Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

ΑΠΟ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΣΕ.....ΠΡΟΔΟΣΙΑ!!!!!!



ΜΕΙΩΣΗ 10% ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ''ΔΩΡΟ'' ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ!
Η ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΙΣΟΠΕΔΩΣΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ!
Την πλήρη κατάρρευση, στην ουσία, όλων των ασφαλιστικών ταμείων μέσω της μείωσης κατά 10% των εργοδοτικών εισφορών, προαναγγέλλει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Καθημερινή (28/4), ο υπ. Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης!
Εν μέσω τεράστιας ανεργίας, φονικής ύφεσης και λίγο μετά το άθλιο κούρεμα των ομολόγων των ταμείων, μια μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 10% θα φέρει και το οριστικό τέλος των ασφαλιστικών ταμείων!
Η μείωση των εισφορών είναι βέβαιο ότι θα αδειάσει τα ασφαλιστικά ταμεία πράγμα που θα έχει ως άμεση συνέπεια την νέα εξοντωτική μείωση συντάξεων!
Είναι πλέον κάτι περισσότερο από φανερό ότι η μονεταριστικές πρακτικές της κυβέρνησης και η μνημονιακή λαίλαπα οδηγούν σε πλήρη διάλυση ότι είχε απομείνει από το όποιο κοινωνικό κράτος υπήρξε κατά το πρόσφατο παρελθόν! Ο Γ. Κουτρουμάνης και η κυβέρνηση των μνημονίων, στην ουσία, ευαγγελίζονται την κοινωνική εξαθλίωση και τον άκρατο νεοφιλελευθερισμό! Χαρακτηριστικά τα λόγια του υπ. Εργασίας που υποστηρίζει ότι: «το κεφάλαιο με τα εργασιακά πρέπει να κλείσει εδώ και να αφήσουμε να λειτουργούν οι νέοι κανόνες στην αγορά».
Υπερθεματίζοντας, σχεδόν σκανδαλωδώς, υπέρ τον εργοδοτών, ο Γ. Κουτρουμάνης, φτάνει στο σημείο να πει πως: «το δημόσιο ταλαιπωρεί όποιον επιχειρηματία προσπαθεί να ανοίξει ή να κρατήσει εν λειτουργία την επιχείρησή του»!

Η Ιskra για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών της παραθέτει την συνέντευξη του υπ. Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη στην Καθημερινή του Σαββάτου 28/4. Ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:
Ερ. Πώς διεκδικείτε την επανεκλογή σας από τον εργαζόμενο ή τον συνταξιούχο στη Β΄ Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ, όταν με τη συνυπογραφή του υπουργού Εργασίας μειώθηκαν συντάξεις και αποδοχές;
Γ.Κ. Η Ελλάδα από το 2008 είναι μια χώρα που αντιμετωπίζει εξαιρετικά δύσκολα προβλήματα. Το πρώτο πράγμα που έζησα σε αυτό το υπουργείο ήταν ο εφιάλτης να εξοικονομήσουμε κάθε μήνα τους αναγκαίους πόρους για να μην έχουμε καθυστέρηση στην καταβολή των συντάξεων. Κανένας υπουργός δεν βρέθηκε σε αυτήν την πολύ δύσκολη κατάσταση να παλεύει κάθε μήνα για να εξασφαλιστεί η πληρωμή των συντάξεων. Κανένας υπουργός δεν έζησε αυτόν τον εφιάλτη, τον κίνδυνο να ανασταλεί κάποια μέρα η πληρωμή των συντάξεων. Το δεύτερο στοιχείο αφορά την πεποίθηση που είχα όταν έλεγα ότι μπορούμε να εξοικονομήσουμε πόρους με την περιστολή της δαπάνης. Εάν με τη δουλειά μας δεν είχαμε τη μείωση των δαπανών, ακόμη και αν δεν είχαμε αναστολή στις συντάξεις, θα είχαμε υψηλότερες μειώσεις κατά 13% έως 18%.
 Ερ. Επαρκεί η εξοικονόμηση αυτή για να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων;
Γ.Κ. Με βάση τον σχεδιασμό που έχουμε και όσα πράγματα τρέχουν μέχρι τα τέλη του χρόνου η εξοικονόμηση θα φτάσει τα 4,5 δισ. ευρώ από 3,2 δισ. Βεβαίως δεν επαρκεί. Πολλά πράγματα εξαρτώνται από τη γενική κατάσταση της χώρας. Τα έσοδα θα συνεχίσουν να μειώνονται. Μέχρι τώρα έχουμε καταφέρει να τα συγκρατήσουμε κάτω από το 20% που ήταν η αρχική πρόβλεψη, στο 11% σε σχέση με το προηγούμενο έτος στο σύνολο των Ταμείων. Εάν καταφέρουμε να κρατήσουμε τα έσοδα σε αυτό το επίπεδο και ταυτόχρονα κάνουμε ένα σχεδιασμό μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτήν την πολύ δύσκολη περίοδο, που θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα του 2013.
 Ερ. Αναμένονται νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό;
Γ.Κ. Ολες οι βασικές παρεμβάσεις νομίζω ότι έχουν κλείσει. Τα όρια ηλικίας, το ποσοστό αναπλήρωσης είναι θέματα τα οποία εχουν ρυθμιστεί. Το πεδίο στο οποίο πρέπει να παλέψουμε τώρα είναι το θέμα της χρηματοδότησης. Οχι αυτό που σχετίζεται με τις ευθύνες του κράτους. Τουλάχιστον για τα 3 χρόνια εφαρμογής του μεσοπροθέσμου προβλέπεται χρηματοδότηση 41 δισ. ευρώ για το ασφαλιστικό σύστημα συνολικά και βέβαια θα ακολουθήσει και η χρηματοδότηση που προβλέπεται για κάθε χρόνο ξεχωριστά μετά το 2015. Εκείνο που μας απασχολεί περισσότερο είναι η χρηματοδότηση από τις επιχειρήσεις και τους ασφαλισμένους. Οι περισσότερες αδυνατούν, οι άνεργοι αυξάνονται και οι εργαζόμενοι έχουν χαμηλές αποδοχές. Αρα, το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Ευελπιστούμε ότι θα κατορθώσουμε να διευρύνουμε την ασφαλιστική βάση.
 Ερ. Γιατί αναβάλατε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών;
Γ.Κ. Η μείωσή τους, έως δέκα ποσοστιαίες μονάδες εντός του 2012, πρέπει να συνδυαστεί με το αποτέλεσμα και όχι τη μείωση των εσόδων. Δηλαδή πρέπει να δούμε ότι το όφελος δεν θα αφορά έτσι ή αλλιώς τις επιχειρήσεις, που είναι συνεπείς. Για να λειτουργήσει αυτό πρέπει να διευρύνουμε την ασφαλιστική βάση και με το 30% των επιχειρήσεων που δεν καταβάλλει εισφορές. Να διασυνδεθεί όλο το σύστημα καταβολών και εισπράξεων με τις τράπεζες και με έναν ενιαίο μηχανισμό. Αλλά προϋπόθεση γι' αυτό είναι να κλείσουμε τις ρυθμίσεις με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η ρύθμιση για το ακατάσχετο των 1.500 ευρώ. Το μέτρο της καταβολής μισθών και εισφορών μέσω τραπεζών δεν μπορεί να υπάρξει εάν δεν υπάρχει αυτή η διασφάλιση και δεν νιώσει ασφάλεια ο εργαζόμενος ότι δεν θα του κατασχεθεί η κατάθεση έναντι χρεών.
 
Ερ. Ποιο είναι το σημαντικότερο βήμα που πρέπει να κάνει το υπουργείο Εργασίας μέσα στο 2012;
Γ.Κ. Εχουμε ψηφίσει ρυθμίσεις που αφορούν την καταβολή των μισθών, των εισφορών και του φόρου μισθωτών υπηρεσιών μέσα από ένα ενιαίο σύστημα. Στον βασικό μας μηχανισμό περιλαμβάνεται η ενοποίηση βεβαίωσης και είσπραξης όλων των δημοσίων εσόδων. Είμαστε στην τελική ευθεία και νομίζω ότι με εκπαιδευμένο προσωπικό αυτός ο μηχανισμός μπορεί να λειτουργήσει με καλά αποτελέσματα. Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις, αλλά μια συντονισμένη δουλειά και μια επικοινωνία με τις επιχειρήσεις μπορεί να φέρει τα πρώτα αποτελέσματα από το φθινόπωρο.


http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=7599:koutroumanis-asfalistika-tameia-eisfores&catid=43:koinoniki-asfalisi&Itemid=169



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου