Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΑΥΤΗ Η ΑΓΩΝΙΑ!!!!

Θα πληρωθούν οι μισθοί και συντάξεις του Νοεμβρίου;


Θα πληρωθούν οι μισθοί και συντάξεις του Νοεμβρίου; 
 
Ενα εισπρακτικό ράλι άρχισε χθες στο υπουργείο Οικονομικών για να διασφαλιστεί ότι... λεφτά θα υπάρχουν στα τέλη Οκτωβρίου προκειμένου να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις του Νοεμβρίου. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Β. Βενιζέλος διαβεβαίωσε χθες ότι οι πληρωμές θα γίνουν κανονικά, παρά την καθυστέρηση στις αποφάσεις για την εκταμίευση της έκτης δόσης του διεθνούς δανείου.

Η πρώτη φάση του «θρίλερ» με τις πληρωμές μισθών και συντάξεων άρχισε, ως γνωστόν, όταν αναβλήθηκε η προγραμματισμένη εκταμίευση της έκτης δόσης τον Σεπτέμβριο. Τελικά το Δημόσιο εξασφάλισε τα αναγκαία κονδύλια για τον Οκτώβριο και αναμενόταν ότι στις 13 Οκτωβρίου θα άναβε «πράσινο» για την εκταμίευση της έκτης δόσης από το Eurogroup, ώστε να μην επαναληφθεί το ίδιο «θρίλερ», αυτή την φορά με τις πληρωμές για τον Νοέμβριο.

Τελικά όμως το ίδιο... έργο θα επαναληφθεί και αυτό τον μήνα, αφού το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) αποφάσισε τη Δευτέρα να αφήσει για τον Νοέμβριο την έγκριση της επόμενης χρηματοδότησης. Ετσι το υπουργείο Οικονομικών αρχίζει και πάλι τον αγώνα δρόμου για να γεμίσει στην ώρα τους τα κρατικά ταμεία, ώστε στα τέλη του μήνα να πληρωθεί το ποσό του 1,7 δισ. ευρώ που απαιτείται για τους μισθούς και τις συντάξεις.

Το μεγάλο στοίχημα, όπως τονίζουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, είναι να καλυφθούν τα χρηματοδοτικά κενά από τακτικά έσοδα του Δημοσίου, ώστε να μη χρειαστεί να προσφύγει η κυβέρνηση σε μάλλον ανορθόδοξες χρηματοδοτικές λύσεις, οι οποίες φτάνουν μέχρι... τα ταμεία του ΟΠΑΠ: Αρχικά είχε υπολογιστεί ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου το Δημόσιο θα έκανε μια μεγάλη είσπραξη, άνω του 1,5 δισ. ευρώ, με την πληρωμή από τους φορολογουμένους του «τριπλού» έκτακτου φόρου (εισφορά στα εισοδήματα άνω των 12.000  ευρώ, ειδικό τέλος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, εισφορές για όσους κατέχουν Ι.Χ. μεγάλου κυβισμού, σκάφη αναψυχής και πισίνες).

Ομως αυτοί οι υπολογισμοί, που αν επιβεβαιώνονταν θα έλυναν το πρόβλημα της πληρωμής μισθών και συντάξεων για τον Νοέμβριο, δεν είναι βέβαιο ότι θα επαληθευτούν. Η προθεσμία της 30ής Σεπτεμβρίου πέρασε, το υπουργείο την παρέτεινε μέχρι αύριο Πέμπτη και με το κλείσιμο αυτής της εβδομάδας θα κάνει ταμείο για να διαπιστώσει τι ποσό από το 1,5 δισ. ευρώ τελικά καταβλήθηκε. Αυτός ο εισπρακτικός αγώνας γίνεται με... αντίθετους ανέμους, καθώς το «δεν πληρώνω» (ή το «δεν έχω να πληρώσω») αρχίζει να ακούγεται όλο και συχνότερα από τους φορολογουμένους, αναφορικά με τον νέο, τριπλό φόρο.

Οι... κουμπαράδες έκτακτης ανάγκης
Ο υπουργός Οικονομικών, όπως φάνηκε από τις χθεσινές του δηλώσεις, ποντάρει και στην πίεση που ασκείται στους φορολογουμένους, υπό την απειλή της δυσκολίας πληρωμής μισθών και συντάξεων, ώστε να αυξηθούν οι εισπράξεις από τον φόρο και να πλησιάσουν στον αρχικό στόχο. Αν αυτό δεν επιτευχθεί, το υπουργείο έχει δύο τελευταίους... κουμπαράδες έκτακτης ανάγκης, στους οποίους μπορεί να προσφύγει με την άδεια της τρόικας, αφού πρόκειται για ανορθόδοξες διαδικασίες χρηματοδότησης:

- Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκχώρησης αδειών για νέα τυχερά παιχνίδια στον ΟΠΑΠ, ο οποίος υπολογίζεται ότι θα πληρώσει στο Δημόσιο ποσό της τάξης των 900 εκατ. ευρώ γι’ αυτά τα δικαιώματα, λαμβάνοντας με τη σειρά του δάνειο από τις τράπεζες. Τυπικά αυτά τα έσοδα από εκχωρήσεις δικαιωμάτων του Δημοσίου μπορούν να αξιοποιηθούν μόνο για μείωση του δημόσιου χρέους, αλλά, αν χρειαστεί, το υπουργείο θα τα αξιοποιήσει εκτάκτως για μισθούς και συντάξεις.

- Τελευταίο καταφύγιο, αν όλα πάνε στραβά, θα είναι ο «κουμπαράς» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπου υπάρχουν δεσμευμένα κεφάλαια από το δάνειο των 110 δισ. ευρώ προκειμένου να δοθούν ενισχύσεις σε τράπεζες, σε περίπτωση ανάγκης. Στη χειρότερη περίπτωση το Δημόσιο θα βάλει χέρι σε αυτό τον «κουμπαρά» προσωρινά, με άδεια από την τρόικα. Εξ ου και η σιγουριά του κ. Βενιζέλου ότι ακόμη και με άδεια, σήμερα, τα κρατικά ταμεία, οι πληρωμές θα γίνουν κανονικά.
Espressonews.gr
http://www.madata.gr/epikairotita/economy/138860.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου