Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Τι σημαίνει η αναδιάρθρωση του χρέους;

Τι σημαίνει η αναδιάρθρωση του χρέους;

Κατηγορηµατικά αντίθετοι στην προοπτική αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας εµφανίζονται τραπεζικοί και ακαδηµαϊκοί κύκλοι που διατηρούν σχέσεις µε την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό.

Συγκεκριµένα, διαµηνύουν ότι µια αναδιάρθρωση θα προκαλούσε κλυδωνισµό στις ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταµεία, που έχουν επενδύσει σε οµόλογα του Ελληνικού ∆ηµοσίου. Σε µια τέτοια περίπτωση, η κυβέρνηση θα ήταν υποχρεωµένη να στηρίξει τις τράπεζες και τα Ταµεία, εξανεµίζοντας και µε το παραπάνω το όποιο όφελος. Από την άλλη πλευρά, αν δεν περιληφθούν οι ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταµεία στην αναδιάρθρωση, όπως είναι το πιο πιθανό, σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές, αυτή θα αφορά ένα ποσό χρέους το πολύ 100 δισ. ευρώ, το οποίο διακρατούν ξένες τράπεζες, Ταµεία και κερδοσκοπικοί οργανισµοί, στο σύνολο των περίπου 350 δισ. ευρώ, προσφέροντας µια πολύ µικρή ανάσα έναντι ενός πολύ µεγάλου κινδύνου.

Συγκεκριµένα, υποστηρίζουν οι ίδιοι κύκλοι, που έχουν διαµηνύσει την άποψή τους αυτή και στην κυβέρνηση, η ανακούφιση θα ήταν της τάξης του 10%, ενώ την ίδια ώρα η χώρα θα έχανε αξιοπιστία και θα κινδύνευε να αντιµετωπίσει περαιτέρω διαρροή καταθέσεων στο εξωτερικό και µην µπορέσει να βγει στις αγορές για δανεισµό.

Για να µπορέσει να έχει πρόσβαση στις αγορές θα χρειαζόταν και πάλι να κάνει τεράστια προσπάθεια, όπως και τώρα, τονίζουν.

Να σηµειωθεί ότι η επιµήκυνση – το «κούρεµα» δεν συζητείται καν – δεν αλλάζει το ύψος του χρέους, εποµένως η χώρα θα πρέπει ούτως ή άλλως να εφαρµόσει ένα µεγάλο πρόγραµµα ιδιωτικοποιήσεων και να µειώσει το έλλειµµα του προϋπολογισµού της.

Επιπλέον, αν η επιµήκυνση γίνει σε εθελοντική βάση, όπως αναφέρεται, οι πιστωτές θα ζητήσουν αύξηση επιτοκίου, κάτι που συνεπάγεται τεράστιο κόστος σε δαπάνες τόκων.

Επισηµαίνεται ότι ο υπουργός Οικονοµικών της Γερµανίας Β. Σόιµπλε ξε καθάρισε ότι εφόσον γίνει αναδιάρθρωση πριν από το 2013, αυτή θα πρέπει να είναι σε εθελοντική βάση. Μετά το 2013, όταν θα τεθεί σε λειτουργία ο νέος µηχανισµός στήριξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα προβλέπεται υποχρεωτικό «κούρεµα» του χρέους που διακρατούν οι ιδιώτες, προκειµένου να λάβει η χώρα στήριξη από αυτόν.

Σύµφωνα µε τους ίδιους κύκλους, οι πολιτικοί και οικονοµικοί παράγοντες που υποστηρίζουν την αναδιάρθρωση στο εξωτερικό εξυπηρετούν συγκεκριµένα συµφέροντά τους. Για τους έλληνες πολιτικούς όµως, που έχουν την ίδια άποψη, υποστηρίζουν ότι «πλανώνται µεγάλη πλάνη», βλέποντας µόνο το µέρος της εικόνας που είναι το φαινοµενικό όφελος και όχι το σύνολο.

Ωστόσο, οι ίδιοι αναγνωρίζουν ότι η ιδέα της αναδιάρθρωσης επικρατεί µεταξύ των διεθνών οικονοµικών παραγόντων, οι οποίοι ενώ µπορεί να πειστούν προς στιγµήν ότι δεν είναι προς το συµφέρον της χώρας, επιµένουν ότι θα γίνει καθώς διαπιστώνουν τις δυσκολίες µε τις οποίες προχωρεί η εφαρµογή των µέτρων του Μνηµονίου.
«Κούρεµα» µετά το 2013
Μετά το 2013, όταν θα τεθεί σε λειτουργία ο νέος µηχανισµός στήριξης της ευρωπαϊκής ενωσης, θα προβλέπεται υποχρεωτικό «κούρεµα» του χρέους που διακρατούν οι ιδιώτες προκειµένου να λάβει η χώρα στήριξη από αυτό.
http://www.madata.gr/epikairotita/economy/101030.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου