Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

ΕΠΕΤΕΙΟΣ!!!!!

Ακόμα σε θυμούνται, η Σάντος και ο Πέλε!!!

Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ιστορική νίκη του Ολυμπιακού κόντρα στην Σάντος του Πελέ. Το RedPlanet.gr έψαξε, βρήκε και σας παρουσιάζει, όλα όσα πρέπει να ξέρετε για εκείνο το σπουδαίο φιλικό, το οποίο στάθηκε η αφορμή για τραγούδια και ύμνους που έμειναν για πάντα στην ιστορία του μεγαλύτερου συλλόγου της χώρας. Δείτε πρωτοσέλιδα της εποχής και videos.
"Ολυμπιακέ μεγάλε, Ολυμπιακέ τρανέ, που εσάρωσες τη Σάντος την ομάδα του Πελέ",  τραγούδησε ο μεγάλος ρεμπέτης και φίλος του Θρύλου, Στάυρος Πουγιουμτζής, ο οποίος εμπνεύστηκε με την επιτυχία των Πειραιωτών, κόντρα στη μεγάλη Σάντος.
 
Αργότερα, όμως, αυτό το επίτευγμα συμπεριλήφθηκε και στον ύμνο του Ολυμπιακού, δείγμα του αποτελεί διαχρονικά μία σπουδαία επιτυχία.

Το RedPlanet.gr σας θυμίζει τον θρίαμβο που έλαβε χώρα στις 4 Ιουλίου 1961 και είχε ως πρωταγωνιστές των Κώστα Πολυχρονίου και της παρέα του. Πρόκειται για ένα ματς που γράφτηκε με χρυσά γράμματα στο ερυθρόλευκο βιβλίο της ιστορίας.

Οι διαμαρτυρίες για τα εισιτήρια και έδρα η "Λεωφόρος"

Η ομάδα του Πειραιά φιλοξένησε στη "Λεωφόρο" και όχι στο "Γ. Καραϊσκάκης", την φημισμένη Σάντος, που είχε στο ενεργητικό της τον μεγάλο Πελέ και στην περιοδεία της στην Ελλάδα, είχε επικρατήσει της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού.

Οι άνθρωποι του Ολυμπιακού θέλοντας να εκμεταλλευτούν τον ερχομό μία τόσο μεγάλης ομάδας, όρισε τιμή εισιτηρίου, 35 δραχμές. Δηλαδή σχεδόν, τριπλάσια από ότι συνηθίζονταν εκείνη την περίοδο στα ματς των εγχώριων διοργανώσεων.

Φυσικά, ο κόσμος διαμαρτυρήθηκε, αλλά όπως πάντα στάθηκε στο πλευρό της ομάδας, κατακλύζοντας (σ.σ.: 25.000) την "Λεωφόρο" για να δει την αγαπημένη του ομάδα κόντρα στην Σάντος του κατά πολλούς κορυφαίου παίκτη, που έχει περάσει από τα γήπεδα του πλανήτη και δεν είναι άλλος από τον Πελέ.

Πολυχρονίου εσύ σούπερ σταρ

Το άστρο του Πελέ περίμεναν άπαντες να λάμψει κόντρα στον Ολυμπιακό, αλλά υπολόγιζαν χωρίς τον ξενοδόχο. Ο λόγος για τον Κώστα Πολυχρονίου, ο οποίος σύμφωνα με τις μαρτυρίες, "έσβησε" τον Βραζιλιάνο επιθετικό ήταν, αν μη τι άλλο, ο πολυτιμότερος παίκτης της αναμέτρησης.

 

Ο Πελέ  είδε τον τότε διεθνή κεντρικό αμυντικό να του... περνάει χειροπέδες, γεγονός που τον εκνεύρισε και του στοίχισε την αντικατάσταση του, ένα τέταρτο πριν την λήξη της αναμέτρησης.

Ποσειδών και Σουρούνης οι "δήμιοι" της Σάντος

Το παιχνίδι δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για την ομάδα του Πειραιά, καθώς ελάχιστα λεπτά μετά εναρκτήριο σφύριγμα, ένας εκ των κορυφαίων των γηπεδούχων, ο Θανάσης Μπέμπης τραυματίστηκε και αντικαταστήθηκε από τον Σουρούνη, ο οποίος αποδείχτηκε εκ των υστέρων χρυσή αλλαγή. Οι ερυθρόλευκοι έχοντας 25.000 οπαδούς τους στο πλευρό τους, μπήκαν πολύ δυνατά και μόλις στο 10' κατάφεραν να αιφνιδιάσουν τους φιλοξενούμενους με τον Ποσειδώνα να νικάει με σουτ κεραυνό τον Λαέρτιο.

Εν συνεχεία, οι Βραζιλιάνοι προσπάθησαν να αντιδράσουν, αλλά απέναντι τους, είχαν μία πολύ παθιασμένη ομάδα, που αντιμετώπιζε το φιλικό σαν τελικό. Έτσι, έχασαν την ψυχραιμία τους και ουκ ολίγες φορές βρέθηκαν εκτός ορίων. Σε μία από αυτές τις περιπτώσεις, θύμα ήταν ο Σάββας Θεοδωρίδης, ο οποίος δέχτηκε χτύπημα στο πρόσωπο από τον Κουτίνιο.

Οι Πειραιώτες δεν έχασαν την συγκέντρωση τους, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των "λάτιν" και στο 43' ο Σουρούνης με σουτ στην κίνηση έγραψε το 2-0.

 

Στην επανάληψη, η Σάντος το μόνο που κατάφερε ήταν να μειώσει με τον Ζίτο, ενώ στο 75' ο Θρύλος έφτασε κοντά στο 3-1, αλλά το σουτ του Γιώργου Σιδέρη σταμάτησε στο δοκάρι.

Με την λήξη του φιλικού, ο κόσμος του Ολυμπιακού ξέσπασε σε ξέφρενους πανηγυρισμούς, με τις μαρτυρίες της εποχής να κάνουν λόγο για πορεία μέχρι τον Πειραιά.

Ολυμπιακός: Σάββας Θεοδωρίδης, Καμπόλης, Μίμης Στεφανάκος, Γιάγκος Σημαντήρης, Κώστας Πολυχρονίου, Μπάμπης Κοτρίδης, (54' Σπετσέρης), Γκαβέτσος, Θανάσης Μπέμπης (2' Τάσος Σουρούνης) Κώστας Παπαζογλου, Γιώργος Σιδέρης, Ποσειδών

Σάντος: Λαέρτσιο, Τζετούλιο, Μάουρο, Ντάλμο, Ζίτο, Λίμα, Ντόρφαλ (13' Φόρμανι), Μαντάλβι, Καουτίνιο, Πελέ, Πέπε.

Δείτε το πρωτοσέλιδο του "ΦΩΤΟΣ"


Δείτε το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Αθλητική Ηχώ"

 

Ύμνος του Ολυμπιακού


Ολυμπιακέ τρανέ που εσάρωσες τη Σάντος



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου