Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ.....ΕΦΕΔΡΕΙΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!!!!

Δημόσιο με ενιαίο μισθολόγιο: Παραδείγματα και ανατροπές.


Δημόσιο με ενιαίο μισθολόγιο: Παραδείγματα και ανατροπές 
 
Τέλος στα δεκάδες επιδόματα και δραστικές αλλαγές στους βαθμούς και τα αντίστοιχα μισθολογικά κλιμάκια των δημοσίων υπαλλήλων, φέρνει το νέο μισθολόγιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Μαχαίρι προβλέπεται για εργαζόμενους σε προνομιούχα υπουργεία, που θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται ακόμη και κατά 50%, καθώς οι νέες διατάξεις φέρνουν μεν μικρές αυξήσεις στις βασικές αποδοχές, διατηρούν όμως μόνον τέσσερα επιδόματα - οικογενειακό, το οποίο αφορά πλέον μόνον την ύπαρξη τέκνων και όχι επίδομα γάμου, τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και άδειας, καθώς και τα επιδόματα παραμεθόριων περιοχών και επικίνδυνης - ανθυγιεινής εργασίας.
Προβλέπονται επίσης άλλα τρία επιδόματα, τα οποία όμως καταβάλλονται μόνον στις περιπτώσεις που κάποιος υπάλληλος καταλάβει θέση τμηματάρχη, διευθυντή ή γενικού διευθυντή - το επίδομα θέσης ευθύνης - ή εάν είναι αποδοτικός στη βάση μετρήσιμων στόχων που θα τεθούν σε υπηρεσία.

Για πρώτη φορά εισάγεται το Κίνητρο Επίτευξης Στόχων για τους υπαλλήλους που υπηρετούν σε μονάδες οι οποίες πετυχαίνουν πάνω από 80% τους στόχους που θα τίθενται κάθε φορά με το σύστημα αξιολόγησης. Το συνολικό ύψος του κινήτρου αυτού υπολογίζεται ξεχωριστά ανά υπουργείο ή φορέα και δεν μπορεί να υπερβαίνει το 3% του μισθολογικού κόστους που κατέβαλαν κατά το προηγούμενο έτος.

Το κίνητρο καταβάλλεται σε υπαλλήλους που πέτυχαν τους στόχους σε ποσοστό μέχρι και 90% και αποτυπώνεται σε προσαύξηση κατά 10% στον ετήσιο βασικό μισθό τους, ενώ η προσαύξηση ανέρχεται στο 25% του μισθού εάν πέτυχαν τους στόχους σε ποσοστό από 90% και πάνω.
Ειδικά για τους υπαλλήλους πανεπιστημιακής, τεχνολογικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που υπηρετούν σε μονάδες που έχουν κύρια αρμοδιότητα την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων, την είσπραξη εσόδων του Δημοσίου, των ΟΤΑ και των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και τον προγραμματισμό και έλεγχο αντίστοιχων δαπανών καταβάλλεται Κίνητρο Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων.

Το κίνητρο υπολογίζεται ανά υπουργείο ή φορέα και δεν μπορεί να υπερβαίνει το 7% του συνολικού μισθολογικού κόστους του προηγούμενου έτους. Καταβάλλεται ως προσαύξηση κατά 15% του μηνιαίου βασικού μισθού σε όσους υπαλλήλους πέτυχαν τους στόχους σε ποσοστό άνω του 90%.
Αυστηρές προϋποθέσεις τίθενται και για την προαγωγή από τον έναν στον άλλον βαθμό, όπου θα γίνεται βάσει ειδικού συστήματος αξιολόγησης της απόδοσης και ικανότητας των υπαλλήλων. Προβλέπεται επίσης ποσόστωση όπου εκτός από τον κατώτερο βαθμό ΣΤ' προς τον αμέσως επόμενο Ε' όπου θα προάγονται όλοι, στους επόμενους βαθμούς θα περνούν από εννέα στους δέκα εργαζόμενους έως και κλιμακωτά μόλις δύο στους δέκα εργαζόμενους στον ανώτατο βαθμό Α'.
Οσοι κριθούν μη προακτέοι στο πλαίσιο της αξιολόγησης, θα στερούνται του δικαιώματος προαγωγής για τα επόμενα δύο έτη, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λάβουν και τις αντίστοιχες αυξήσεις αφού οι βαθμοί συνδέονται με τους μισθούς. Μεταξύ των βαθμών προβλέπονται παράλληλα και επιμέρους μισθολογικά κλιμάκια, όπου χορηγούνται ανά διετία με εξαίρεση όσα είναι στους βαθμούς Β' και Α' όπου ορίζεται τριετία.

Με κάθε αλλαγή μισθολογικού κλιμακίου χορηγείται μία ενδιάμεση αύξηση κατά 2% επί των αποδοχών, αλλά και σε αυτήν την περίπτωση συνδέεται με την απόδοση καθώς υπάλληλοι δεν εξελίσσονται μισθολογικά εάν δεν έχουν πετύχει τους στόχους σε ποσοστό 50% τουλάχιστον για δύο συνεχόμενα έτη.

Κερδισμένοι και χαμένοι του ενιαίου μισθολογίου: Παραδείγματα

«Πριμ παραγωγικότητας»

Τα κίνητρα μπαίνουν για πρώτη φορά στη ζωή των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς θα επηρεάζουν τις απολαβές τους, σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου για το ενιαίο μισθολόγιο, που καταθέτει απόψε η κυβέρνηση στη Βουλή.

Επίσης, μετά από πολλές δεκαετίες τελειώνουν τα δεκάδες ειδικά επιδόματα, κάτι που θα στοιχίσει ακριβά στα λεγόμενα «ρετιρέ» του δημοσίου, καθώς θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται ακόμη και περίπου κατά 50%.

Όπως αναφέρει το σχέδιο νόμου, ο βασικός μισθός ορίζεται στα 780 ευρώ, ενώ ο ανώτατος κυμαίνεται περίπου στα 2.700 ευρώ και εξαρτάται, εκτός των άλλων, και από την επίτευξη προκαθορισμένων δημοσιονομικών στόχων, που αποτελούν προϋπόθεση για τη χορήγηση του «πριμ παραγωγικότητας».

Επισημαίνεται ότι για τους υπαλλήλους, οι οποίοι υπηρετούν σε υπηρεσιακές μονάδες οι οποίες έχουν πετύχει πάνω από 80%, τους ποσοτικοποιημένους στόχους που έχουν τεθεί με βάση το σύστημα αξιολόγησης, είναι δυνατή η καταβολή Κινήτρου Επίτευξης Στόχων (ΚΕΣ) που όμως δεν μπορεί να υπερβαίνει το 3% του συνολικού μισθολογικού κόστους του φορέα κατά το προηγούμενο έτος.

Το ΚΕΣ που καταβάλλεται στους υπαλλήλους μπορεί να ισούται με προσαύξηση μέχρι 10% του ετήσιου βασικού τους μισθού, εφόσον επέτυχαν τους στόχους σε ποσοστό μέχρι και 90% και 25% του βασικού τους μισθού, εφόσον επέτυχαν τους στόχους σε ποσοστό από 90% και πάνω.

Στους υπαλλήλους των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ που υπηρετούν σε υπηρεσιακές μονάδες που έχουν ως κύρια αρμοδιότητά τους την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων, την είσπραξη εσόδων του δημοσίου, των ΟΤΑ και των ΟΚΑ καθώς και τον προγραμματισμό και έλεγχο αντίστοιχων δαπανών καταβάλλεται το Κίνητρο Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων (ΚΕΔΣ), ενώ σημειώνεται ότι οι υπάλληλοι υπηρεσιών που επέτυχαν τους στόχους σε ποσοστό άνω του 90% καταβάλλεται προσαύξηση 15% του μηνιαίου βασικού τους μισθού.

Μισθολογικά κλιμάκια

Οι νέοι μισθοί διαμορφώνονται με βάση τα νέα μισθολογικά κλιμάκια τα οποία «δένουν» με τους έξι βαθμούς του νέου βαθμολογίου στο Δημόσιο.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου ορίζει ότι ο εισαγωγικός μηνιαίος βασικός μισθός του Βαθμού ΣΤ της ΥΕ κατηγορίας προσωπικού ορίζεται σε 780 ευρώ.

Οι εισαγωγικοί μηνιαίοι βασικοί μισθοί των υπόλοιπων κατηγοριών προσωπικού Δημόσιας Εκπαίδευσης (ΔΕ), Τεχνικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) και Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ), καθορίζονται ως εξής: Για το βαθμό ΣΤ' οι υπάλληλοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ο μισθός θα είναι 858 ευρώ, για τους υπαλλήλους Τεχνολογικής Εκπαίδευσης 1037 ευρώ και για τους υπαλλήλους Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης θα είναι στα 1092 ευρώ.

Οι βασικοί μισθοί των λοιπών βαθμών όλων των κατηγοριών διαμορφώνονται ως εξής:
·                     Του βαθμού Ε' με προσαύξηση του βασικού μισθού του βαθμού ΣΤ΄ σε ποσοστό 10%
·                     Του βαθμού Δ' με προσαύξηση του βασικού μισθού του βαθμού Ε' σε ποσοστό 15%.
·                     Του βαθμού Γ' με προσαύξηση του βασικού μισθού του βαθμού Δ' σε ποσοστό 15%.
·                     Του βαθμού Β' με προσαύξηση του βασικού μισθού του βαθμού Γ' σε ποσοστό 20%.
·                     Του βαθμού Α' με προσαύξηση του βασικού μισθού του βαθμού Β' σε ποσοστό 10%.
Οι βασικοί μισθοί των Μισθολογικών Κλιμακίων των βαθμών διαμορφώνονται ως εξής:
·                     Του πρώτου Μισθολογικού Κλιμακίου κάθε βαθμού και κατηγορίας με προσαύξηση του βασικού μισθού του βαθμού αυτού κατά 2%.
·                     Του κάθε επόμενου Μισθολογικού Κλιμακίου με προσαύξηση του βασικού μισθού του προηγούμενου μισθολογικού κλιμακίου κατά 2%
Επιδόματα
Με το νέο μισθολόγιο διατηρούνται μόνο τέσσερα επιδόματα, τα εξής:
·                     Επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας (150 ευρώ)
·                     Απομακρυσμένων και παραμεθόριων περιοχών (100 ευρώ)
·                     Εορτών και Αδείας (1000 ευρώ)
·                     Οικογενειακή παροχή (50 ευρώ για το πρώτο παιδί)
Τα επιδόματα θέσης ευθύνης διαμορφώνονται ως εξής:
·                     Προϊστάμενοι Γενικών Διευθύνσεων Διοίκησης (700 ευρώ)
·                     Προϊστάμενοι Διευθύνσεων Διοίκησης (400 ευρώ)
·                     Προϊστάμενοι Τμημάτων Διοίκησης (250 ευρώ)
·                     Προϊστάμενοι Παιδικών Σταθμών (100 ευρώ).
Την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου που έχει τίτλο «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαίσιου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015», συνυπογράφουν εκτός από τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.

Παράλληλα, όπως αποφάσισε η κυβερνητική επιτροπή, γίνεται πιο εύκολη η σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων, καθώς αίρονται εμπόδια όπως η απαίτηση γνωμοδότησης του Συμβουλίου Επιθεώρησης Εργασίας.

Επιπλέον, καταργείται η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, σύμφωνα με την οποία όροι που περιλαμβάνονται σε ατομικές, επιχειρησιακές ή κλαδικές συμβάσεις εργασίας υπερισχύουν μόνο εάν είναι ευνοϊκότεροι για τους εργαζόμενους.

Διευκολύνεται η σύναψη ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης και σε εταιρείες που απασχολούν κάτω από 20 άτομα. Σε τέτοιες περιπτώσεις θα μπορεί να υπογραφεί από σωματείο, είτε από ένωση που εκπροσωπεί τα 2/3 των εργαζομένων στην επιχείρηση.

Παρέχεται δηλαδή η δυνατότητα δημιουργίας επιχειρησιακού σωματείου και σε επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 20 εργαζόμενους.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
Εργασιακή εφεδρεία

Για όσους ενταχθούν στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας προβλέπεται ότι θα αμείβονται με το 60% του βασικού μισθού, σύμφωνα με το νέο μισθολόγιο, ενώ η ένταξή τους στο νέο καθεστώς δεν θα επηρεάζει τη λήψη του εφάπαξ για όσους το δικαιούνται.

Επίσης, για την εργασιακή εφεδρεία και συγκεκριμένα για όσους βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, προβλέπεται ότι οι οργανικές θέσεις των υπαλλήλων στο δημόσιο (περιλαμβανομένων ΟΤΑ, ΝΠΔΔ) καταργούνται αυτοδικαίως με την παρέλευση ενός μηνός από την έναρξη ισχύος του νόμου, ενώ οι υπάλληλοι τίθενται σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα από την κατάργηση της θέσης και μέχρι τη συμπλήρωση 35ετούς πραγματικής συντάξιμης δημόσιας υπηρεσίας και του 55ου έτους της ηλικίας.

Στις ρυθμίσεις αυτές δεν υπάγονται οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων μέχρι την ολοκλήρωση του τρέχοντος σχολικού έτους, το νοσηλευτικό, παραϊατρικό και ιατρικό προσωπικό στο ΕΣΥ, οι κληρικοί, οι υπάλληλοι των οποίων ο σύζυγος ή η σύζυγος ή το τέκνο έχει αναπηρία 67%, καθώς και οι πολύτεκνοι. Επίσης, οι φύλακες φυλακών και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, οι διοικητικοί υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών, το ένστολο προσωπικό του πυροσβεστικού σώματος και όσοι κατέχουν θέση προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης.

Επίσης, για το προσωπικό που τίθεται σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας προβλέπεται η ένταξή του σε πίνακες κατάταξης από το ΑΣΕΠ, με βάση αντικειμενικά κριτήρια, όπως τα τυπικά προσόντα, η εμπειρία, η οικογενειακή κατάσταση, η ηλικία, η προϋπηρεσία, οι ειδικές γνώσεις κ.λπ. Το προσωπικό αυτό θα λαμβάνει το 60% του βασικού μισθού για 12 έως 24 μήνες.

Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε το νομοσχέδιο για την εργασιακή εφεδρεία

Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε την αιτιολογική έκθεση

Δημόσιο: Πως διαμορφώνονται οι νέοι μισθοί, Τα επιδόματα που διατηρούνται






http://www.madata.gr/epikairotita/economy/139241.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου