Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

ΠΕΡΙ ΑΝΑΞΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΠΤΩΝ.....Ο ΛΟΓΟΣ!!!!!


Από το υπουργείο Οικονομικών διαρρέουν ότι ο Γιάννης Στουρνάρας δεν άκουσε ρεαλιστικές προτάσεις από τους συναδέλφους του, κατά τη σύσκεψη της Δευτέρας με αντικείμενο την εξοικονόμηση πόρων για το πακέτων των 11.5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ο κ. Στουρνάρας είχε επαφές με τους υπουργούς Εργασίας Ν.Βρούτση, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη, Υγείας Ανδρ.Λυκουρέντζο, Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο, Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη, Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη και Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη. Δεν συναντήθηκε με τον Πάνο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος είχε ξεχωριστή συνεργασία με τον πρωθυπουργό για το μισθολόγιο των ενόπλων δυνάμεων. Είναι εμφανές ότι οι υπουργοί προσπαθούν να αποφύγουν τις περικοπές στον τομέα των δραστηριοτήτων τους, επιλέγοντας να καταθέσουν προτάσεις αμφιβόλου αποτελεσματικότητας. Ταυτόχρονα, ακόμα και τώρα, οι υπουργοί προτιμούν να επεξεργαστούν σενάρια μικρού πολιτικού κόστους προκειμένου να μην υποχρεωθούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες για δυσάρεστες αποφάσεις. Για παράδειγμα η μετάθεση των αναδρομικών που έχουν να λαμβάνουν οι δικαστές για το 2016, θα εξοικονομούσε πόρους. Είναι, όμως, έτοιμη η κυβέρνηση να συγκρουστεί μαζί τους; Η περικοπή επιδομάτων προς ανύπανδρες θυγατέρες θα ενίσχυε την πορεία προς επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Ωστόσο ακόμα και αυτό το επίδομα στη συγκεκριμένη περίοδο θεωρείται περικοπή προνοιακού χαρακτήρα.
Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι με βάση τους πρώτους υπολογισμούς, η περιστολή δαπανών θα κυμανθεί μεταξύ 3,5 και 4 δισ. ευρώ για το υπουργείο Εργασίας και θα ανέλθει στα 2,1 δισ. ευρώ για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ήδη ο υπουργός Εργασίας έχει ανακοινώσει την εφαρμογή πλαφόν σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, το οποίο πιθανόν να είναι κοντά στο ύψος που ισχύει σήμερα για το σύνολο των κύριων συντάξεων, προκειμένου να υπάρξει δημοσιονομικό όφελος 1 δισ. ευρώ ετησίως.
Όμως ακόμα και αν ληφθούν αυτά τα μέτρα, η κυβέρνηση υπολείπεται των στόχων της κατά 4 δισ. ευρώ. Πώς θα βρεθούν; Θα είναι το θέμα της συνάντησης που θα έχει την Τρίτη ο πρωθυπουργός με τον Γ. Στουρνάρα και ασφαλώς θα αποτελέσει κριτήριο της κυβερνητικής συνοχής. Η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών την Τετάρτη δεν θα είναι εύκολη υπόθεση...

http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=16904

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου