Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΩΝ, ΟΧΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ. ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΦΩΣ!!!!!!!

Προς πρόταση συγκυβέρνησης ξανά;


Προς πρόταση συγκυβέρνησης ξανά; 
 
Με κινούμενη άμμο μοιάζει το σκηνικό των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων σε όλους τους τομείς. Και εάν σε κάτι έχει όντως δίκιο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είναι ο χαρακτηρισμός της εβδομάδας που ξεκίνησε σαν  της πιο «κρίσιμης», στον διάλογο που είχε με τον Κάρολο Παπούλια. Αυτό ισχύει με τα μέχρι τώρα δεδομένα όμως καθώς όπως φαίνεται ακόμη πιο κρίσιμες  είναι οι εβδομάδες που έρχονται! Και δεν πρόκειται μόνο για το «κουστούμι» του κουρέματος,   που έχει αρχίζει να θυμίζει το παιχνίδι της…  κολοκυθιάς. «Να το κάνουνε  50%» λέει η Μέρκελ, αλλά ο Σαρκοζί απαντά «γιατί να το κάνουμε 50% και να μην το κάνουμε 35%;» και πάει λέγοντας, μέχρι να δούμε ποιος θα κάνει την «μάνα»…

Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό μέτωπο,  η κίνηση του πρωθυπουργού να πάει στον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας σήμερα,  μια συνάντηση που την ζήτησε εσπευσμένα χθες το βράδυ,  δείχνει ότι «κάτι τρέχει». Και αυτό «κάτι» δεν είναι άλλο από το σενάριο συγκυβέρνησης που εδώ και αρκετές ημέρες έχει αρχίσει να έρχεται στο προσκήνιο, την ίδια στιγμή που πολιτικοί από άλλα κόμματα ζητούν ευθέως από τον κ. Παπούλια να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Καταλύτης αυτή τη φορά δεν θα είναι κάποια… αβγά, που σύμφωνα με τοναστικό θρύλο εκτοξεύθηκαν εναντίον του πρωθυπουργικού αυτοκινήτου τον περασμένο Ιούνιο και  έκαναν τον Γ. Παπανδρέου  να προτείνει κυβέρνηση συνεργασίας στον Αντώνη Σαμαρά! Αλλά η διαπίστωση στο εσωτερικό και της κυβέρνησης  ότι στα χάλια που βρίσκεται η ελληνική οικονομία και στο αδιέξοδο που βρίσκεται συνολικά το πολιτικό σύστημα, μονοκομματική κυβέρνηση δεν μπορεί να αντέξει το βάρος των συγκεκριμένων επιλογών. Μια πρόταση κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας» (ή όπως αλλιώς μπορεί να ονομασθεί) φαίνεται ότι είναι το κατ’ αρχήν ζητούμενο, αλλά μόνο οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν εάν είναι ο πραγματικός στόχος ή η «μπλόφα» που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές αμέσως μετά την εκταμίευση της έκτης δόσης.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση για παράδειγμα εκτιμούν ότι ο κ. Παπανδρέου θέλει να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία σε κάθε περίπτωση, χρεώνοντας στη ΝΔ μια άρνηση συναίνεσης  και εθνικής συνεννόησης στην πιο κρίσιμη στιγμή, χωρίς να τον «χαλάει» κιόλας  εάν τελικά και παρά την εκτίμηση που υπάρχει ο κ. Σαμαράς πει το «ναι».  Η αλήθεια όμως είναι ότι κάτι τέτοιο θα αποτελέσει έκπληξη πρώτου μεγέθους. Έστω κι έτσι, ένα «όχι» στη συγκυβέρνηση που θα οδηγήσει σε εκλογές, χαλάει τους σχεδιασμούς της ηγετικής ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους ευσεβείς της πόθους να αντέξει όσο το δυνατόν περισσότερο το…  ΠΑΣΟΚ, ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες αργότερα για αυτοδυναμία, καθώς παρά τη ραγδαία πτώση του κυβερνώντος   κόμματος,  η ΝΔ δεν δείχνει να υπερβαίνει το 30-31% (στην καλύτερη περίπτωση).

Υπολείπεται δηλαδή αρκετές μονάδες της αυτοδυναμίας,  η στέρηση  της οποίας είναι ο μόνος ρεαλιστικός στόχος του ΠΑΣΟΚ, έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα,  όπως και ο εξαναγκασμός στη συνέχεια της ηγεσίας της ΝΔ σε συγκυβέρνηση (παρά την απειλή Σαμαρά για διαδοχικές εκλογές μέχρι να κερδίσει151 έδρες). Απ’ όλα αυτά όμως προκύπτει ότι είμαστε μόλις στην αρχή σε μια παρτίδα σκάκι, στην οποία κάθε κίνηση μπορεί να προβλεφθεί,  αλλά και να ανατραπεί…


ΑΛΕΞΗΣ ΔΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

http://www.madata.gr/epikairotita/politics/141865.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου