Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΕΚΑΒΑΛΛΑ.....!!!

"ΘΑ ΦΥΓΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΑΝ..."


dekavallas1

Στον ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΑΛΥΜΙΩΤΗ

Το να είσαι για έκτη συνεχόμενη τετραετία στο τιμόνι ενός Δήμου πρωτεύουσας νομού δεν είναι το πλέον συνηθισμένο, αλλά ούτε και το πιο εύκολο πράγμα. Ο Γιάννης Δεκαβάλλας πάντως το έχει καταφέρει κάτι  που αποτελεί και ρεκόρ συνεχόμενης δημαρχιακής θητείας σε πρωτεύουσα νομού. Ήδη διανύει τον 22ο χρόνο του ως πρώτος πολίτης της Ερμούπολης (Σύρου – Ερμούπολης πλέον) έχοντας στην... πλάτη του καλές αλλά και κακές στιγμές στην πολύχρονη ενασχόλησή του με τα κοινά. Δεν είναι λίγες οι στιγμές που έχει συγκεντρώσει τα... πυρά τόσο της εκάστοτε αντιπολίτευσης όσο και πολλών δημοτών της Σύρου.
Όσο σε επιλέγει ο κόσμος τόσο βαραίνει και η δική μου ευθύνη. Επιπλέον ανεβαίνει και ο πήχης των δικών μου απαιτήσεων, κάτι που μόνο εύκολο δεν είναι να φέρω σε πέρας με επιτυχία με τις παρούσες συγκυρίες” ήταν τα πρώτα λόγια του δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης για να συνεχίσει: “Ακόμη όμως και η δυσκολία της εποχής όμως έχει τη γοητεία της. Πάντως δεν είναι αυτή που με “ρίχνει” αλλά το όλο “αρρωστημένο” κλίμα που υπάρχει. Γεγονός είναι όμως ότι δεν μπορούμε να τα βάζουμε όλα στο ίδιο καζάνι. Όπως είχα πει και στον τέως Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, αν όσοι είχαν την ευθύνη στη διαχείριση στα κοινά, είχαν επιδείξει τη σύνεση και την οικονομική διαχείριση, που έχει επιδείξει ο Δήμος μας τις τελευταίες δεκαετίες, η Ελλάδα δεν θα είχε τα προβλήματα που έχει”.

-Συνεπώς η 6η τετραετία ως δήμαρχος που ξεκίνησε πριν 1,5 χρόνο είναι η δυσκολότερη απ' όλες;

¨Σαφώς και είναι η δυσκολότερη. Αυξήθηκαν κατακόρυφα οι αρμοδιότητες, καθώς προστέθηκαν σε αριθμό 452 σε σχέση με πριν, αφού αυξήθηκε και η γεωγραφική ευθύνη καθώς όλο το νησί είναι ένας Δήμος πλέον. Επιπλέον μειώνεται συνεχώς ο αριθμός των υπαλλήλων, προσλήψεις δεν γίνονται η γραφεοκρατία υπάρχει πάντα και μοιραία δυσχεραίνεται το έργο μας. Συνεπώς είναι δύσκολο να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας. Δεν μπορούμε να έχουμε το σύνολο των υπηρεσιών που είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια.”

-Μιλήσατε για τον ενιαίο Δήμο. Ποιό είναι το στοίχημα που θέλει να κερδίσει ο Γιάννης Δεκαβάλλας στο τέλος της τετραετίας λοιπόν;

“Να  μπουν γερές βάσεις και να συνεχίσει ο νέος Δήμος πλέον την πολύ καλή οικονομική πορεία που είχε ο Δήμος Ερμούπολης τα προηγούμενα χρόνια. Ουσιαστικά το μόνο μας πρόβλημα είναι ένα δάνειο που είχε πάρει ο πρώην Δήμος Άνω Σύρου αλλά και ένα νομικό ζήτημα σχετικά για το αν είμαστε υποχρεωμένοι να αποπληρώσουμε τα χρέη του ΚΕΚ Φερεκύδης, που ήταν μια αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Επιπλέον θέλουμε  να αξιοποιήσουμε τα ευρωπαϊκά προγράμματα και να εντάξουμε όσα περισσότερα έργα γίνεται σε αυτά”

-Ποιοί λοιπόν είναι ακριβώς οι στόχοι σας που θέλετε να πετύχετε στο τέλος της 4ετίας μέσα από τη δύσκολη αυτή συγκυρία;

“Εκτός από έναν υγιή οικονομικά Δήμο που να λειτουργεί σε απόλυτα διαφανές πλαίσιο, όραμά μου είναι να εκτελέσουμε ένα μεγάλο και σημαντικό έργο ανάπτυξης για όλο το νησί. Επιπλέον θα επιδιώξουμε να είμαστε συμπαραστάτες στον απλό κόσμο που μας έχει ανάγκη μέσα από προνοιακά προγράμματα για ευπαθείς ομάδες αλλά και ηλικιωμένους”.

-Και μετά; Ο Γιάννης Δεκαβάλλας θα είναι υποψήφιος για 7η φορά ή θα παραδώσει τη σκυτάλη;

“Δεν έχω αποφασίσει ακόμα σίγουρα, όμως αν τα πράγματα στο χώρο της  πολιτικής βρίσκονται στην ίδια σημερινή μιζέρια, όχι μόνο δεν  θα είμαι υποψήφιος αλλά δεν θα ασχοληθώ καθόλου με τα κοινά πλέον.”

-Πολύ θόρυβος έχει γίνει τελευταία με τα δημοτικά τέλη. Τελικά μειώθηκαν ή οχι;

“Μειώσαμε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου οριζόντια κατά 7% τα δημοτικά τέλη και περισσότερο ακόμα αυτά του ιστορικού οικισμού της Άνω Σύρου. Ουσιαστικά λοιπόν κατά μέσο όρο τα δημοτικά τέλη μειώθηκαν περίπου 9-10%. Τα μόνα που αυξήθηκαν είναι τα τέλη για το νερό αλλά αυτά δεν αφορούν το Δήμο. Ήταν όμως λογικό αυτό γιατί η ΔΕΥΑΡ έχει πάρει πάνω της έργα και συνέβαλε σ' αυτά με χρήματα σε ποσοστό 16,25% κάτι που την έχει “γονατίσει” οικονομικά. Είναι υποχρέωσή μας να την στηρίξουμε αφού διαθέτει υψηλή τεχνογνωσία ενώ σε ένα νησί σαν τη Σύρο το νερό δεν είναι φυσικό προϊόν αλλά βιομηχανικό. Το εργοστάσιο της αφαλάτωσης χρειάζονται τουλάχιστον 13 άτομα για να λειτουργήσει, ενώ έχει και τεράστιες δαπάνες.

dekavallas3

-Κεφάλαιο ακτοπλοϊκό! Ένα ζήτημα που “καίει” όλους τους Συριανούς και γενικότερα του νησιώτες. Τι ενέργειες προτίθεστε να κάνετε;

“Έχουμε διαμαρτυρηθεί αν και δεν είμαι πλέον στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών. Να ξέρετε πάντως ότι οι εταιρείες αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα επιβίωσης. Το καλοκαίρι του 2011 δεν ήταν τόσο καλό ώστε να καλύψει τις ζημιές του χειμώνα. Ως Σύρος δεν μπορούμε να απαιτήσουμε περισσότερα τακτικά δρομολόγια. Επιπλέον το Υπουργείο στο μόνο που μπορεί να επέμβει είναι στην ταχύτητα όμως δεν το κάνει γιατί φοβάται δυσμενέστερες συνέπειες. Κάποτε είχα εισηγηθεί να ισχύει στα νησιά το μεταφορικό ισοδύναμο, το οποίο είχε κάνει σημαία του ο πρόσφατα εκλιπών Τάσος Αλιφέρης και θα μπορούσε να δώσει λύση και να μειωθούν οι τιμές που ισχύουν για τα ναύλα. Αυτό όμως προϋποθέτει ένα οικονομικά εύρωστο κράτος. Κάτι που δεν υπάρχει. Συνεπώς δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος για το ακτοπλοϊκό ειδικά για τις άγονες γραμμές, όπου θα έχουμε... περιπέτειες, αφού τα χρήματα που θα δοθούν ως επιδότηση είναι ακόμα λιγότερα πια”

-Πολλοί επαγγελματίες στη Σύρο ποντάρουν πολλά στην κρουαζιέρα. Υπάρχει κάποιο πλάνο από το Δήμο γι' αυτό το θέμα;

“ Ο Δήμος πρώτος είχε σκεφτεί και ανακινήσει θέμα. Για να προωθηθεί το ζήτημα τόσο σε εκθέσεις στην Αμερική όσο και σε εταιρείες που πραγματοποιούν κρουαζιέρες μας είχε ζητηθεί ένα ποσό μεταξύ 70-80 χιλιάδων ευρώ. Τα προβλήματα ήταν δύο. Πρώτο ότι έπρεπε να δικαιολογήσουμε τη δαπάνη σε μια εταιρεία που έχει έδρα την Αμερική και δεν ήταν φυσικά σίγουρο αν θα παίρναμε έγκριση, ενώ δεν υπήρχαν και  εγγυήσεις για την αποτελεσματικότητα της εταιρείας κάτι που έκανε διάφορους φορείς (επιμελητήριο, εμπορικός σύλλογος) να είναι διστακτικοί. Θα γίνει προσπάθεια πάντως για το 2013 να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να ενταχθεί η Σύρος που έχει αρκετά πλεονεκτήματα,  σε πρόγραμμα κρουαζιέρων. Σ' αυτό το σημείο θέλω να πω πάντως ότι δεν γίνεται όλοι να στρέφουν το βλέμμα τους στο Δήμο. Νομίζουν ότι ο Δήμος  πρέπει να είνα παρών παντού. Χρειάζεται πρωτοβουλία αλλά και οργάνωση σε επιχειρηματικό επίπεδο”

-Για το θέμα της ελεγχόμενης στάθμευσης στο νησάκι τι έχετε αποφασίσει;

“Υπάρχει έγκριση από την ΕΣΑΛ (επιτροπή ασφάλειας λιμένων) της τροποποίησης του συστήματος με βάση τη μελέτη για την ασφάλεια των κρουαζιερόπλοιων. Έχουμε αποφασίσει λοιπόν να παραχωρήσουμε όλη την ευθύνη στο Λιμενικό Ταμείο, ενώ ο εμείς ως Δήμος θα παραχωρήσουμε τα μηχανήματα. Το κόστος για κάθε ώρα σταθμευσης θα είναι 50 λεπτά και όπως υπολογίζεται όλα θα είναι έτοιμα στις αρχές καλοκαιριού.”

-Ένα θέμα που διαιωνίζεται είναι το πολεοδομικό της Ερμούπολης. Σε ποιό σημείο βρίσκεται;

“Το θέμα δεν έχει τελειώσει αδικαιολόγητα με καθαρή ευθύνη του Υπουργείου Αιγαίου. Εμείς το είχαμε καταθέσει και ενώ έλεγαν ότι το είχαν στείλει στο ΣτΕ ουδέποτε πήγε για επεξεργασία. Μετά από δυο χρόνια λοιπόν απίστευτης παραπληροφόρησης και κοροϊδίας επικαλέστηκαν ότι πρέπει να γίνει νέα ανάρτηση του πολεοδομικού της Ερμούπολης λόγω του ότι είχαν κτιστεί με νόμιμο τρόπο, αραιοδομημένες περιοχές και είχαν γίνει πυκνοδομημένες και δεν θα μπορούσε να μην είναι πλήρως αποτυπωμένο αυτό στο ΣτΕ. Είχαμε διαφορετική άποψη αλλά τελικά δεν πέρασε αυτή.”


-Η υπόθεση του στρατοπέδου σε ποιο σημείο βρίσκεται;

“Η τελευταία απόφαση του Υπουργείου Άμυνας, με την οποία μάθαμε ότι τελικά θα παραμείνει η μονάδα στη Σύρο μας καθυστερεί λίγο, αφού χρειάζονται κάποιες επιμέρους ενέργειες χωροθέτησης. Εμείς πάντως έχουμε προχωρήσει σε πράξη εφαρμογής και ξεπεράσαμε το γεγονός ότι παραμένει η μονάδα στο νησί. Από τα 70 στρέμματα που αναλογούν στον Δήμο τα 35 θα πάνε στο πανεπιστήμιο,  ενώ τα υπόλοιπα θα γίνουν χώρος πρασίνου, πάρκιν και κτιριακές εγκαταστάσεις.”

-Εν κατακλείδι κ. δήμαρχε να περάσουμε στον τομέα του πολιτισμού. Εν όψει καλοκαιριού υπάρχει κάποιο πλάνο για τα Ερμουπόλεια ;

“Κινούμαστε με χαμηλότερο προϋπολογισμό σε σχέση με το παρελθόν, αφού οι πόροι μας πλέον είναι σημαντικά περιορισμένοι. Δεν έχω άμεση σχέση με τον ΟΠΑΣ αλλά έχω εκφράσει την ευχή να διατηρηθούν τα κορυφαία φεστιβάλ και οι εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου, με τις οποίες ασχολούνται όχι μόνο στην Ελλάδα άλλα και σε διεθνές επίπεδο.Τα μηνύματα που έχω από Ευρωπαίους που έχουν έρθει στα Ερμουπόλεια είναι ότι η Σύρος ακούγεται πολύ στην Ευρώπη για τις πολιτιστικές της εκδηλώσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και ο διεθνούς φήμης μαέστρος Tiboris (έχει βάλει την κλασσική μουσική στο σπίτι του μέσου Αμερικανού) που λατρεύει τη Σύρο και βρίσκει μόνος του χορηγίες για να φέρνει αξιόλογους μουσικούς να παίξουν στο θέατρο Απόλλων.”
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου