Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Τι είναι η “τρόικα”;

Λίγο να βλέπει κανείς ειδήσεις ή να διαβάζει εφημερίδες τη σήμερον ημέρα, και θα έχει εντρυφήσει διεξοδικά σε μερικούς όρους με τους οποίους τα κανάλια μας βομβαρδίζουν ανελέητα!
(άλλωστε, δεν ξέρω ποιος το ‘χε πει, κάθε μεγάλη είδηση της επικαιρότητας φέρνει στην επιφάνεια… άγνωστες λέξεις – π.χ., “τα χρυσόβουλα“!)
Η λέξη που κυριαρχεί στην ειδησεογραφία, συνοδευόμενη από πάμπολλές μούντζες από πλευράς τηλεθεατών, είναι η τρόικα. Τι είναι όμως αυτή η περίφημητρόικα; Τι σημαίνει; Ποια καθήκοντα έχει; Από ποιους αποτελείται; Καιρός να μάθετε, ώστε να ξέρετε και τι μουντζώνετε την επόμενη φορά!!!
Η λέξη τρόικα είναι ρωσική. Και σημαίνει “έλκηθρο που το σέρνουν τρία ζώα“.
Όταν έγινε η Οκτωβριανή Επανάσταση στη Ρωσία, το 1917, ο όρος τρόικα χρησιμοποιήθηκε για να δηλώσει την πανίσχυρητριανδρία που πήρε την εξουσία: Στάλιν-Ζινόβιεφ-Κάμενεφ. Κι από τότε, κατέληξε να σημαίνει “ηγετική τριανδρία” ή “πολιτική ηγεσία τριών προσώπων“.
Πράγματι, λοιπόν, η τρόικα (αυτή που μουντζώνουμε εμείς, ντε!) αποτελείται όντως από τρία πρόσωπα. Ποια είναι αυτά;
  • Ο Υπουργός Εξωτερικών του κράτους μέλους που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • Ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου που ασκεί τα καθήκοντα του ύπατου εκπροσώπου για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας
  • Το μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι υπεύθυνο για τις εξωτερικές σχέσεις και την πολιτική γειτονίας
Αυτούς τους τρεις λοιπόν λούζουμε με βρισιές κάθε φορά που ακούμε τη λέξητρόικα. Και αυτοί είναι, βέβαια, που μας επισκέπτονται κάθε λίγο και λιγάκι για να δουν πώς τα πάνε τα οικονομικά μας…

http://stokegeo.wordpress.com/2010/11/17/trojka/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου