Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

ΤΕΤΑΡΤΑΙΟΣ!!!!!

«Πυρετός» διαβουλεύσεων για την αντιμετώπιση των πιέσεων στις αγορές.

Η διεθνής κρίση που έχει παρασύρει σε μεγάλες απώλειες τα χρηματιστήρια σε Ευρώπη , ΗΠΑ και Ασία πιέζει τους ηγέτες των ισχυρών χωρών να δώσουν μια απάντηση στις αγορές.
Κύριες αιτίες της πτώσης οι δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία της ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο, η συνεχιζόμενη κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και τα αρνητικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ, για την οποία υπάρχουν έντονες ανησυχίες ότι οικονομία οδεύει προς μια δεύτερη ύφεση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι δύο μεγάλοι αμερικάνικοι οίκοι, JP Morgan και Citigroup υποβαθμίζουν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ.
Η J.P. Morgan υποβάθμισε τις προβλέψεις της για το ρυθμό ανάπτυξης του δ΄ τριμήνου στις ΗΠΑ στο 1% από 2,5% και του α΄τριμήνου του 2012 στο 0,5% από 1%.
Παράλληλα εκτιμά ότι ο κίνδυνος εμφάνισης ύφεσης είναι πλέον αυξημένος.
Η Citigroup υποβάθμισε επίσης τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη το 2011 στο 1,6% από 1,7%, ενώ για το επόμενο έτος εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 2,1% από 2,7% στις προηγούμενες εκτιμήσεις της.
Έτσι οι επενδυτές στρέφονται σε τοποθετήσεις χωρίς μεγάλο ρίσκο όπως τα ομόλογα των ΗΠΑ (μέσα στην εβδομάδα η απόδοση των δεκαετών ομολόγων των ΗΠΑ υποχώρησε κάτω από 2%) και στο χρυσό, η αξία του οποίου σπάει όλα τα ρεκόρ. Παράλληλα ξεπουλούν μετοχές τραπεζών κυρίως αλλά και ομόλογα χωρών που βρίσκονται στην δίνη της κρίσης.
Προσπάθειες αντίδρασης παγκοσμίως
Μέσα σε αυτό το κλίμα και εν όψει της δύσκολης εβδομάδας που έρχεται γίνονται επαφές για να ανατραφεί το κλίμα. Έτσι επίκειται νέα συνάντηση συνάντηση του Γάλλου υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουέν και του Γερμανού ομολόγου του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την Τρίτη στο Παρίσι, μετά την συνάντηση κορυφής Μέρκελ – Σαρκοζί, την προηγούμενη εβδομάδα η οποία όμως δεν κατάφερε να πείσει τις αγορές ενώ έβαλε στην άκρη κάθε σκέψη για ευρωομόλογο.
Ρόλο για να ηρεμήσουν οι αγορές έχει αναλάβει και η ΕΚΤ, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες είχε την προηγούμενη εβδομάδα επαφές με τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες έτσι ώστε να βρθεί τρόπος να αντιμετωπιστούν οι πιέσεις.
Τέλος η Ιαπωνία ζητά την έκτακτη σύγκλιση του G-7 για τον συντονισμό των παρεμβάσεων κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου