Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ .....ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΤΙΓΜΗΣ!!!!

Αποδείξεις μαζί με την φορολογική δήλωση! Αθροίστε!

Αποδείξεις μαζί με την φορολογική δήλωση! Αθροίστε!

Ακόμα δεν αθροίσατε τις αποδείξεις σας; Αν όχι, ξεκινήσετς καθώς με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήµατος, που υποβάλλονται στις ΔΟΥ ή στέλνονται ταχυδροµικά, θα πρέπει να συνυποβληθούν οι αποδείξεις δαπανών που συγκέντρωσαν οι φορολογούµενοι κατά τη διάρκεια του 2010.
Στη διευκρίνιση αυτή προχώρησε το υπουργείο Οικονοµικών ενόψει της έναρξης την ερχόµενη εβδοµάδα των καταληκτικών ηµεροµηνιών για την υποβολή των δηλώσεων από τους µισθωτούς και τους συνταξιούχους. Αντίθετα, σε περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, οι αποδείξεις θα πρέπει να φυλάσσονται από τους φορολογουµένους µαζί µε τα υπόλοιπα δικαιολογητικά για να προσκοµιστούν στη ΔΟΥ όταν ζητηθούν.

Οπως επισηµαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονοµικών, µετά τη λήξη της προθεσµίας παραλαβής των δηλώσεων θα επιλέγεται µηνιαίως δείγµα δηλώσεων που θα ελέγχονται προκειµένου να διαπιστωθεί η ύπαρξη των αποδείξεων και η ακριβής δήλωσή τους από τους φορολογούµενους. Για την επιλογή του δείγµατος αυτού θα ληφθεί υπόψη η αναλογία εισοδήµατος και προσκοµιζόµενων αποδείξεων, καθώς και τα ποσά επιστρεφόµενων φόρων.

Σηµειώνεται ότι στο πλαίσιο των µέτρων που ελήφθησαν µε τη φορολογική µεταρρύθµιση οι φορολογούµενοι θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις ανάλογα µε το ύψος του εισοδήµατός τους για να «χτίζουν» το αφορολόγητο ποσό εισοδήµατος των 12.000 ευρώ. Επίσης δίνεται και η δυνατότητα επιστροφής φόρου, αν ο φορολογούµενος συγκεντρώσει µεγαλύτερο ποσό αποδείξεων από αυτό που απαιτείται για το αφορολόγητο όριο.
Τι πρέπει να κάνετε

Πρώτα πρέπει να μετρήσετε πόσες αποδείξεις έχετε.
Μετά να μετρήσετε τα ποσά που αναγράφονται.
Στη συνέχεια να βάλετε σε έναν φάκελο τις αποδείξεις και να τις πάτε στην εφορία μαζί με τη δήλωση.

Στον φάκελο θα πρέπει να αναγράφονται:
Το ονοματεπώνυμο και ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του υπόχρεου.
Ο αριθμός των αποδείξεων.
Το συνολικό ποσό των αποδείξεων.

Οι αποδείξεις που «περνάνε» στην εφορία αφορούν την αγορά αγαθών και υπηρεσιών, εκτός από αυτές για ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτροδότηση, τηλεφωνία, αγορά λαχείων, τυχερά παιχνίδια, είσοδο σε καζίνο και απόκτηση περιουσιασκών στοιχείων όπως αγορά ή μίσθωση ακινήτου, σκαφών αναψυχής και αυτοκινήτων.
Στις αποδείξεις που θα πρέπει να υποβληθούν ΔΕΝ θα πρέπει να περιλαμβάνονται αποδείξεις για:

- δαπάνες για αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτου, πλοίων αναψυχής, αυτοκινήτων, δίτροχων οχημάτων, για ανέγερση ακινήτου, για τοκοχρεωλητική απόσβεση δανείων ή πιστώσεων κλπ.
- δαπάνες για ασφάλιση ζωής ή θανάτου,
- εισφορές που καταβάλλονται στα ταμεία ασφάλισης του φορολογούμενου,
- τόκους στεγαστικών δανείων για πρώτη κατοικία,

- τα έξοδα ιατρικής περίθαλψης
- δαπάνες για ενοίκιο κύριας κατοικίας,
- παράδοση κατ' οίκον μαθημάτων ή για φροντιστήρια,
- δικηγόρους λόγω παροχής νομικών υπηρεσιών.
- δαπάνες για ασφάλιστρα πυρκαγιάς ή άλλων κινδύνων, - δικαστικές δαπάνες

- το κόστος αγοράς κρατικών λαχείων, τα ποσά που καταβάλλονται για τη συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια (π.χ. ΚΙΝΟ, ΣΤΟΙΧΗΜΑ, κλπ) και δαπάνη εισόδου σε ΚΑΖΙΝΟ, καθόσον στις πιο πάνω περιπτώσεις δεν πραγματοποιείται αγορά αγαθών ή παροχή υπηρεσιών όπως επιβάλλει ο νόμος, αλλά οι εν λόγω δαπάνες αφορούν το κόστος ή την προϋπόθεση συμμετοχής σε τυχερά παιχνίδια.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσουμε στην κατάσταση των αποδείξεων, καθώς θα πρέπει τα στοιχεία τους να είναι ευανάγνωστα. Αν κάτι έχει σβηστεί, θα πρέπει να το ξαναγράψουμε με στυλό αλλιώς... πάνε για πέταμα! Οι αποδείξεις γίνονται δεκτές μόνο αν φαίνεται καθαρά η επωνυμία της επιχείρησης, ο ΑΦΜ της, η ημερομηνία έκδοσης και το τελικό ποσό.

Αν το εισόδημά μας είναι μέχρι 6.000 ευρώ, δεν χρειαζόμαστε καμία απόδειξη. Για εισόδημα έως 12.000 ευρώ πρέπει να έχουμε συνολικό ποσό ίσο με το 10% του εισοδήματός μας (π.χ. 700 ευρώ αν βγάζουμε 7.000 ευρώ τον χρόνο), ενώ για μεγαλύτερο εισόδημα οι αποδείξεις θα πρέπει να ανέρχονται στο 30% του επιπλέον ποσού.

Το ποσό που πρέπει να συγκεντρώσουμε υπολογίζεται με βάση το ατομικό και όχι το οικογενειακό εισόδημα, ενώ συνολικά μπορούμε να προσκομίσουμε μέχρι 12.000 ευρώ το άτομο ή 24.000 ευρώ ως οικογένεια. Προσοχή στις... υπερβολές, γιατί μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με απώλεια τεκμηρίου!

Αν δεν προσκομίσουμε τις αποδείξεις που απαιτούνται, η εφορία θα μας στείλει... «καταπέλτη», ζητώντας μας να πληρώσουμε το 10% του ποσού. Για παράδειγμα, αν έχουμε εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει να έχουμε αποδείξεις 3.600 ευρώ. Αν στην εφορία στείλουμε αποδείξεις 1.600 ευρώ, θα πληρώσουμε φόρο 200 ευρώ.

Για τους... ενάρετους με αποδείξεις περισσότερες από εκείνες που χρειάζεται υπάρχει ανταμοιβή. Έτσι, αν έχουμε εισόδημα 20.000 ευρώ απαιτούνται αποδείξεις αξίας 3.600 ευρώ για το αφορολόγητο. Αν θέλουμε να έχουμε το μπόνους των 3.000 ευρώ, προσκομίζουμε αποδείξεις αξίας 6.600 ευρώ.
http://www.madata.gr/epikairotita/economy/103082.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου