Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ, ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ, ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ!!!!!

Ανέστειλαν τη λειτουργία τους το Αρεταίειο και το Αιγινήτειο

aretaieio
Οι Εφορείες των  νοσοκομείων «Αρεταίειο» και «Αιγηνίτειο», σε κοινή τους συνεδρίαση στις 7 Απριλίου 2011, Παγκόσμια Ημέρα της Υγείας,  ανακοίνωσαν την αναστολή των εφημεριών  αλλά και την ενδονοσοκομειακή νοσηλεία των δύο νοσοκομείων, εξαιτίας της αδυναμίας κάλυψης των υποχρεώσεών τους για τις λειτουργικές δαπάνες αλλά και για τη μισθοδοσία του προσωπικού.
«Τα δύο νοσοκομεία από τη μειωμένη και καθυστερούμενη επιχορήγησή τους, αντιμετωπίζουν  μείζον πρόβλημα ανάληψης υποχρεώσεων για λειτουργικές δαπάνες (φάρμακα, τρόφιμα, υγειονομικό υλικό, καύσιμα) και τις δαπάνες μισθοδοσίας  του προσωπικού» αναφέρεται στην ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος των Εφορειών , καθηγητής Ογκολογίας κ. Αθανάσιος – Μελέτης Δημόπουλος.
Ανοιχτά  μόνο τα εξωτερικά ιατρεία του Αρεταίειου και του Αιγινήτειου
Σύμφωνα με τους πανεπιστημιακούς που έχουν την ευθύνη διοίκησης  των δύο νοσοκομείων, η κατάσταση  όπως  έχει διαμορφωθεί στα δύο γειτονικά νοσηλευτικά ιδρύματα είναι άκρως επικίνδυνη για την ασφαλή νοσηλεία των ασθενών.
Ωστόσο, σε ένδειξη  καλής θέλησης και υψηλού ιατρικού φρονήματος διαβεβαιώνουν ότι τις επόμενες ημέρες θα παρέχουν κανονικά τις υπηρεσίες τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία του Αρεταίειου και του Αιγινήτειου, εξετάζοντας όσους είχαν προγραμματισμένα ραντεβού.
Ελάχιστο νοσηλευτικό προσωπικό στο Αρεταίειο και το Αιγινήτειο
Το Αρεταίειο εμφάνιζε έλλειμμα προσωπικού, όπως άλλωστε τα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία, ωστόσο την τελευταία διετία το πρόβλημα έλαβε τεράστιες διαστάσεις: σχεδόν το 50% των οργανικών θέσεων του νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού ήταν κενές (370). Μάλιστα, για τον λόγο αυτό, η διοίκηση του νοσοκομείου είχε αναγκαστεί  το 2009 να μειώσει κατά 40% τις ανοιχτές κλίνες νοσηλείας, ιδίως στη Χειρουργική και τη Μαιευτική Κλινική.
Σε ό,τι αφορά το οικονομικό έλλειμμα του νοσοκομείου, αυτό εκτιμάται περί τα 2 εκατ ευρώ ετησίως –ποσό που αφορά νοσήλια για οικονομικά αδυνάτους και απόρους. Σημειώνεται πάντως ότι κατά τακτά διαστήματα τα προηγούμενα έτη και τα δύο νοσοκομεία ελάμβαναν έκτακτες επιχορηγήσεις για την κάλυψη των χρεών τους προς τους προμηθευτές υλικών όπως και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Αποψίλωση του ΕΣΥ καταγγέλλουν οι νοσηλευτές
«Αψηφώντας την μεγάλη ιστορία των δύο πανεπιστημιακών νοσοκομείων και την επιθυμία των κληροδοτών τους για την παροχή υπηρεσιών υγείας στους συμπολίτες μας, το Υπουργείο Παιδείας, προχωρά ολοένα και περισσότερο στη μείωση της χρηματοδότησής τους» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Νοσηλευτική Ομοσπονδία (ΠΑΣΥΝΟ) του ΕΣΥ, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μία εξέλιξη   που αποτελεί την απαρχή της κατακρήμνισης του Ε.Σ.Υ.  
Εντός των ημερών η εκταμίευση των πιστώσεων
Τα δύο συναρμόδια υπουργεία ανακοίνωσαν ότι  εντός των ημερών θα εκταμιευθούν οι απαραίτητες πιστώσεις για τη συνέχιση της λειτουργίας των δύο νοσοκομείων, ενώ την Τρίτη θα συζητηθεί το θέμα της αναστολής της λειτουργίας του Αρεταίειου και του Αιγινήτειου στην Επιτροπή Μορφωτικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Οι εργαζόμενοι των δύο νοσοκομείων θα πραγματοποιήσουν και την Τρίτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βασ. Σοφίας και στη συνέχεια πορεία στη Βουλή.
Η θέση της Νέας Δημοκρατίας
Ο τομεάρχης υγείας της ΝΔ κ. Αθαν. Γιαννόπουλος σε δηλωσή του αναφέρει ότι «αποτελεί ντροπή η αναστολή λειτουργίας και θα πρέπει με κάθε μέσο έστω και τη 12η να βρεθεί λύση, που υπάρχει λύση. Φοβάμαι όμως ότι η εμμονή σε δογματισμούς και μη λήψη απόφασης χρηματοδότησης εκ μέρους της Κυβέρνησης θα αποτελέσουνε την απαρχή δεινών και για τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η κα. Υπουργός ας αναλάβει τις ευθύνες της. Εάν δεν έχει συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα συνέχισης της λειτουργίας των Πανεπιστημιακών αυτών νοσοκομείων τότε θα πρέπει να επέμβει ο κ. Πρωθυπουργός».
Η θέση των νοσοκομειακών γιατρών
Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:
«Δύο τριτοβάθμια Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, το Αιγινήτειο και Αρεταίειο, με απόφαση των Διοικήσεών τους αναστέλλουν από σήμερα τη λειτουργία τους και εξυπηρετούν πλέον τους ασθενείς μόνο σε επίπεδο Κέντρου Υγείας λόγω έλλειψης χρηματοδότησης από τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας.
Εντέλει η εμπροσθοφυλακή των υπουργών του Μνημονίου, η κ. Διαμαντοπούλου και ο κ. Λοβέρδος, κατάφεραν αυτό που δεν αποτόλμησαν ούτε οι κατοχικές κυβερνήσεις, να κλείσουν δηλαδή δύο ιστορικά Νοσοκομεία της Αθήνας.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν τοποθετηθεί έγκαιρα για τις καταστροφικές και θανατηφόρες συνέπειες του Μνημονίου. Η κοινωνία, η οποία βιώνει πλέον στο πετσί της αυτές τις συνέπειες, οφείλει να αντιδράσει δυναμικά και να προασπίσει το δημόσιο αγαθό της υγείας πριν τα ανδρείκελα που αυτοαποκαλούνται ως «σοφοί» και «συγχωνευτές» επιτύχουν την κυριολεκτική κατεδάφιση των Νοσοκομείων, προκειμένου να τα εκποιήσουν ως οικοδομικά φιλέτα σε κατασκευαστικούς ομίλους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου