρες συλλογικής δράσης τότε θα προχωρήσει.
Οι ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs) θα τεθούν σε ισχύ, εάν κάτοχοι τουλάχιστον του 50% του συνολικού ποσού κεφαλαίου των ανεξόφλητων ομολόγων υποβάλλουν κατά την 8η Μαρτίου νομίμως εντολές συμμετοχής στο PSI και τουλάχιστον τα 2/3 του συνολικού ποσού κεφαλαίου των τίτλων αυτών ήτοι το 66%  συναινέσουν στις τροποποιήσεις των όρων των παλαιών ομολόγων.
«Αν δεν συμμετέχουν θετικά τα 2/3 των ομολόγων Ελληνικού Δικαίου δεν θα μπορέσουν να ενεργοποιηθούν τα CACs» δηλώνει ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Πέτρος Χριστοδούλου, απαντώντας στο εάν η περιορισμένη συμμετοχή στο PSI θα μπορούσε να μπλοκάρει την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης. Ωστόσο, η απόφαση για την ενεργοποίηση των CACs θα ληφθεί στη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup της 9ης Μαρτίου δηλαδή μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Κάτοχοι ομολόγων που δεν θα προσφέρουν τους τίτλους τους προς ανταλλαγή, δεν θα ανταλλάσσουν και δεν αντικαθιστούν αυτούς τους τίτλους με νέα ομόλογα, τίτλους ΑΕΠ και Ομόλογα Πληρωμής PSI, ούτε θα λαμβάνουν δεδουλευμένους τόκους, εκτός εάν η Ελληνική Δημοκρατία λάβει την απαιτούμενη συναίνεση στο πλαίσιο του PSI για την αλλαγή των όρων των ομολόγων και αποφασίσει να ενεργοποιήσει τις τροποποιήσεις αυτές και να ασκήσει το δικαίωμά της για ανταλλαγή των τίτλων σύμφωνα με τους όρους των CACs.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τη δημόσια πρόσκληση του Ελληνικού Δημοσίου για κάθε 1.000 ευρώ ονομαστικής αξίας υφιστάμενου ομολόγου που θα ανταλλάξουν οι ιδιώτες πιστωτές, θα λάβουν νέα ομόλογα συνολικής ονομαστικής αξίας 315 ευρώ, τίτλους ΑΕΠ αξίας 315 ευρώ και Ομολόγα Πληρωμής PSI (EFSF) ονομαστικής αξίας 150 ευρώ. Ακόμη, η Ελληνική Δημοκρατία θα προχωρήσει στην πληρωμή των δεδουλευμένων τόκων όλων των ομολόγων που θα ανταλλαγούν ή θα αντικατασταθούν μέσω Γραμματίων Δεδουλευμένων Τόκων.

Από τα 370 δισ. ευρώ του ελληνικού χρέους τα 210 δισ. ευρώ είναι σήμερα στα χέρια ιδιωτών επενδυτών. Επιπρόσθετα η Ελληνική Δημοκρατία κατέχει ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 56,6 δισ. ευρώ που κατά βάση ελήφθησαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και από κάποιες Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες πριν από τις 22 Φεβρουαρίου 2012. Αυτά θα ακυρωθούν πριν από την προθεσμία λήξης της δημόσιας πρότασης και δεν θα συνυπολογίζονται για τον υπολογισμό του ορίου 50% του ποσοστού συμμετοχής.
Πηγή: in.gr
http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=6873:xreokopia-8-93&catid=58:oikonomiki-politiki&Itemid=182

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου