Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Τι φοβούνται Βενιζέλος και Προβόπουλος για τις Ελληνικές τράπεζες.

image



του Γιάννη Τσαραγκλή - Αργά το βράδυ της Πέμπτης ολοκληρώθηκε στο υπουργείο οικονομικών έκτακτη συνάντηση μεταξύ του Ευάγγελου Βενιζέλου, του Γιώργου Προβόπουλου και των κορυφαίων τραπεζιτών της χώρας. Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την κατάσταση της ρευστότητας του κλάδου ειδικά μετά την είσοδο της Πειραιώς στον Μηχανισμό Στήριξης (ELA) που χειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος. Εάν θα μπουν κι άλλες τράπεζες σε αυτόν. Και πόσο αληθινές είναι οι πληροφορίες περί δραματικής αύξησης των επισφαλειών στο 30% από 10% που οι τράπεζες λένε ότι έχουν.
Ο Πέτρος Δούκας, πρώην τραπεζίτης και υπουργός Οικονομικών επί ΝΔ δήλωσε σε blog τα παρακάτω περίεργα: "Τουλάχιστον το 30% δανείων που έχουν χορηγήσει ΔΕΝ εξυπηρετούνται (και το ποσοστό αυτό θα χειροτερέψει με την όξυνση της κρίσης διεθνώς), ενώ αυτές παριστάνουν πως τάχα μόνο το 10% δεν εξυπηρετείται".
Στην πιάτσα κυκλοφορούν σενάρια ότι εάν η κατάσταση συνεχιστεί σε αυτούς τους αρνητικούς ρυθμούς ( δηλαδή με την εφορία να μην εισπράττει έσοδα και κανείς να μην τους απολύει, ή να φέρνει ιδιώτες να το κάνουν, τους δυσβάσταχτους φόρους να αυξάνουν την ύφεση και την ανεργία), τότε οι επισφάλειες θα ανέλθουν και οι καταθέσεις θα μειωθούν σε ποσοστό κοντά στο 70% του ΑΕΠ, όσο δηλαδή ήταν και στην Αργεντινή και μπήκε πλαφόν στις αναλήψεις. Το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε αναγκαστικές ανατιμολογήσεις δανείων -και δη επιχειρηματικών- εξετάζουν οι τράπεζες, λόγω των αυξημένων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στα επιχειρηματικά δάνεια οι καθυστερήσεις προσεγγίζουν το 17% με συνολικά υπόλοιπα της τάξης 121,37 δισ. ευρώ.
Συζητήθηκαν επίσης και θέματα που αφορούν τη συγxώνευση AlphaEurobank, την αξιολόγηση της Blackrock ( η οποία θα ερευνήσει πόσο ζημίωσαν τις τράπεζες τα θαλασσοδάνεια που έχουν δώσει οι διοικήσεις τους τα προηγούμενα χρόνια) αλλά και η μέχρι τώρα πορεία του rollover.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου