Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ.....ΔΡΑΧΜΗΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΕΣ....ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!!!!!!

Σταματά από τις 25 Ιουλίου η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στην ΕΚΤ

  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι μετά τις 25 Ιουλίου θα σταματήσει να δέχεται ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου ως εγγυήσεις, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα έχουν πρόσβαση στην ΕΚΤ και θα αντλούν ρευστότητα μόνο από τον έκτακτο μηχανισμό της Τράπεζας της Ελλάδος (Emergency Liquidity Assistance - ELA).
Το ζήτημα είναι τυπικό καθώς τη συγκεκριμένη ημερομηνία λήγει η εγγύηση που προσφέρουν οι δανειστές στη χώρα και έχει ξαναγίνει δύο φορές (Μάιο και Φεβρουάριο).
Ωστόσο, ερμηνεύεται και ως μια πίεση προς την Αθήνα για επίδειξη καλής διαγωγής εν όψει της έλευσης της τρόικας. Κι αυτό, γιατί σύμφωνα με την πάγια διαδικασία, η ΕΚΤ θα επανεξετάσει το θέμα μετά την ολοκλήρωση της διενεργούμενης αξιολόγησης.
Η ανακοίνωση της ΕΚΤ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την Παρασκευή πως «λόγω της λήξης στις 25 Ιουλίου 2012 του σχήματος επαναγοράς τους, οι εμπορεύσιμοι τίτλοι που εκδόθηκαν ή φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου θα καταστούν προσωρινά μη επιλέξιμα για χρήση ως ενέχυρο σε πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος».
»Σύμφωνα με την πάγια διαδικασία, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα εξετάσει την επιλεξιμότητά τους μετά την ολοκλήρωση της διενεργούμενης αξιολόγησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, της προόδου που σημειώνει η Ελλάδα στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής».

«Οι ανάγκες για ρευστότητα θα αντιμετωπίζονται από την αρμόδια εθνική κεντρική τράπεζα σύμφωνα με τις ισχύουσες διαδικασίες του ευρωσυστήματος» καταλήγει η ανακοίνωση.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου