Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Νέες δικαστικές αποφάσεις για διαγραφή ή μείωση χρεών.




Νέες δικαστικές αποφάσεις για διαγραφή ή μείωση χρεών : Νέες δικαστικές αποφάσεις  ανοίγουν «παράθυρα στην ελπίδα» για αρκετούς συμπολίτες μας που το  τελευταίο διάστημα έχουν οδηγηθεί στην απελπισία, λόγω των αβάσταχτων   

Νέες δικαστικές αποφάσεις ανοίγουν «παράθυρα στην ελπίδα» για αρκετούς συμπολίτες μας που το τελευταίο διάστημα έχουν οδηγηθεί στην απελπισία, λόγω των αβάσταχτων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.
Οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, οικογενειάρχες και μέχρι πρότινος εργαζόμενοι, αναζητούν ένα στήριγμα, προκειμένου να παραμείνουν «όρθιοι» και να συνεχίσουν να παλεύουν για εκείνους και την οικογένειά τους.
Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια είναι -σε αρκετές των περιπτώσεων- η ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία, αξιολογώντας την οικονομική τους κατάσταση, τους απαλλάσσει από οφειλές σε πιστωτικά ιδρύματα (έστω και για κάποιο χρονικό διάστημα), αφαιρώντας από επάνω τους το δυσβάσταχτο φορτίο.
Άνεργος για δύο χρόνια
Η πρώτη από τις υποθέσεις αφορά έναν άνδρα, 51 ετών, από τα Άνω Λιόσια, ο οποίος τον Αύγουστο του 2010 είδε τον «κόσμο» του να γκρεμίζεται.
Πρόκειται για βιοπαλαιστή με δύο παιδιά, ηλικίας 21 και 18 ετών, ο οποίος μένει μαζί με την οικογένειά του σε ένα παλιό σπίτι που έχει στα Άνω Λιόσια. Ο Ν. Α. εργαζόταν ως μηχανικός βαρέων οχημάτων, όταν τον Αύγουστο του 2010 του ανακοινώθηκε η απόλυσή του.
Αδυνατώντας να βρει εργασία, εντάχθηκε στην επιδότηση του Ο.Α.Ε.Δ., λαμβάνοντας επίδομα τακτικής ανεργίας που ανερχόταν μηνιαίως σε 590 ευρώ, χρήματα με τα οποία θα έπρεπε να καλύπτει όλες τις ανάγκες της οικογενείας του.
Δηλαδή, τις βιοτικές ανάγκες του ιδίου και των παιδιών του (τα οποία είναι επίσης άνεργα), αλλά και τις ανάγκες ένδυσης και εκπαίδευσης αυτών.
Το επίδομα το λάμβανε από τις 2 Οκτωβρίου του 2010 μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου του 2011, οπότε και σταμάτησε η καταβολή αυτού από τον Ο.Α.Ε.Δ., με αποτέλεσμα ο 51χρονος να σταματήσει πλέον να έχει εισοδήματα.
Το χρέος στην τράπεζα
«Θηλιά» στον λαιμό του άτυχου άνδρα αποτελούσαν δύο στεγαστικά δάνεια που είχε πάρει από μεγάλο πιστωτικό ίδρυμα. Το πρώτο δάνειο άγγιζε τα 65.000 ευρώ και το δεύτερο τα 73.000 ευρώ. Το συνολικό του χρέος ανερχόταν, δηλαδή, σε 137.000 ευρώ.
Για το εν λόγω χρέος υπήρχε εμπράγματη ασφάλεια της δανείστριας τράπεζας και δη προσημείωση υποθήκης Ά σειράς για το ποσό των 89.160 ευρώ και προσημείωση Β’ σειράς για το ποσό των 98.410 ευρώ, επί του ακινήτου που είχε ο 51χρονος στα Άνω Λιόσια, το οποίο και αποτελεί την κύρια οικία του.
Με τα οικονομικά του να είναι ανεπαρκή ακόμα και για την κάλυψη των κύριων αναγκών του, ο 51χρονος άνδρας εναπόθεσε όλες τις ελπίδες του στην ελληνική Δικαιοσύνη και δεν βγήκε χαμένος.
Το Ειρηνοδικείο Αχαρνών, αφού μελέτησε και έκρινε την οικονομική κατάσταση του 51χρονου, καθόρισε μηδενικές μηνιαίες καταβολές του προς την τράπεζα και όρισε νέα δικάσιμο, προκειμένου να επανεξετάσουν την κατάσταση του Ν. Α. και να δουν αν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του απέναντι στην τράπεζα, η οποία αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα δεν έχει προβεί σε έφεση εναντίον της απόφασης του δικαστηρίου.

Η άλλη όψη

Στον αντίποδα, πληθαίνουν οι περιπτώσεις οικογενειών που αδυνατούν να φανούν αντάξιες των υποχρεώσεων που έχουν απέναντι στα πιστωτικά ιδρύματα.

Τον δικό του «Γολγοθά» ανεβαίνει ένας οικογενειάρχης, ονόματι Α. Λ., πατέρας ενός παιδιού, ο οποίος αναφέρει ότι βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης.

Όντας κάτοχος ενός στεγαστικού δανείου ύψους 85.000 ευρώ και τριών πιστωτικών καρτών, αδυνατεί να τα «βγάλει πέρα» και κάνει έκκληση, προκειμένου οι τράπεζες στις οποίες οφείλει χρήματα να τον ακούσουν και να προβούν σε έναν διακανονισμό ο οποίος θα καθιστά τα χρέη του βιώσιμα.

«Το δάνειο το πληρώναμε κανονικά μέχρι τον Σεπτέμβρη. Είμαι δύο χρόνια χωρίς δουλειά. Δεν έχουμε να φάμε. Έχουμε εισόδημα από ένα νοίκι 1.100 ευρώ τον μήνα, ενώ τα ελάχιστα που παίρνει να δίνω είναι 1.400 ευρώ. Οι τράπεζες δεν μου κατεβάζουν τις δόσεις. Έχω φτάσει σε απελπιστικό σημείο. Στέλνουν εξώδικα για τις κάρτες. Να εξοφληθούν χωρίς διακανονισμό, αλλιώς θα κάνουν πλειστηριασμό την ακίνητη περιουσία μας» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ποιο είναι το προφίλ του υπερχρεωμένου πολίτη;

http://www.madata.gr/epikairotita/social/184768.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου