Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Μάθε τα πάντα για τους νέους 300 βουλευτές.



Βετεράνων  επιστροφή, 56 γυναίκες, επιστροφή στο σπίτι για τους "μεγάλους" υπουργούς και μη, και το φαινόμενο Σαχινίδη! Πολλά και διάφορα τα συμπεράσματα από τα αποτελέσματα των εκλογών αυτών στα πρόσωπα.
Αρκετοί οι βουλευτές που δεν συμμετείχαν στην προηγούμενη σύνθεση αλλά στο παρελθόν έχουν εκλεγεί. Ανάμεσά τους, από το ΠΑΣΟΚ οι Φώφη Γεννηματά, Χάρης Τσιόκας, από τη ΝΔ οι Ακης Γεροντόπουλος, Γιώργος Ορφανός, Νικήτας Κακλαμάνης (φωτογραφία), Κατερίνα Παπακώστα, Αντώνης Μπέζας, Ευάγγελος Μπασιάκος και Γιώργος Καλαντζής, από τον ΣΥΡΙΖΑ οι Ασημίνα Ξηροτύρη, Γιάννης Δραγασάκης και Βαγγέλης Αποστόλου, από το ΚΚΕ οι Ελπίδα Παντελάκη και Βαγγέλης Μπούτας.
Επιστροφή στο... σπίτι σήμαναν οι εκλογές για αρκετά από τα μέλη του προηγούμενου Κοινοβουλίου που δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν σε αντίθεση με νέα πρόσωπα αλλά και παλαιότερους γνώριμους της Βουλής που απέκτησαν μια θέση στα έδρανά της. Εκτός έμειναν στη Β' Αθήνας υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και πρώην ή νυν μέλη της κυβέρνησης. Οι απώλειες οφείλονται στο γεγονός πως από τις 20 έδρες το 2009, τώρα κατέλαβε μόνον 4, με αποτέλεσμα να μην επανεκλέγονται μεταξύ άλλων οι Γιάννης Ραγκούσης, Δημήτρης Ρέππας, Γιώργος Κουτρουμάνης, Πέτρος Ευθυμίου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Αννα Νταλάρα, Χρήστος Πρωτόπαπας, Τηλέμαχος Χυτήρης, Μιλένα Αποστολάκη, Ροδούλα Ζήση, Γιάννης Βούρος και Γιώργος Χαραλαμπόπουλος.

Αντιστοίχως, από τη ΝΔ στην περιφέρεια αυτή δεν κατόρθωσε να βρεθεί σε εκλόγιμη θέση ο Ευάγγελος Αντώναρος και ο Θανάσης Γιαννόπουλος, ενώ η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας Λούκα Κατσέλη και το στέλεχος του κόμματος Λάμπρος Μίχος (πρώην βουλευτές και οι δύο του ΠΑΣΟΚ) δεν θα βρεθούν επίσης στα κοινοβουλευτικά έδρανα, αφού το κόμμα δεν έπιασε το όριο του 3%.

Μόνον ένας βουλευτής εκλέχθηκε από το ΠΑΣΟΚ στην Α' Αθήνας, ο Κώστας Σκανδαλίδης, και μεταξύ των ηχηρών απουσιών από τη νέα Βουλή είναι οι Αννα Διαμαντοπούλου, Χρήστος Παπουτσής, Παύλος Γερουλάνος, Παντελής Οικονόμου και Νάσος Αλευράς. Χωρίς τους μέχρι πρότινος βουλευτές τους, Μανώλη Μαυρομμάτη, Γιώργο Μαυρίκο και Βασίλη Μουλόπουλο, εμφανίζονται ΝΔ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ αντιστοίχως, αφού δεν κατόρθωσαν να εκλεγούν στην περιφέρεια αυτή.

Στην Α' Πειραιά το ΠΑΣΟΚ έμεινε χωρίς έδρα, αφήνοντας εκτός τον Δημήτρη Καρύδη, ενώ και στη Β' Πειραιά δεν επανεκλέγονται οι Γρηγόρης Νιώτης και Γιάννης Διαμαντίδης. Η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του κόμματος από την Περιφέρεια Αττικής προέρχεται μόνον από την Εύη Χριστοφιλοπούλου, με ονόματα όπως αυτά των Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Ντίνου Βρεττού και Παντελή Ασπραδάκη να μένουν εκτός.
Από τη ΝΔ εκτός Βουλής έμεινε στη Β' Πειραιά ο Τάσος Νεράντζης και στην Αττική οι Πέτρος Δούκας και Νίκος Καντερές, ενώ αποκλείστηκε και ο Θανάσης Λεβέντης της ΔΗΜΑΡ.

Αλλά και στη Θεσσαλονίκη αρκετοί από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ το 2009 δεν κατόρθωσαν να καθήσουν ξανά στα κοινοβουλευτικά έδρανα, όπως οι Γιάννης Μαγκριώτης, Εύα Καϊλή και Χρύσα Αράπογλου.
Στις υπόλοιπες περιφέρειες, το ΠΑΣΟΚ χωρίς έδρα εμφανίζεται στην Κέρκυρα όπου εκλεγόταν η Αντζελα Γκερέκου, στην Καστοριά που ήταν υποψήφιος ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, στη Λέσβο, με αποτέλεσμα να μένει εκτός ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης, και στην Κορινθία που είχε κατέβει ο πρώην υπουργός Πάνος Μπεγλίτης. Ιδια περίπτωση αποτελεί και η Καβάλα, που το ΠΑΣΟΚ δεν κατέλαβε καμία έδρα με αποτέλεσμα τη μη επανεκλογή των Μιχάλη Τιμοσίδη, Σάββα Εμινίδη και Δημήτρη Παπουτσή (αντιθέτως, η ΝΔ εξέλεξε τρεις βουλευτές, τους Γιώργο Καλαντζή, Νίκο Παναγιωτόπουλο και Γιάννη Πασχαλίδη και έναν ο ΣΥΡΙΖΑ, τον Δημήτρη Εμμανουηλίδη).
Ανάλογη εικόνα υπήρξε και στα Χανιά, όπου δεν εξελέγησαν οι τρεις πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Σήφης Βαλυράκης, Ευτύχης Δαμιανάκης και Ευαγγελία Κουρουπάκη. Τη μάχη του σταυρού έχασαν ο Γιώργος Πεταλωτής στη Ροδόπη, η Τόνια Αντωνίου και η Κατερίνα Μπατζελή στη Φθιώτιδα, η Σοφία Γιαννακά και ο Χρίστος Βερελής στην Αιτωλοακαρνανία.
Απώλειες είχε και η ΝΔ καθώς δεν αναδείχθηκαν εκ νέου βουλευτές μεταξύ άλλων ο Σίμος Κεδίκογλου στην Εύβοια, ο Μιχάλης Μπεκίρης στην Αχαΐα, ο Γρηγόρης Αποστολάκος στην Λακωνία και ο Μαργαρίτης Τζίμας στη Δράμα, στη θέση του οποίου εξελέγη ο Δημήτρης Κυριαζίδης (αντιθέτως στην ίδια περιφέρεια από το ΠΑΣΟΚ επανεξελέγη ο Χρήστος Αηδόνης, ενώ οι Ανεξάρτητοι Ελληνες ανέδειξαν τον Νίκο Σμολοκτό).
Από το ΚΚΕ δεν θα είναι παρόντες σε αυτή τη Βουλή η Βέρα Νικολαΐδου, ο Αντώνης Σκυλλάκος, ο Κώστας Καζάκος, ο Νίκος Παπακωνσταντίνου, ο Γιάννης Πρωτούλης και ο Γιώργος Μαυρίκος.

56 ζευγάρια γόβες κάτω από τα έδρανα!

Πενήντα έξι γυναίκες περνούν τις πύλες της Βουλής μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Από αυτές οι 18 προέρχονται από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, 13 από τη Νέα Δημοκρατία, 5 από το ΠΑΣΟΚ, 8 από τους Ανεξάρτητους Ελληνες, 7 από το ΚΚΕ, 4 από τη Δημοκρατική Αριστερά και μία από τη Χρυσή Αυγή - η Ελένη Ζαρούλια, σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε σχέση με τις εκλογές του 2009, η αριθμητική εκπροσώπηση των γυναικών είναι μεγαλύτερη. Το 2009 το ΠΑΣΟΚ είχε στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα 33 γυναίκες, ο ΣΥΡΙΖΑ δύο, η Νέα Δημοκρατία 10, το ΚΚΕ πέντε και το ΛΑΟΣ μία.
Ούτε μία «Κρητικιά». Η Κρήτη δεν κατάφερε να εκλέξει από κανένα κόμμα γυναίκα βουλευτή. Στις εκλογές του 2009 είχε στείλει τρεις αντιπροσώπους στη βουλή: την Ολγα Κεφαλογιάννη από τη ΝΔ - η οποία στις τελευταίες εκλογές ήταν στο ψηφοδέλτιο της Α' Αθήνας και εξελέγη - η Μαρία Σκραφνάκη από το ΠΑΣΟΚ στον Νομό Ηρακλείου και με το ίδιο κόμμα η Λίτσα Κουρουπάκη στον Νομό Ρεθύμνου. Η Μαρία Σκραφνάκη δεν μπόρεσε να κρατήσει τη θέση της, αφού το ΠΑΣΟΚ κέρδισε μόνο μία έδρα στον Νομό Ηρακλείου κι έτσι οι 7.312 ψήφοι δεν της έδωσαν το εισιτήριο για τη Βουλή, ενώ εκτός μένει και η Λίτσα Κουρουπάκη που είχε εκλεγεί στα Χανιά.

Η επανεκλογή του Φίλιππου Σαχινίδη στη Λάρισα ήταν διπλή νίκη για τον πρώην υπουργό Οικονομικών. Αν και κάθεται στην καυτή καρέκλα του υφυπουργού Οικονομικών και πολιτεύτηκε ως υπουργός του ίδιου χαρτοφυλακίου, ο Φίλιππος Σαχινίδης δεν κάηκε στον βωμό του Μνημονίου από τους ψηφοφόρους. Εξελέγη από τους συμπολίτες του στη Λάρισα, που του έδωσαν 10.320 σταυρούς, έναντι 9.395 που συγκέντρωσε ο Βασίλης Εξαρχος. Μαζί με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου είναι οι μοναδικοί που κατάφεραν να εκλεγούν μετά τη θητεία τους στο υπουργείο Οικονομικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, όσο και οι Γιώργος Αλογοσκούφης και Νίκος Χριστοδουλάκης δεν μπόρεσαν να καθήσουν ξανά στα έδρανα της Βουλής μετά τη θητεία τους στο υπουργείο Οικονομικών.

http://www.madata.gr/epikairotita/politics/193451.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου