Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

ΓΟΛΓΟΘΑΣ ΧΩΡΙΣ....ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ!!!!

"Δεν πληρώνω" επιταγές και δάνεια!

 
 
 
"Δεν πληρώνω" επιταγές και δάνεια!

Σε ακραίες συνθήκες ασφυξίας οδηγεί επιχειρηματίες και νοικοκυριά η κρίση υποχρεώνοντας όλο και περισσότερους να λένε «δεν πληρώνω» επιταγές και δάνεια: Οι «πέτσινες» επιταγές έχουν αυξηθεί κατά 33% το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου, ενώ οι καθυστερήσεις στα δάνεια έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και ήδη σχεδόν ένα στα τέσσερα καταναλωτικά βρίσκονται σε καθυστέρηση.

Οι παράγοντες της αγοράς και του τραπεζικού κλάδου εκφράζουν έντονες ανησυχίες για τις εξελίξεις των αμέσως επόμενων μηνών. Η όλο και βαθύτερη ύφεση της οικονομίας, σε συνδυασμό με τις συνεχείς φοροεισπρακτικές «επιθέσεις» για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος αναμένεται να φέρουν όλο και περισσότερους επιχειρηματίες και νοικοκυριά στο έσχατο στάδιο της… κήρυξης στάσης πληρωμών. Μάλιστα όσοι εξέφραζαν αισιοδοξία μέχρι πριν από λίγους μήνες ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί το 2012 απογοητεύονται πλέον, καθώς το υπουργείο Οικονομικών έχει αναθεωρήσει τις αρχικές του εκτιμήσεις για ανάκαμψη και περιμένει ότι η ύφεση θα συνεχιστεί τον επόμενο χρόνο.

Στα… βουνά των απλήρωτων επιταγών αντανακλάται κατά κύριο λόγο το πρωτοφανές αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται κυρίως οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, που βλέπουν τη ζήτηση να «βουλιάζει» και τις υποχρεώσεις να τις πνίγουν. Ιδιαίτερα στον χώρο του εμπορίου οι εξελίξεις είναι δραματικές, καθώς στην περίοδο της κρίσης (2010-2012) εκτιμάται ότι θα κλείσουν συνολικά περισσότερα από 120.000 καταστήματα.

Τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία Τειρεσίας Α.Ε. δείχνουν ότι το φαινόμενο των ακάλυπτων επιταγών διογκώνεται συνεχώς. Από την αρχή του έτους μέχρι το τέλος Αυγούστου η αξία των ακάλυπτων επιταγών έφτασε το 1,534 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο πέρυσι ήταν 1,155 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μια αύξηση κατά 33%, πίσω από την οποία κρύβονται χιλιάδες προσωπικά δράματα Ελλήνων επιχειρηματιών.

Αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεών τους στις τράπεζες δηλώνουν πλέον εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Στο τέλος του α’ τριμήνου, σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το 11,5% του συνόλου των δανείων βρισκόταν σε καθυστέρηση. Στα καταναλωτικά δάνεια το ποσοστό των καθυστερούμενων ξεπερνούσε το 22%, στα στεγαστικά έφτανε το 10,7% και στα επιχειρηματικά διαμορφωνόταν σε 9,8%.

Το πρόβλημα θα ήταν πολύ χειρότερο, αν οι τράπεζες δεν προχωρούσαν σε μαζικές ρυθμίσεις δανείων για να αποφύγουν τα… φέσια. Οπως δήλωσε πρόσφατα στη Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Β. Ράπανος, οι τράπεζες από τις αρχές του 2010 μέχρι τον Ιούλιο του 2011 προχώρησαν συνολικά σε ρυθμίσεις περίπου 689.000 δανείων, ύψους άνω των 20 δισ. ευρώ. Τα περισσότερα (495.000) ήταν καταναλωτικά, 126.000 ήταν στεγαστικά και 68.000 επιχειρηματικά.

Τους τελευταίους μήνες του χρόνου επιχειρηματίες και καταναλωτές θα πρέπει να μπουν σε ένα μαραθώνιο πληρωμών που με μαθηματική βεβαιότητα θα φέρει πολλά ακόμη «δεν πληρώνω»: η εφορία περιμένει τον φόρο εισοδήματος, την έκτακτη εισφορά και το τέλος επιτηδεύματος, ενώ με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ φτάνει και το νέο τέλος ακινήτων. Επιπλέον, αυξημένα θα είναι τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων. Οποιος καταφέρει να αποδειχθεί συνεπής σε όλες αυτές τις υποχρεώσεις προς το κράτος και παράλληλα να ξοφλήσει στην ώρα τους επιταγές και δόσεις δανείων θα είναι ήρωας…
http://www.madata.gr/epikairotita/economy/133981.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου