Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Το απόγευμα της Τρίτης το τελευταίο αντίο στον Λυκούργο Καλλέργη.



Το τελευταίο διάστημα ο Λυκούργος Καλλέργης νοσηλευόταν στην εντατική του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς»
 
Το τελευταίο διάστημα ο Λυκούργος Καλλέργης νοσηλευόταν στην εντατική του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς»   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )
Στις 5 το απόγευμα θα αποχαιρετίσουν συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες τον σπουδαίο ηθοποιό, μεταφραστή και βουλευτή του ΚΚΕ, Λυκούργο Καλλέργη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το πρωί του Σαββάτου σε ηλικία 97 ετών.

Η κηδεία του θα γίνει δημοσία δαπάνη από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Το τελευταίο διάστημα ο Λυκούργος Καλλέργης νοσηλευόταν στην εντατική του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς».

Γεννήθηκε το 1914 στο Χουμέρι Μυλοποτάμου Κρήτης. Σπούδασε στη δραματική σχολή της Λαϊκής Σκηνής του Καρόλου Κουν και έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 1934 στον ρόλο του Πανάρετου στην Ερωφίλη του Χορτάτση.

Στην πολύχρονη διαδρομή του στην ελληνική θεατρική σκηνή, άνοιξε την καλλιτεχνική του βεντάλια, στην ελληνική και ξένη δραματουργία: αρχαία τραγωδία, Σαίξπηρ, Στρίντμπεργκ, Πιραντέλο, Γκόγκολ, Ο' Νιλ κ.α.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρωταγωνιστής του Θεάτρου Τέχνης, (1942-1950), όπου έμελε να γνωρίσει την πρώτη σύζυγό του, επίσης ηθοποιό, Μαρία Φωκά, η οποία βρέθηκε συγκατηγoρούμενη το 1952 στην δίκη Μπελογιάννη.

Μαζί της απέκτησε μια κόρη, ενώ από τον δεύτερο γάμο του με την ηθοποιό Τζένη Κολάρου, έναν γιο.

Πρωταγωνίστησε σε πολλούς θιάσους του Ελεύθερου Θεάτρου και επί 18 χρόνια στο Εθνικό Θέατρο, του οποίου και διετέλεσε καθηγητής της Δραματικής Σχολής.

Συνεργάστηκε με όλα τα «ιερά τέρατα» της ελληνικής θεατρικής σκηνής, Μαρίκα Κοτοπούλη, Κατερίνα Ανδρεάδη, Αιμίλιο Βεάκη, Κατίνα Παξινού, Αλέξη Μινωτή κ.ά.

Εξίσου σημαντική ήταν η πορεία του στον ελληνικό κινηματογράφο που ξεκίνησε το 1949 με τον Κόκκινο βράχο του Γρηγόρη Γρηγορίου και τελείωσε το 2001 με τον Αλέξανδρο και Αϊσέ του Δημήτρη Κολλάτου.

Συμμετείχε επίσης στις τηλεοπτικές διασκευές του βιβλίου του Νίκου Καζαντζάκη Ο Χριστός ξανασταυρώνεται (1975) και στους Πανθέους του ακαδημαϊκού Τάσου Αθανασιάδη (1977), παραγωγές που έγραψαν ιστορία στα τηλεοπτικά χρονικά.

Διετέλεσε γενικός γραμματέας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών για μια δεκαετία από το 1956 και για μικρό διάστημα πρόεδρος.

Επίσης, υπήρξε πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος-Ακροάματος καθώς και Αντιπρόεδρος του Ταμείου Συντάξεως Ηθοποιών.

Το 2007, αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου