Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

ΚΑΙ Η ΤΡΥΠΑ....ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ!!!!!!

Έρχονται νέα μέτρα ύψους 2,5 δισ. ευρώ!

Η ύφεση και οι εκτιμήσεις για αναθεώρηση του ελλείμματος στο 8,5% από 7,6% για το 2011 , όπως ορίζει το Μνημόνιο οδηγούν την κυβέρνηση να πάρει νέα συμπληρωματικά μέτρα.
Η εναλλακτική που έχει είναι να πείσει την τρόικα, κλιμάκια της οποίας έρχονται στην Αθήνα την Δευτέρα, να αναθεωρήσει τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου για το έλλειμμα κάτι που πάντως φαίνεται να μην έχει πολύ τύχη...
Έτσι αν το έλλειμμα αυξηθεί- όπως εκτιμάται- κατά μία μονάδα, θα πρέπει να βρεθούν επιπλέον δυόμιση δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε να μην εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός και να τηρηθεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Αυτά είναι επιπλέον χρήματα που θα αναζητήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο έχει να αντιμετωπίσει και την τρύπα ύψους 4 δις. ευρώ στα κρατικά ταμεία. Πως προκύπτει αυτή;
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών στη διαμόρφωση αυτής της «τρύπας» συνέβαλε η νέα σημαντική πτώση των εσόδων στο διάστημα Ιανουρίου -Ιουλίου 2011.
Τα έσοδα σε αυτό το διάστημα υποχώρησαν κατά 6,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό επτάμηνο.
Τα συνολικά ποσά που εισέπραξε το υπουργείο Οικονομικών ανήλθαν σε 26,8 δις. ευρώ έναντι 28,6 δις. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Η απογοητευτική πορεία των δημοσίων εσόδων ανάγκασε την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να προσωρήσει σε αναθεώρηση του στόχου των εσόδων.
Ενώ ο προϋπολογισμός προέβλεπε σε μία αύξηση εσόδων 8,5%, το υπουργείο Οικονομικών προσγείωσε αυτόν τον στόχο στο 5,6%.
Η υστέρηση κατά 3,46 δις. ευρώ που παρατηρείται στα έσοδα σε συνδυασμό με τις υπερβάσεις κατά 539 εκατ. ευρώ που παρατηρούνται στον τομέα των δαπανών, εκτοξέυουν την «μαύρη τρύπα» στα 4 δις. ευρώ.
Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος άλλωστε παραδέχθηκε ότι το ΑΕΠ φέτος θα μειωθεί με ρυθμούς που θα ξεπεράσουν το 4,5%, τη στιγμή που η πρόβλεψη ήταν για 3,8% ή 3,9%, ενώ δεν διέψευσε την πληροφορία για ύφεση 5% ή ακόμα και 5,2%, στοιχεία που βγάζουν δραματικά εκτός στόχου το έλλειμμα.
http://www.newscode.gr/oikonomia/story/48238/nea-metra-ypsoys-25-dis-eyrw-fernei-h-anathewrhsh-toy-elleimmatos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου