Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Δημόσιο, ενιαίο μισθολόγιο: Τελικά ποιος θα είναι ο μισθός;


Δημόσιο, ενιαίο μισθολόγιο: Τελικά ποιος θα είναι ο μισθός; 
Το ενιαίο μισθολόγιο αφορά μόνιμους και αορίστου χρόνου υπαλλήλους του Δημοσίου, των OTA, των NΠΔΔ, των Έμμισθων Yποθηκοφυλακείων και Kτηματολογικών Γραφείων της χώρας, Γραμματείας των Δικαστηρίων και Eισαγγελιών, εκπαιδευτικούς, κληρικούς, ιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου και μόνιμους αγροτικούς ιατρούς, υπαλλήλους της Bουλής, διοικητικούς υπαλλήλους των Aνεξάρτητων Aρχών, των Tοπικών Eνώσεων Δήμων και Kοινοτήτων, της Kεντρικής Ένωσης Δήμων Eλλάδος και της Ένωσης Περιφερειών Eλλάδος, των Oργανισμών Eγγείων Bελτιώσεων, των νομικών προσώπων της Eκκλησίας.

Mεγαλύτερη μείωση ακόμη και 50% θα υπάρξει για τα «ρετιρέ» του Δημοσίου, ενώ δίδονται μικρές αυξήσεις στους χαμηλά αμειβόμενους υπαλλήλους, της τάξεως του 7%, καθώς ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα 780 ευρώ.

«Κοφτερό μαχαίρι» προβλέπεται για εργαζομένους σε «προνομιούχα» υπουργεία, που θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται ακόμη και κατά 50%, καθώς οι νέες διατάξεις φέρνουν μεν μικρές αυξήσεις στις βασικές αποδοχές, διατηρούν όμως μόνον τέσσερα επιδόματα - οικογενειακό, το οποίο αφορά πλέον μόνον την ύπαρξη τέκνων και όχι επίδομα γάμου, τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και άδειας, καθώς και τα επιδόματα παραμεθόριων περιοχών και επικίνδυνης - ανθυγιεινής εργασίας.

Προβλέπονται επίσης άλλα τρία επιδόματα, τα οποία όμως καταβάλλονται μόνον στις περιπτώσεις που κάποιος υπάλληλος καταλάβει θέση τμηματάρχη, διευθυντή ή γενικού διευθυντή - το επίδομα θέσης ευθύνης - ή εάν είναι αποδοτικός στη βάση μετρήσιμων στόχων που θα τεθούν σε υπηρεσία.

Για πρώτη φορά εισάγεται το Κίνητρο Επίτευξης Στόχων για τους υπαλλήλους που υπηρετούν σε μονάδες οι οποίες πετυχαίνουν πάνω από το 80% τους στόχους που θα τίθενται κάθε φορά με το σύστημα αξιολόγησης.

Το συνολικό ύψος του κινήτρου αυτού υπολογίζεται ξεχωριστά ανά υπουργείο ή φορέα και δεν μπορεί να υπερβαίνει το 3% του μισθολογικού κόστους που κατέβαλαν κατά το προηγούμενο έτος.

Το κίνητρο καταβάλλεται σε υπαλλήλους που πέτυχαν τους στόχους σε ποσοστό μέχρι και 90% και αποτυπώνεται σε προσαύξηση κατά 10% στον ετήσιο βασικό μισθό τους, ενώ η προσαύξηση ανέρχεται στο 25% του μισθού, εάν πέτυχαν τους στόχους σε ποσοστό από 90% και πάνω.

Ειδικά για τους υπαλλήλους πανεπιστημιακής, τεχνολογικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που υπηρετούν σε μονάδες που έχουν κύρια αρμοδιότητα την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων, την είσπραξη εσόδων του Δημοσίου, των ΟΤΑ και των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και τον προγραμματισμό και έλεγχο αντίστοιχων δαπανών καταβάλλεται Κίνητρο Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων.

Το κίνητρο υπολογίζεται ανά υπουργείο ή φορέα και δεν μπορεί να υπερβαίνει το 7% του συνολικού μισθολογικού κόστους του προηγούμενου έτους. Καταβάλλεται ως προσαύξηση κατά 15% του μηνιαίου βασικού μισθού σε όσους υπαλλήλους πέτυχαν τους στόχους σε ποσοστό άνω του 90%.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

-Αν σήμερα ένας υπάλληλος Π.Ε. Του Δημοσίου έχει μισθό 1.700 ευρώ (μειτκά) και επιδόματα 1.250 ευρώ (μεικτά) καθώς υπηρετεί 35 χρόνια στο δημόσιο και είναι έγγαμος και έχει έτσι φτάσει σε υψηλό κλιμάκιο, παίρνει κάθε μήνα μισθό 2.920 ευρώ, με το νέο μισθολόγιο θα έχει μισθό 2.200 ευρώ (μειτκά), τα επιδόματά του δεν θα μπορούν να ξεπεράσουν τα 220 ευρώ και έτσι δεν θα μπορεί να ξεπεράσει τα 2.420 ευρώ (μειτκά), θα έχει δηλαδή μια απώλεια της τάξης των 500 ευρώ, περίπου 17%.

-Υπάλληλος ΥΠ.ΟΙΚ με υπηρεσία 14 έτη θα δεί το βασικό του μισθό να αυξάνεται από τα 1.103 στα 1.248 ευρώ (μεικτά), όμως τα επιδόματά του από τα 1.200 ευρώ (μειτκά) που είναι σήμερα θα πέσουν στα 124 ευρώ και έτσι θα έχει απώλεια 931 ευρώ (μειτκά). Ο μισθός του από τα 2.303 σήμερα θα πέσει στα 1.372 ευρώ (μεικτά).

-Υπάλληλος Υπ. Παιδείας με 14 έτη στο Δημόσιο και με μισθό σήμερα 1.305 ευρώ(μειτκά) θα δει τον βασικό να ανεβαίνει στα 1.588, τα επιδόματά του θα πέσουν από τα 280 ευρώ στα 159 ευρώ (μεικτά) και έτσι τελικά το σύνολο του μισθού του θα ανέβει από τα 1.585 ευρώ στα 1.747 ευρώ (μεικτά).

-Ένας υπάλληλος που σήμερα διορίζεται στο υπουργείο Παιδείας θα έχει μισθό 1.092 ευρώ, ενώ με το παλιό μισθολόγιο θα λάμβανε 1.311 ευρώ, έχει δηλαδή μια απώλεια της τάξης των 219 ευρώ (μεικτά).
Αντίστοιχα ένας υπάλληλος που προσελήφθη τώρα στο υπουργείο Οικονομικών αντί μισθού 2.076 ευρώ το μήνα (μεικτά) θα παίρνει με το νέο μισθολόγιο 1.092, θα έχει δηλαδή απώλειες 948 ευρώ (μεικτά) το μήνα

Κερδισμένοι και χαμένοι του ενιαίου μισθολογίου: Παραδείγματα

«Πριμ παραγωγικότητας»

Τα κίνητρα μπαίνουν για πρώτη φορά στη ζωή των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς θα επηρεάζουν τις απολαβές τους, σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου για το ενιαίο μισθολόγιο, που καταθέτει απόψε η κυβέρνηση στη Βουλή.

Επίσης, μετά από πολλές δεκαετίες τελειώνουν τα δεκάδες ειδικά επιδόματα, κάτι που θα στοιχίσει ακριβά στα λεγόμενα «ρετιρέ» του δημοσίου, καθώς θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται ακόμη και περίπου κατά 50%.

Όπως αναφέρει το σχέδιο νόμου, ο βασικός μισθός ορίζεται στα 780 ευρώ, ενώ ο ανώτατος κυμαίνεται περίπου στα 2.700 ευρώ και εξαρτάται, εκτός των άλλων, και από την επίτευξη προκαθορισμένων δημοσιονομικών στόχων, που αποτελούν προϋπόθεση για τη χορήγηση του «πριμ παραγωγικότητας».

Επισημαίνεται ότι για τους υπαλλήλους, οι οποίοι υπηρετούν σε υπηρεσιακές μονάδες οι οποίες έχουν πετύχει πάνω από 80%, τους ποσοτικοποιημένους στόχους που έχουν τεθεί με βάση το σύστημα αξιολόγησης, είναι δυνατή η καταβολή Κινήτρου Επίτευξης Στόχων (ΚΕΣ) που όμως δεν μπορεί να υπερβαίνει το 3% του συνολικού μισθολογικού κόστους του φορέα κατά το προηγούμενο έτος.

Το ΚΕΣ που καταβάλλεται στους υπαλλήλους μπορεί να ισούται με προσαύξηση μέχρι 10% του ετήσιου βασικού τους μισθού, εφόσον επέτυχαν τους στόχους σε ποσοστό μέχρι και 90% και 25% του βασικού τους μισθού, εφόσον επέτυχαν τους στόχους σε ποσοστό από 90% και πάνω.

Στους υπαλλήλους των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ που υπηρετούν σε υπηρεσιακές μονάδες που έχουν ως κύρια αρμοδιότητά τους την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων, την είσπραξη εσόδων του δημοσίου, των ΟΤΑ και των ΟΚΑ καθώς και τον προγραμματισμό και έλεγχο αντίστοιχων δαπανών καταβάλλεται το Κίνητρο Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων (ΚΕΔΣ), ενώ σημειώνεται ότι οι υπάλληλοι υπηρεσιών που επέτυχαν τους στόχους σε ποσοστό άνω του 90% καταβάλλεται προσαύξηση 15% του μηνιαίου βασικού τους μισθού.

Μισθολογικά κλιμάκια

Οι νέοι μισθοί διαμορφώνονται με βάση τα νέα μισθολογικά κλιμάκια τα οποία «δένουν» με τους έξι βαθμούς του νέου βαθμολογίου στο Δημόσιο.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου ορίζει ότι ο εισαγωγικός μηνιαίος βασικός μισθός του Βαθμού ΣΤ της ΥΕ κατηγορίας προσωπικού ορίζεται σε 780 ευρώ.

Οι εισαγωγικοί μηνιαίοι βασικοί μισθοί των υπόλοιπων κατηγοριών προσωπικού Δημόσιας Εκπαίδευσης (ΔΕ), Τεχνικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) και Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ), καθορίζονται ως εξής: Για το βαθμό ΣΤ' οι υπάλληλοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ο μισθός θα είναι 858 ευρώ, για τους υπαλλήλους Τεχνολογικής Εκπαίδευσης 1037 ευρώ και για τους υπαλλήλους Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης θα είναι στα 1092 ευρώ.

Οι βασικοί μισθοί των λοιπών βαθμών όλων των κατηγοριών διαμορφώνονται ως εξής:
·                     Του βαθμού Ε' με προσαύξηση του βασικού μισθού του βαθμού ΣΤ΄ σε ποσοστό 10%
·                     Του βαθμού Δ' με προσαύξηση του βασικού μισθού του βαθμού Ε' σε ποσοστό 15%.
·                     Του βαθμού Γ' με προσαύξηση του βασικού μισθού του βαθμού Δ' σε ποσοστό 15%.
·                     Του βαθμού Β' με προσαύξηση του βασικού μισθού του βαθμού Γ' σε ποσοστό 20%.
·                     Του βαθμού Α' με προσαύξηση του βασικού μισθού του βαθμού Β' σε ποσοστό 10%.
Οι βασικοί μισθοί των Μισθολογικών Κλιμακίων των βαθμών διαμορφώνονται ως εξής:
·                     Του πρώτου Μισθολογικού Κλιμακίου κάθε βαθμού και κατηγορίας με προσαύξηση του βασικού μισθού του βαθμού αυτού κατά 2%.
·                     Του κάθε επόμενου Μισθολογικού Κλιμακίου με προσαύξηση του βασικού μισθού του προηγούμενου μισθολογικού κλιμακίου κατά 2%
ΕπιδόματαΜε το νέο μισθολόγιο διατηρούνται μόνο τέσσερα επιδόματα, τα εξής:
·                     Επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας (150 ευρώ)
·                     Απομακρυσμένων και παραμεθόριων περιοχών (100 ευρώ)
·                     Εορτών και Αδείας (1000 ευρώ)
·                     Οικογενειακή παροχή (50 ευρώ για το πρώτο παιδί)
Τα επιδόματα θέσης ευθύνης διαμορφώνονται ως εξής:
·                     Προϊστάμενοι Γενικών Διευθύνσεων Διοίκησης (700 ευρώ)
·                     Προϊστάμενοι Διευθύνσεων Διοίκησης (400 ευρώ)
·                     Προϊστάμενοι Τμημάτων Διοίκησης (250 ευρώ)
·                     Προϊστάμενοι Παιδικών Σταθμών (100 ευρώ).
Την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου που έχει τίτλο «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαίσιου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015», συνυπογράφουν εκτός από τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.

Παράλληλα, όπως αποφάσισε η κυβερνητική επιτροπή, γίνεται πιο εύκολη η σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων, καθώς αίρονται εμπόδια όπως η απαίτηση γνωμοδότησης του Συμβουλίου Επιθεώρησης Εργασίας.

Επιπλέον, καταργείται η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, σύμφωνα με την οποία όροι που περιλαμβάνονται σε ατομικές, επιχειρησιακές ή κλαδικές συμβάσεις εργασίας υπερισχύουν μόνο εάν είναι ευνοϊκότεροι για τους εργαζόμενους.

Διευκολύνεται η σύναψη ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης και σε εταιρείες που απασχολούν κάτω από 20 άτομα. Σε τέτοιες περιπτώσεις θα μπορεί να υπογραφεί από σωματείο, είτε από ένωση που εκπροσωπεί τα 2/3 των εργαζομένων στην επιχείρηση.

Παρέχεται δηλαδή η δυνατότητα δημιουργίας επιχειρησιακού σωματείου και σε επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 20 εργαζόμενους.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου