Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

ΠΟΟΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΓΙ' ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ;



greece_financial_crisis_30Jan12-878x590

Μαύρη τρύπα 1,3 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2012 απόρρητη έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους την οποία δημοσιεύει το περιοδικό "Επίκαιρα".
Τα στοιχεία της απόρρητης έκθεση που συνέταξε το Τμήμα Εσόδων της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού Γενικής Διεύθυνσης του Γενικού Λογιστηρίου, παρουσιάστηκαν στους πολιτικούς αρχηγούς κατά τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών,
Στην τετρασέλιδη έκθεση περιγράφεται η τραγική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και επισημαίνεται ότι η  εκτιμώμενη υστέρηση εσόδων κατά 1,3 δισ. ευρώ οφείλεται κυρίως στην μη είσπραξη φόρων και συγκεκριμένα, του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, του ΦΠΑ και των φόρων συναλλαγών και κατανάλωσης.
Έχει σημασία ότι τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου εκτιμούν ότι τελικά τα μέτρα που ελήφθησαν στα πλαίσια του Μνημονίου, όχι μόνο δεν ανέτρεψαν αλλά επέτειναν την ύφεση καθώς οδήγησαν σε κάθετη πτώση την κατανάλωση και κατ’ επέκταση τα κρατικά έσοδα.
Όπως επισημαίνεται ο στόχος για τα έσοδα του 2012 δεν είναι εφικτός και θα απαιτηθεί νέα αναθεώρηση του προϋπολογισμού, αφού η πρώτη έγινε τον Φεβρουάριο.
Δεν αντέχεται άλλο η ύφεση
Η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου δείχνει ξεκάθαρα ότι η μονόπλευρη περιοριστική οικονομική πολιτική όχι μόνο  δεν αποδίδει τα προσδοκώμενα των εμπνευστών της, αλλά οδηγώντας  σε εντεινόμενη – διαρκή ύφεση την οικονομία, την εγκλωβίζει στη δίνη ενός φαύλου κύκλου «επιβολής νέων φόρων – αδυναμίας εισπράξεων – μείωσης τζίρου  στην αγορά – μείωσης προσδοκόμενων  κρατικών εσόδων – επιβολής νέων φόρων για την κάλυψη της μαύρης τρύπας».
Σύμφωνα με τους συντάκτες της Έκθεσης, βασική αιτία του εκτροχιασμού του προϋπολογισμού είναι τα σκληρά μέτρα, όπως οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και η αύξηση της φορολογίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΓΛΚ εκτιμά στα 300 εκατ. ευρώ για το 2012 την υστέρηση των εσόδων, εξαιτίας των περικοπών των μισθών και συντάξεων.
Η έκθεση αναφέρει: «Στις εκτιμήσεις εισπράξεων από το Φόρο Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, η επισφάλεια ύψους 300 εκατ. ευρώ εντοπίζεται κυρίως στο μέτρο περικοπής μισθών και συντάξεων, το οποίο λειτουργεί αρνητικά ως προς τα έσοδα από φόρο εισοδήματος κατά 270 εκατ. ευρώ».
http://www.theinsider.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=19172:aporriti-ekthesi-mayri-trypa-13-dis-&catid=46:economy&Itemid=82

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου