Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ & ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΥΡΑΣ.

Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης

Picture


Δίπλα στα νεοκλασικά μέγαρα της Ερμούπολης, συναντά κανείς τα φουγάρα της βιομηχανίας, τις σκαλωσιές των ταρσανάδων, τους γερανούς και τα ρυμουλκά του Νεωρίου.
Σ’ αυτό τον ιστορικό ιστό βρίσκονται και τα τρία κτίρια που ο Δήμος της Ερμούπολης έχει παραχωρήσει σε ένα πολύ ενδιαφέρον μουσείο: το Βιομηχανικό Μουσείο της Ερμούπολης.

Πάνω από τετρακόσια σπάνια τεκμήρια από τη βιομηχανική κληρονομιά της Ερμούπολης, ήταν η πρώτη γεύση από το Μουσείο, σε μια έκθεση που πρωτολειτούργησε τον Μάιο του 2000.

Χάρτες και εικόνες από το τέλος του 17ου έως τα μέσα του 20ου αιώνα, πρωτότυπα αρχιτεκτονικά και πολεοδομικά σχέδια από τη δημιουργία της νεοκλασικής Ερμούπολης, ζωγραφικοί πίνακες συριανών ζωγράφων του 19ου αιώνα και ομοιώματα πλοίων, ήταν μερικά μόνο από τα πρώτα εκθέματα.

Σήμερα, τον κεντρικό κορμό της έκθεσης, αποτελούν περίπου είκοσι συντηρημένες μηχανές της συλλογής του Μουσείου, που συνοδεύονται από δεκάδες αντικείμενα, εργαλεία, πρώτες ύλες και προϊόντα της βιομηχανίας.

Παράλληλα, στις οθόνες της έκθεσης ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει εικόνες του λιμανιού της εποχή του ατμού και των ιστίων, να παρακολουθήσει σκηνές βιομηχανικών εργασιών και να δει μια εικονική συλλογή επιστημονικών οργάνων του 19ου αιώνα.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει το ψηφιακό αρχείο εικόνας και ήχου, με καταγραφές προφορικών μαρτυριών παλαιών εργατών και τεχνιτών, όπως επίσης και η τρισδιάστατη ψηφιακή αναπαράσταση δημόσιων και βιομηχανικών κτηρίων.

Στο τμήμα της Έκθεσης που αφορά την ιστορία του εμπορίου, εκτίθεται και ένα ολόκληρο κατάστημα γυναικείων νεωτερισμών του αρχών του 20ου αιώνα. Η έκθεση λειτουργεί στο Χρωματουργείο Κατσιμαντή και στο γειτονικό Σκαγιοποιείο Αναιρούση, ενώ έχει ολοκληρωθεί και η αναστήλωση του τρίτου κτιρίου του Μουσείου, το Βυρσοδεψείο Κορνηλάκη.

Να σημειωθεί ότι η συστηματική εργασία αποκατάστασης και συντήρησης των εκθεμάτων του Βιομηχανικού Μουσείου, που ξεκίνησε το 1998, γίνεται εξ’ ολοκλήρου στην Ερμούπολη.

Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης
Τηλ. 22810 – 81243 και 22810 – 84762
Fax. 22810 – 79136

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου