Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Ποιες μεγάλες αλλαγές έρχονται στη φορολογία.

 
Ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες» για όλους, αυτοτελή φορολόγηση (έως 20%) των εισοδημάτων από ελεύθερα επαγγέλματα και ατομικές επιχειρήσεις με κατάργηση του αφορολόγητου ορίου, καθώς και την επιβολή προστίμων στους καταναλωτές που δεν ζητούν αποδείξεις, είναι μεταξύ των μέτρων που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.
Αυτά θα συμπεριλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο για το νέο εθνικό φορολογικό σύστημα, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης και θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο Νοέμβριο.
Σε ό,τι αφορά το ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες», ο προσδιορισμός του διαθέσιμου δηλωμένου εισοδήματος κάθε νοικοκυριού θα γίνεται επί τη βάση, όχι μόνο της δήλωσης αλλά και διαφόρων διασταυρώσεων και αλγοριθμικών κριτηρίων, ώστε να τεκμηριώνεται πλήρως, τόσο ως προς το μέρος της κατανάλωσης, όσο και ως προς το μέρος της αποταμίευσης.
Από τη νέα χρονιά υποχρεωτική θα είναι η χρήση της φοροκάρτας. Σε ό,τι αφορά τις αποδείξεις, στο τραπέζι είναι η πρόταση για την επιβολή προστίμου σε όσους καταναλωτές εντοπίζονται από τα κλιμάκια του ΣΔΟΕ να μην έχουν μαζί τους αποδείξεις από αγορές προϊόντων ή υπηρεσιών.
Το ύψος του προστίμου δεν θα συναρτάται από το ύψος των αγορών.
Στα ακίνητα, προωθείται η αύξηση των αντικειμενικών αξιών και η εξίσωσή τους με τις λεγόμενες αγοραίες τιμές, που θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τους ιδιοκτήτες και την κτηματαγορά, ενώ «αντισταθμιστικά» μέτρα όπως η μείωση της φορολογίας στις μεταβιβάσεις δεν εκτιμάται ότι θα προσφέρουν κάτι ιδιαίτερο.
Ακόμα, επί τάπητος είναι η επιβολή αυτοτελούς φορολόγηση και στα εισοδήματα από ακίνητα.
Τέλος, για τον ΦΠΑ πρόθεση της κυβέρνησης είναι η μείωση του κατά 3 μονάδες (σε 20% από 23% και 10% από 13%), ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν από το «ΟΚ» της τρόικας.
Σε ό,τι αφορά τους συντελεστές ΦΠΑ, προωθείται η απόφαση για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών σε ορισμένα «ακριβά» νησιά του Αιγαίου όπως είναι η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος, η Ρόδος κ.ά.
Τι αλλάζει σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες:
Νέες αλλαγές στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών, των ατομικών επιχειρήσεων αλλά και στους συντελεστές ΦΠΑ μελετάει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος.
Ωστόσο οι αλλαγές αυτές αναμένεται να οδηγήσουν χιλιάδες φορολογούμενους σε νέες επιβαρύνσεις, ενώ για πρώτη φορά συζητείται να καταργηθεί η φορολογική ασυλία που απολαμβάνουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος καθώς μέχρι σήμερα δεν υποχρεούνται να τηρούν βιβλία της εφορίας.
Τα νέα μέτρα όπως φυσικά και τα προηγούμενα θα λάβουν το πράσινο φως από την Τρόικα η οποία πιέζει προς την κατεύθυνση να φορολογηθούν πολύ πιο αυστηρά οι ατομικές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
Μία από τις προτάσεις που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών και φαίνεται να εγκρίνεται από την Τροικα είναι η επιβολή αυτοτελούς φορολογίας με συντελεστή 20% ή 25% στα κέρδη των επαγγελματικών και των ατομικών επιχειρήσεων και με αυτό τον τρόπο να εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση των παραπάνω φορολογουμένων. Με αυτόν τον τρόπο θα επιβαρυνθούν με υψηλότερο φόρο όσοι επαγγελματίες δηλώνουν αρκετά χαμηλά εισοδήματα καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες αλλαγές εισοδήματα από 5.000 ευρώ έως 12.000 ευρώ φορολογούνται με συντελεστή 10%.
Μάλιστα, τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών προχωρούν και ένα βήμα παραπέρα καθώς η πλήρης κατάργηση του αφορολογήτου ορίου φαίνεται να βρίσκεται προ των «φορολογικών» πυλών.
Από τα μέτρα αυτά αναμένεται να επιβαρυνθούν περισσότεροι από 1.000.000 πολίτες, ενώ ο λογαριασμός συνεχίζεται και με τους αγρότες. Περίπου 350.000 αγρότες θα υποχρεωθούν σύμφωνα με το φορολογικό σχεδιασμό να τηρούν φορολογικά βιβλία και να εκδίδουν τιμολόγια και αποδείξεις για τα προϊόντα που πωλούν, δηλαδή να γίνουν κι αυτοί επιτηδευματίες.
Ακόμη εξετάζει να υπάρξει σημαντική μείωση του ορίου πάνω από το οποίο θα επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης (σήμερα το όριο είναι 12.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα) και να διαμορφωθεί από 5.000 ευρώ έως 8.000 ευρώ.
Την ίδια στιγμή στο υπουργείο Οικονομικών κάνουν προσπάθεια, όπως λένε αρμοδίως, να πείσουν την Τρόικα και να μειώσει τους συντελεστές ΦΠΑ κατά τουλάχιστον 3 ποσοστιαίες μονάδες προκειμένου να δοθεί μία ώθηση στην οικονομία και να αυξηθεί η κατανάλωση που βρίσκεται στο ναδίρ.


Πηγή: http://www.fimes.gr/2011/10/forologia-allages/#ixzz1bpvE5Xfu
Νέες αλλαγές ετοιμάζονται στη φορολογία εισοδήματος. Τι αλλάζει στη φορολόγηση επαγγελματιών, επιχειρηματιών, αγροτών και στα ακίνητα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου