Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου

Στην αγορά συναλλάγματος η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στο 1,4461 δολάρια.



Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,4477 δολάρια από το επίπεδο των 1,4529 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Το ευρώ «έσπασε σήμερα το ανοδικό σερί» της τελευταίας εβδομάδας μετά την ανακοίνωση της Moody's αναφορικά με το Γαλλικό Σχέδιο επιμήκυνσης των ελληνικών ομολόγων. Ο οίκος αξιολόγησης σε σημερινή του ανάλυση εκτιμά ότι το σχέδιο μπορεί να προκαλέσει απώλειες στους επενδυτές των ομολόγων, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει και αυτός σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας στην κατηγορία της επιλεκτικής χρεοκοπίας στην περίπτωση που εφαρμοστεί το σχέδιο.

Στο μεταξύ προβληματισμό στους επενδυτές προκαλεί και η στάση που θα τηρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία είχε προειδοποιήσει ότι δεν θα δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για την παροχή ρευστότητας προς τις τράπεζες, αν το σχέδιο συμμετοχής των ιδιωτών χαρακτηριστεί ως «πιστωτικό γεγονός».

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο ΗΔΑΤ τo σύνολο των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 2 εκατ. ευρω, τα οποία στο σύνολο τους αφορούσαν σε εντολές πώλησης.

Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 5ετές ομόλογο λήξεως 20/08/14 με 2 εκατ. ευρω.

Το περιθώριο στο κλείσιμο της αγοράς διευρύνθηκε οριακά στο 13,16% από 13,11% χθες με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου (λήξεως 19/06/20) να διαμορφώνεται στο 16,17% από 16,11% χθες, έναντι 3,01% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες διάρκειες δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 2,18% στη διάρκεια των 9 μηνών διατηρήθηκε στο 1,99% από 1,98%, στο εξάμηνο αυξήθηκε στο 1,81% από 1,80%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 1,56%, ο μήνας διατηρήθηκε στο 1,33%.
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=85771&catid=13

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου