Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ....ΔΙΚΑ ΣΑΣ!!!!!

Πρωταθλήτρια χρεών στο δημόσιο μία εταιρεία - φάντασμα!!!!!

Πρωταθλήτρια χρεών στο δημόσιο μία εταιρεία - φάντασμα 
 
Μια εταιρεία-φάντασμα, με μοναδική «επιχειρηματική» δραστηριότητα τη συμμετοχή σε κομπίνες εις βάρος του Δημοσίου (!), ανακηρύχθηκε ως… πρωταθλήτρια οφειλών προς την εφορία, σύμφωνα με τα στοιχεία της λίστας που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.

Η «μαύρη λίστα» του υπουργείου Οικονομικών αναρτήθηκε ήδη στο Διαδίκτυο (μπορεί να τη βρει καθένας στη διεύθυνση: http://www.gsis.gr/debtors/kerdoskopika-np.html) και περιλαμβάνει 6.000 νομικά πρόσωπα που χρωστούν στην εφορία περισσότερα από 150.000 ευρώ.

Μετά τη δημοσιοποίηση αυτής της λίστας και αφού δοθεί σχετική άδεια από την Αρχή για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, θα δημοσιοποιηθεί η λίστα και των φυσικών προσώπων με μεγάλες οφειλές. Στο σύνολό τους τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία ξεπερνούν τα 42 δισ. ευρώ.

Ολα αυτά, όμως, βρίσκονται μόνο στη σφαίρα της θεωρίας, αφού στην πραγματικότητα από τους περισσότερους μεγάλους οφειλέτες το Δημόσιο είναι αδύνατο να εισπράξει τα χρέη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη λίστα με τα νομικά πρόσωπα που ήδη δημοσιεύθηκε πρώτος οφειλέτης εμφανίζεται ο κρατικός Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος, με χρέος άνω του 1,2 δισ. ευρώ, που βεβαίως αδυνατεί να πληρώσει το παραμικρό, αφού έχει «βουλιάξει» σε ζημιές και χρέη.

Μεταξύ των οφειλετών βρίσκει κανείς ιστορικές προβληματικές εταιρείες (Μινιόν, Πειραϊκή - Πατραϊκή, ΛΑΡΚΟ κ.ά.), αλλά ακόμη και την Τράπεζα Κρήτης του Κοσκωτά, που εξακολουθεί δύο και πλέον δεκαετίες μετά το γνωστό σκάνδαλο να τελεί υπό εκκαθάριση (!). Ακόμη, συγκαταλέγονται πολλές ιδιωτικές εταιρείες που έβαλαν λουκέτο τα τελευταία χρόνια και η είσπραξη των οφειλών τους είναι πρακτικά αδύνατη.

Χαρακτηριστική, ίσως, της ποιότητας των οφειλετών του Δημοσίου είναι η περίπτωση της Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης με την επωνυμία ΦΩΤΟΚΥΠΡΙΑΚΗ, που εμφανίζεται ως «πρωταθλήτρια» οφειλών (μετά τον ΟΣΕ), καθώς χρωστά σχεδόν 552 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο!

Η εταιρεία έχει αυτή την εξωπραγματική οφειλή από πρόστιμα, για την εμπλοκή της, την περίοδο 1999-2001, σε μια μεγάλη κομπίνα με έκδοση εικονικών τιμολογίων εξαγωγών χαρτιού στη Βουλγαρία. Οι απατεώνες εμφάνιζαν εικονικές εξαγωγές για να λαμβάνουν από το Δημόσιο επιστροφές εξαγωγικού ΦΠΑ εκατομμυρίων ευρώ.

Η υπόθεση απασχόλησε τα δικαστήρια για πολλά χρόνια και μόλις το 2010 κρίθηκε οριστικά από τον Αρειο Πάγο, με την καταδίκη των υπευθύνων. Στη δημοσιευμένη απόφαση του Αρείου Πάγου η εταιρεία ΦΩΤΟΚΥΠΡΙΑΚΗ περιγράφεται σαν εταιρεία-φάντασμα, η οποία «ουδέποτε άσκησε επιχειρηματική δραστηριότητα, ουδέποτε υπέβαλε δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ και συγκεντρωτικές καταστάσεις τιμολογίων προμηθευτών-πελατών στην αρμόδια ΙΘ' ΔΟΥ Αθηνών, ενώ πουθενά δεν διατηρούσε αποθηκευτικούς χώρους για τα εμπορεύματα, που φέρονται να έχουν πωληθεί». Η μόνη δραστηριότητα αυτής της εταιρείας ήταν… εγκληματική, αφού εμφανιζόταν ως κατά συρροή εκδότης εικονικών τιμολογίων!

http://www.madata.gr/epikairotita/economy/132001.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου