Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Ιστορική συμφωνία στην Παλαιστίνη

 

Συμφωνία συμφιλίωσης με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου υπέγραψαν αιφνιδιαστικά στην Παλαιστίνη η Ισλαμική Χαμάς και η Φατάχ του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς. Η συμφωνία αυτή, που ανοίγει το δρόμο για τη διεξαγωγή εκλογών στα Παλαιστινιακά Εδάφη, επιτεύχθηκε μετά από σειρά μυστικών συναντήσεων στην Αίγυπτο.


Μεταξύ άλλων θέτει το χρονικό πλαίσιο για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης και την προκήρυξη βουλευτικών και προεδρικών εκλογών.
Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Χαμάς που μετείχε στις μυστικές διαβουλεύσεις ήταν το μέλος του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης, Μούσα Άμπου Μαρζούκα.
Από την πλευρά της Φάταχ, επικεφαλής ήταν ο Άζαμ αλ-Άχμαντ, υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος. Το ρόλο του μεσολαβητή είχε αναλάβει ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου, Μουράντ Μουάφι.
Οι ΗΠΑ, που βρίσκονται εν αναμονή περισσότερων πληροφοριών για τη συμφωνία τονίζουν ότι, κάθε μελλοντική παλαιστινιακή κυβέρνηση πρέπει να αποκηρύξει τη βία και να σεβαστεί προηγούμενες ειρηνευτικές συμφωνίες.
Το Τελ Αβίβ αποδοκιμάζοντας τη συμφωνία κάλεσε τον παλαιστίνιο πρόεδρο να επιλέξει μεταξύ της ειρήνης με το Ισραήλ και της ειρήνης με τη Χαμάς.
http://greeknation.blogspot.com/2011/04/blog-post_3967.html
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου