Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Η ελληνική χρεοκοπία βήμα-βήμα...


Κατά καιρούς έχουμε καταδείξει με στοιχεία πως το ελληνικό κράτος πληρώνει περί τα 45 δισ. ευρώ ετησίως μόνο για μισθούς και συντάξεις όταν τα έσοδα δεν ξεπερνούν τα 50 δισ. ευρώ...  Βλέπε: Το μέγεθος της ελληνικής παρασιτοκρατίας...
Κατά συνέπεια γίνεται εύκολα κατανοητό που οφείλονται κατά το μεγαλύτερο μέρος οι δαπάνες των 80 δισ. ευρώ...

Αυτή είναι η μια μαύρη τρύπα της χρεοκοπίας μας. Το κράτος δανείζεται για να μην μειώσει τις δαπάνες. Η άλλη είναι το ισοζύγιο πληρωμών της χώρας.

Δηλαδή, το ισοζύγιο που δείχνει πόσα χρήματα έρχονται και πόσα φεύγουν.

Τα τελευταία δέκα χρόνια έφυγαν περί τα 209 δισ. ευρω. Αν κάθε χρόνο φεύγουν εκτός Ελλάδος 20-25 δισ. περισσότερα απ’ όσα έρχονται, είναι θέμα χρόνου να τελειώσουν όλα τα ευρώ που διαθέτουμε. Όπως και έχουν τελειώσει.

Το έλλειμμα αυτό το καλύπταμε με δανεικά, μέχρι που σταμάτησαν οι αγορές να μας δανείζουν και το καλύπτουμε με τις δόσεις της τρόικα και τα 100 δισ. που έχει δώσει η ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες έναντι  ομολόγων.

Η λύση του ελληνικού προβλήματος δεν είναι να μας δώσουν και άλλα δάνεια να αυξήσουμε την κατανάλωση και το έλλειμμα, αλλά να συμβάλουμε με συνθήκες που θα βοηθήσουν να  δημιουργηθούν θέσεις εργασίας σε τομείς όπου θα υποκαθιστούν εισαγωγές και αυξήσουν τις εξαγωγές...
 
Οι τομείς αυτοί  σίγουρα δεν είναι το ελληνικό δημόσιο, ούτε το εισαγωγικό εμπόριο...

Τα σημάδια της χρεοκοπίας μας ήταν φανερά από χρόνια, αλλά πολιτική ηγεσία και λαός δεν το παραδεχόμασταν...
Το παρακάτω το ανήρτησε χθες φίλος της στήλης στο διάλογο και νομίζω πως αξίζει να μας υπενθυμίσει πως βήμα-βήμα φτάσαμε στο απροχώρητο.

“Σε μεταφέρω στις 4/7/ 2006. Από τον ημερήσιο τύπο, για τη παρουσίαση της έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδας:

"Αθήνα
Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και κοινωνικών ομάδων προκάλεσαν οι θέσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Ν. Γκαργκάνα για προβληματικές επιχειρήσεις που επιχειρείται να κρατηθούν στη ζωή, μεταρρυθμίσεις «διακοσμητικού χαρακτήρα» και ακρίβεια στα ραπανάκια. Η κυβέρνηση αρνήθηκε να τοποθετηθεί επί της ουσίας των προτάσεων Γκαργκάνα. "

"Αντεργατικές προκλήσεις και αντικοινωνικές συμβουλές χαρακτήρισε τις απόψεις του κ. Γκαργκάνα η ΓΣΕΕ, οποία προανήγγειλε ένταση του αγώνα.

«Με ωμό και απροκάλυπτο πλέον τρόπο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, με τα μονεταριστικά μοντέλα οικονομίας που προωθεί, προσπαθεί να καθοδηγήσει την κυβερνητική πολιτική. Ο κύριος Γκαργκάνας κινείται πλέον στα όρια της κοινωνικής αναλγησίας και του πολιτικού παροξυσμού. Φθάνοντας στο σημείο να επιζητά ακόμα και το κλείσιμο παραγωγικών και κερδοφόρων επιχειρήσεων καθώς και τη μαζική απόλυση των εργαζομένων! Φτάνει πια. . . ! Η ΓΣΕΕ θα συνεχίσει και θα εντείνει τον αγώνα και την πάλη, για να αποκρουσθούν αυτά τα νεοφιλελεύθερα και αντικοινωνικά κηρύγματα» επισημαίνεται. "

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ χαρακτηρίζει τις απόψεις του κ. Γκαργκάνα «αντιδραστικές», οι οποίες εκφράζουν τις απαιτήσεις του ελληνικού κεφαλαίου.

«Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα έχουν δυο παραπάνω σοβαρούς λόγους για να ανησυχούν. 1ον: Με αυτές τις θέσεις συμφωνούν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητα αν δεν το ομολογούν όπως αυτός ωμά και κυνικά. 2ον: Αυτά τα μέτρα ήδη εφαρμόζονται και η επιτάχυνσή τους είναι προαποφασισμένη στην ΕΕ, με την υπογραφή και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ» τονίζει το ΚΚΕ και ζητά αγώνα για την υπεράσπιση των συμφερόντων των
εργαζομένων.

Ο υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε λόγο για αντικοινωνικό κήρυγμα και ακραίες νεοφιλελεύθερες προτάσεις, που αποτελούν το κρυφό πρόγραμμα της κυβέρνησης και συνιστούν προπομπό των μέτρων που πρόκειται να εφαρμοστούν όταν ξεπεραστούν οι εκλογικές συγκυρίες. "

«Ο κ. Γκαργκάνας "ξεχνάει" ότι, παρά την υψηλή παραγωγικότητα που έχουν οι Ελληνες εργαζόμενοι, λαμβάνουν μόλις το 70% του μέσου ευρωπαϊκού μισθού, ενώ αντιμετωπίζουν όλες τις μορφές ελαστικής εργασίας». Με αφορμή την έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, η ΓΣΕΕ σημειώνει ότι «επανέλαβε μονότονα και ακούραστα τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες συνταγές για την οικονομία της χώρας, προτείνοντας ακόμα πιο σκληρές πολιτικές λιτότητας και ανεργίας».

Όπως και στη Κύπρο δηλαδή....
 
ΚΑΚΑ

Πως και πότε μας έφυγαν τα Ευρώ...

Πηγή:www.capital.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου